Zakaj je zeleno zdravo?

  • N. P.
  • ponedeljek, 09. november 2009
(Foto: Dreamstime)

Draga raziskava

Raziskava, ki so jo opravili na dveh ameriških univerzah, University of Glasgow in University of St Andrews, je ugotovila, da življenje blizu zelenih površin (parkov in gozdov) pomaga izboljšati zdravje ljudi.Raziskovali so podatke o umrljivosti 366.348 Angležev med leti 2001 in 2005 in iskali povezave med izpostavljenostjo zelenim površinam in različnim vzrokom smrti. Ugotovili so, da že majhen zelen košček v bivalnem okolju naredi veliko za zmanjšanje smrtnosti. Če imajo ljudje dostop do teh površin, jih običajno uporabljajo, ne glede na njihov socialni status, to pa vpliva na njihovo zdravje. Ugotovili so tudi, da je razlika v zdravju med najbolj revnimi in najbolj bogatimi najmanjša ravno v tistih območjih, ki so imela največ zelenih površin.

Druga študija, opravljena na univerzi Columbia in objavljena v Journal of Epidemiology and Community Health, je razkrila, da se z vsakim dodatno posajenim drevesom (če njihovo število presega 343 na kvadratni kilometer), zmanjša pojavnost astme pri njujorških otrocih, starih med 4 in 5 let, za 25 %. Strokovnjaki še vedno ugotavljajo, zakaj se je pojavila ta povezava, predvidevajo pa, da je psdosledica dejstva, da se s povečevanjem števila dreves izboljšuje kvaliteta zraka in spodbuja otroke, da se več igrajo zunaj.

Še ena raziskava je odkrila, zakaj zeleno okolje prispeva k boljšemu zdravju. Na univerzi Indiana School of Medicine so ugotovili, da je pri otrocih, ki živijo blizu zelenih površin, manjša verjetnosti, da bodo predebeli. Raziskava, objavljena v American Journal of Preventive Medicine, je spremljala otroke, stare od 3 do 18 let, ki so živeli na istem naslovu najmanj dve leti. Bolj ko je okolica zelena, manj se z njihovo starostjo povečuje indeks telesne mase, ne glede na starost, raso ali spol otrok. To ima lahko velike posledice tudi za odraslo dobo, saj bo predebel otrok po vsej verjetnosti postal tudi predebel odrasel.


Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki