Ekonasveti za pranje tkanin

(Foto: Jupiterimages)

Prijazni okolju in denarnici

Pogosto ugotavljamo, da so preprosti nasveti za pranje, ki so nam jih dajale že naše babice ali mame, zelo učinkoviti, pa tudi prijazni do okolja.  Sodobne rešitve so prav tako lahko ekološke, hkrati pa nam lahko pomagajo privarčevati.

Pralni oreščki

Tudi pri nas je na voljo čedalje več naravnih detergentov, ki ne vsebujejo umetnih belil, arom, barvil, fosfatov in parfumov, pač pa naravne aktivne snovi, kot so saponin, kokosovo olje, sladkor in milo iz rastlinskih olj. Najbolj znani so pralni oreščki, ki prihajajo iz Nepala in Indije.

Pralne oreščke v teh krajih uporabljajo že stoletja. To so sadeži milnega drevesa Sapindus mukorosse, njihova skrivna moč pa je v saponinih, ki v stiku z vodo delujejo kot milo. Pralni oreščki so nežni do perila in kože ter okolju prijazni. Po naravni poti mehčajo in negujejo perilo. Ker ne vsebujejo umetnih spojin in kemikalij, so še posebno primerni za ljudi z občutljivo kožo, alergijami, nevrodermatitisom in luskavico. Če peremo z oreščki, ne potrebujemo mehčalca, saj dovolj zmehčajo vodo in perilo. Ker so brez vonja, lahko pri pranju dodate 5 do 6 kapljic eteričnega olja, ki bo odišavilo perilo. Pri pranju belega perila lahko dodate sol za pranje perila ali sodo bikarbono.

Oreščki so primerni za pranje pri vseh temperaturah, saj se saponin izloča tudi pri nižjih temperaturah. Oreščke so na voljo v različnih embalažah, vsem pa je priložena bombažna vrečka, v katero jih položite in jih tako uporabljate pri pranju. Tudi cena je primerna, saj je pranje z oreščki cenejše kot s klasičnimi detergenti. Pralni oreščki ne onesnažujejo okolja, uporabljene oreščke pa po uporabi odvržemo med organske odpadke ali na kompost. En orešček lahko uporabimo od dva- do trikrat, količino oreščkov pa moramo prilagoditi pralni temperaturi. Pralni oreščki so primerni za vse vrste tekstilij, tudi za svilo in volno. Na voljo so tudi v obliki tekočega detergenta.

Koncentrat iz pralnih oreščkov

Iz pralnih oreščkov lahko sami pripravite koncentrat, ki je primeren kot tekoči prašek za perilo, šampon za lase, pa tudi kot šampon za živali. Uporabljate ga lahko za čiščenje zlatega in srebrnega nakita, kot tekoče milo za telo in čistilo za dom. Približno 50 g polovic pralnih oreščkov (lahko jih tudi zdrobite) prelijte z litrom vode in kuhajte od 10 do 15 minut. Nato odcedite in počakajte, da se tekočina ohladi. Detergent uporabite svež ali pa ga največ dva dneva hranite na hladnem. Če pride v stik z očmi ali sluznico, prizadeto mesto nemudoma izperite s tekočo vodo. Pripravek je najbolje uporabljati svež.

Kroglica za pranje perila

Pralna kroglica je sodobna rešitev za ekološko pranje, ki je nakakšna naslednica magnetne krogle, ki je zniževala trdoto vode in s tem povečevala učinkovitost pranja. A pralna krogla je še bolj revolucionarna. Videti je kot preprosta plastična kroglica, njeno delovanje je vse prej kot preprosto. Pralno kroglico sestavljajo keramične kroglice. Tudi te kroglice med pranjem vodo mehčajo. Proizvajajo pa tudi kisikove ione, ki omogočajo, da voda globoko očisti tkanine. Pralna kroglica ne vsebuje kemičnih snovi, zato se škodljive sestavine ne nalagajo v vlaknih. Njena notranja sestava uničuje patogene organizme in neprijetne vonjave, iz vode pa odstranjuje tudi klor. Primerna je za vse pralne stroje. Pri pranju s kroglico ni treba uporabljati belil, mehčalca ali detergenta, če pa že, potem je dovolj že samo 20 odstotkov priporočljive količine. Ena pralna kroglica deluje tri leta, če jo uporabljate vsak dan. Še ena ekološka rešitev, ki nam obenem pomaga varčevati.

Ekosušenje pozimi
Tudi v hladnem vremenu lahko perilo sušimo na prostem. Pri izplakovanju dodajte nekaj žličk soli in oblačila ne bodo zamrznila. V slano vodo lahko namočite tudi vrv za obešanje perila.

Destiliran kis – 3 v 1
Kis je odlična sestavina za pranje perila, odstranjevanje madežev in čiščenje. Pri pranju perila uporabljajte bel destiliran kis. Ne uporabljajte kisa in belila hkrati. Pri izplakovanju dodajte 275 ml destiliranega belega kisa. Destiliran kis deluje kot mehčalec, protibakterijska tekočina ter odstranjevalec smet in ostankov mila na oblačilih.

Beljenje porumenelih oblačil
V vodi raztopite sol in sodo bikarbono (količina je odvisna od količine oblačil). Porumenela oblačila za eno uro namočite v raztopino, potem pa jih operite po običajnem postopku.

Kako odstraniti kri in maščobo?
Krvni madeži: oblačila namočite v slano mrzlo vodo. Nato jih operite v topli vodi in zatem kuhajte. Recept je primeren za bombaž in druga naravna vlakna, ki prenesejo visoke temperature.
Maščobne madeže je treba oprati čimprej. Če to ni možno, madež posujte s soljo, ki bo vpila maščobo. Doma madež zdrgnite z naravnim detergentom, nato pa oblačilo operite.
Namesto detergenta lahko uporabite eno merico soli in 4 merice alkohola; madež zdrgnite, nato pa oblačilo operite.

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki