Ekočistila, ki jih pripravimo sami

(Foto: Jupiterimages)

Za nežno in učinkovito čiščenje doma

Tudi pri čiščenju doma lahko uporabimo bolj zdrave in ekološke sestavine in izdelke. Iz nekaterih preprostih sestavin, ki jih imamo v domači kuhinji, lahko sami pripravimo učinkovita čistila za kopalnico in kuhinjo. Če upoštevamo še nekaj preprostih nasvetov, bo tudi naše gospodinjstvo zdravju in okolju prijazno.

Običajna čistila in drugi pripravki, ki jih pogosto uporabljamo, lahko vsebujejo škodljive sestavine. To so formaldehid, fenol, klor, fosfati, natrijev hidroksid, benzen, toluen, ksilen, metanol, etilbenzen, perkloroetilen in amonijev hidroksid, zato se raje odločimo za sredstva, ki jih ne vsebujejo. Vedno pozorno preberimo deklaracijo in uporabljajmo izdelke z ekološkim certifikatom, ki so biološko razgradljiva in ne škodujejo niti okolju niti nam. rabo agresivnejših sredstev lahko omejimo s pogostim in z mehanskim čiščenjem ali pa naravno čistilo pustimo delovati dalj časa.

Izredno učinkovita čistila lahko zmešamo iz kisa belega kisa, limoninega soka, sode bikarbone, soli in zelišč. Za ekočiščenje so nadvse uporabni tudi boraks in eterična olja. Če želimo, da čistilo diši, uporabimo naravno eterično olje.

Za čiščenje uporabljamo krpe iz blaga. Papirnate brisače vsebujejo belila in toksine, zato raje čistimo s starimi brisačami ter kosi rjuh in oblačil, ki smo jih nameravali zavreči.

Osvežilniki zraka

Osvežilniki zraka neprijeten vonj le prekrijejo in ga zakrinkajo z umetno dišavo. Če se hočemo znebiti smradu, moramo prostor redno zračiti. Uporabimo lahko tudi naravne dišave, kot so začimbe, cvetje ali izparilnik zraka z naravnim eteričnim oljem. Vonjave učinkovito nevtralizira tudi soda.

Preproge

Sodo bikarbono zmešamo z vodo. Pri vinskih in sadnih madežih mešanici dodamo še sol.

Tla

Pol litra belega kisa zmešamo z dvema litroma vroče vode. Za kuhinjska tla lahko uporabimo mešanico, pripravljeno iz skodelice kisa, četrtine skodelice pralne sode in štirih litrov vode.


Pečica

Čistilo pripravimo iz sode bikarbone, soli in past na vodni osnovi.

Hladilnik

Očistimo ga lahko z mešanico kisa in vode, neprijeten vonj pa odstranimo tako, da vanj položimo dve prerezani limoni ali limeti.

Za stranišče, kopalno kad in ploščice

Navaden kis dobro odstrani ostanke mila, dodatek sode bikarbone in limoninega soka pa odstrani tudi vodni kamen. Za kopalnico, stranišče in kuhinjsko korito uporabimo mešanico iz skodelice sode bikarbone, boraksa ali pralne sode ter skodelice rastlinskega mila. Mešanici lahko dodamo še dve žlici belega kisa in nekaj vode. Pred uporabo dobro pretresemo. Za stranišče lahko uporabimo tudi skodelice boraksa in dve skodelice belega kisa: najprej uporabimo boraks, nato pa kis. Pustimo stati čez noč, zjutraj pa stranišče zdrgnemo.

Steklo

Za čiščenje steklenih površin uporabimo pol decilitra vode, žlico koruznega škroba in dober liter vode. Steklo lahko očistimo s starim časopisnim papirjem ali s krpo.


Za čiste roke

Uporabimo rastlinska mila (trdna ali tekoča), ki ne vsebujejo barvil in petroleja ter so biološko razgradljiva. Če uporabljamo trdno milo, dodatno varujemo okolje, saj ga ne obremenjujemo s plastično ovojnino.

Razkužilo

Sami lahko pripravimo tudi razkužilo. Gel aloje vere zmešamo z alkoholom v razmerju 6 : 4. Mešanici lahko dodate nekaj kapljic eteričnega olja čajevca ali sivke.

Zelišča

Skodelico vode zavremo in ji dodamo žlico izbranega zelišča. Počakamo deset minut in nato pripravek dodamo čistilu. Baktericidna zelišča so lovor, rožmarin, šetraj, timijan, čajevec, evkalipt, origano in pačuli. Antiseptična zelišča so bazilika, klinčki, žajbelj, melisa, mentol, krvomočnica in vsi baktericidi. Razkuževalna zelišča so bazilika, krvomočnica, kamilica, evkalipt, sivka in timijan. Fungicidi so kamilica, limona, mentol, rožmarin, timijan, čajevec in šetraj.


Učinkovito čiščenje

Za hitro čiščenje zmešamo sol in kis ali pa uporabimo sodo bikarbono, ki smo jo potresli po vlažni krpi. Lahko pa zmešamo tri žlice kisa, pol čajne žličke pralne sode, skodelico tekočega rastlinskega mila in dve skodelici vroče vode. Učinkovito je tudi čistilo iz žlice boraksa, četrtine skodelice kisa in dveh skodelic vroče vode. Ta čistila lahko uporabimo za vse površine.

  • Soda bikarbona je primerna za čiščenje kuhinjske posode in kuhinjskega korita ter za loščenje kovin.
  • Boraks je alternativa belilu in zavira nastajanje plesni. Če mu dodamo naravno rastlinsko milo, bo okrepilo njegovo čistilno in odstranjeval madeže, dobro pa očisti tudi oblačila, saj mehča vodo.
  • Kis (lahko tudi beli) odstranjuje mastne madeže, mehča vodo in učinkuje tudi kot dezinfekcijsko sredstvo.
  • Pralna soda pomaga očistiti trdovratno maščobo v pečici in pekačih, na ploščicah in drugih površinah. Primerna je tudi kot pralni detergent. Pri njeni uporabi moramo paziti, da ne poškoduje kože, zato pri čiščenju vedno uporabimo rokavice.
  • Limonin sok je primeren za čiščenje steklenih površin, milnih madežev, znoja in maščobe, pa tudi za odstranjevanje vodnega kamna. V kombinaciji s sodo bikarbono odlično čisti posodo in vse površine.

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki