Slovensko društvo za terapijo s pomočjo živali

(Foto: Dreamstime)

Naši ljubljenčki so lahko tudi terapevti

Vsako leto 4. oktobra praznujemo svetovni dan živali oziroma varstva živali. Tudi zato smo se odločili, da vam predstavimo Slovensko društvo za terapijo s pomočjo živali – Ambasadorji nasmeha. Njegovi člani srčno širijo poslanstvo tega svetovnega dne – imeti skrben in odgovoren odnos do živali –, s svojim zgledom pa nam kažejo, koliko nam dajejo živali, ki niso le naši zvesti in ljubeči družabniki, temveč so lahko tudi terapevti.

Živali ne le razsvetlijo marsikateri obraz, pač pa ljudem lahko pomagajo tudi na druge načine. Najpomembnejše dejavnosti društva so dejavnosti, ki se nanašajo na pomoč in terapijo ob pomoči psa. Po vzoru avstrijske organizacije Tiere als Therapie in ameriškega združenja Delta Soicety prirejajo tudi seminarje in tečaje, na katerih se lastnik in pes izšolata za tovrstno delo. V okviru dejavnosti ob pomoči živali par obiskuje različne skupine ljudi: osnovnošolce, starostnike v domovih za ostarele …

Predsednica društva, Špela Juršič, razloži, da gre pri tovrstnih obiskih za nekakšno druženje, med katerim kuža pokaže kak trik, se pusti pobožati, prinese žogico ipd. Člani društva šolarjem pokažejo tudi osnove pravilnega odnosa do psa: kaj pomenijo znaki, ki jih daje kuža, kako pristopiti k psu in kako ga negovati. Naučijo jih tudi, da je treba za njim pospravljati iztrebke. Takšni obiski potekajo po ustaljenem programu, terapevtski programi pa so oblikovani individualno, za vsako osebo ali zdravstveno stanje posebej, pes in vodnik psa pa morata ustrezati specifičnim merilom. V tovrstno terapijo je vedno vključen tudi strokovnjak s področja zdravstva oziroma socialnega dela, ki ima potrebno strokovno znanje ter izkušnje s svojega delovnega področja, ter skrbnik oziroma kateri od uporabnikovih staršev.

V društvu so se lotili tudi programa READ, s katerim želijo otrokom pomagati do boljših bralnih in komunikacijskih sposobnosti. Otrok jih razvija tako, da bere psu, ki je nadvse potrpežljiv poslušalec, predvsem pa nikdar ne kritizira.
Terapije ne more izvajati ne vsak kuža in ne vsak človek, opozarja predsednica. Pri vodnikih psov poklic torej ni ključno merilo, čeprav je dobrodošlo, da je med njimi čedalje več strokovnjakov, kot so psihoterapevti in psihologi, ki v svoje delo vključijo tudi terapijo z živaljo. Vodniki si morajo predvsem želeti pomagati ter imeti dovolj prostega časa in volje, kuža pa si mora želeti stika z ljudmi, iskati ga mora samoiniciativno, predvsem pa ne sme biti pretirano plašen ali agresiven.

Počasi in vztrajno

S tovrstno terapijo, v okviru katere kuža učinkuje kot motivacijski dejavnik, pospešujejo izboljševanje telesnih, socialnih, čustvenih, učnih in/ali umskih funkcij pri različnih ciljnih skupinah. Poudarjajo še, da se učinki ne pokažejo takoj; včasih mine več let, preden pride do vidnega napredka, tega pa najbolj opazijo starši. Pred časom jih je razveselilo pismo družine, ki se jim je zahvalila za pomoč. Svetovali so jim pri izbiri psa, predvsem za družabnika. Njihov novi družinski član je nenamerno deloval kot terapevt, saj se je otrok s cerebralno paralizo, ki pri petih letih še ni shodil, začel plaziti in govoriti po zlogih. Opazili so še, da sta otrok in kuža stkala posebno vez in da se sporazumevata na povsem poseben način. Taki uspehi in pozitivni odzivi, ki jih je veliko, jim dajejo energijo za nadaljnje delo.


Želje in načrti veliki

V tujini je tovrstna pomoč že zelo razširjena. Predsednica pravi: "V ZDA terapijo ob pomoči živali predpisujejo na recept, pri nas pa se moramo včasih prav boriti, da smemo s psom vstopiti v ustanovo, saj se zaposleni bojijo, da pes ni snažen." Na Dunaju je obiskala vrtec, v katerem je bil kuža "redno zaposlen". "Pes je v vrtec prihajal z vzgojiteljico, otroci so ga sprejeli kot nekoliko drugačnega vzgojitelja, z njim so rasli, spremljali so ga k veterinarju, na treninge frizbija … Študije kažejo, da se tako skupina bolj izenači, introvertirani otroci lažje navezujejo stike z vrstniki, aktivni otroci pa svojo energijo usmerijo v dejavnosti s psom." Sicer pa jih veseli, da so tudi slovenske ustanove vse bolj odprte, saj dobivajo čedalje več povabil za obiske, obiskali pa so tudi že bolnišnico. Za sabo imajo same dobre izkušnje in so deležni dobrih odzivov. V prihodnje si želijo okrepiti svoje vrste, saj dejavnosti in terapijo s kužki trenutno izvaja le šest članov. Da bi še bolj uveljavili tovrstno pomoč, želijo poenotiti merila šolanja v Sloveniji in uzakoniti tako svoje delo kot poklic. Tako bi bilo za njihovo delo odprtih še več vrat in bi lahko pomagali več ljudem. V svoje delo želijo vključiti tudi druge živali, denimo muce in kunce.
V duhu tega meseca želijo prenesti naslednje sporočilo: čim lepše se obnašajmo do svojih živali, imejmo jih radi in jim ponujajmo to, kar si zaslužijo, saj nam dajejo več kot mi njim.


Pomagajte tudi vi

Društvo bo veselo novih članov. Ker deluje na prostovoljni osnovi, jim lahko pomagate tudi s tem, da kupite obesek ali podarite donacijo. Več informacij na spletni strani ambasadorji-nasmeha.si.
Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki