Spomladansko čiščenje po feng šuju

(Foto: Dreamstime)

Stran z navlako

Prvo pravilo se glasi: odprite okna in vrata ter prezračite stanovanje. Vso navlako, ki se vam je nabrala zaradi želje po ugajanju drugim ali zato, da jih ne bi prizadeli, vam pa ne pomeni veliko ali pa vam je celo v breme, zavrzite. Če je le mogoče, odpadke ločujte, da se papir ne bo znašel med plastiko ali steklo med biološkimi odpadki oziroma v kakem drugem napačnem zabojniku. Z navlako torej čim dlje od sebe.


Prezračite čisto vse!
V stanovanje boste zanesli svežo energijo, če boste prepleskali stene, prezračili oblačila in jih zložili nazaj v omare ter prezračili tudi omare. Poživite svojo garderobo in se naposled znebite vsega, kar vas energetsko ne podpira, s čimer imam v mislih predvsem barve, vzorce, kroje … Če se res ne morete ločiti od njih, jih prihranite za primernejše obdobje, ko boste posamezno barvo izjemoma potrebovali. Preverite, koliko oblačil vam bo sploh ostalo. Bolje, če jih je manj, vendar takšna, ki jih boste radi nosili, kot pa polne omare, ob katerih vseeno vsak dan znova ne boste vedeli, kaj obleči.

Popravite, kar ne deluje
Obnovite okvirje slik, popravite pokvarjene kljuke, škripajoča vrata in okna, zatesnite vodovodne pipe, saj tiste, iz katerih kaplja, povzročajo odtekanje energije in vsega dobrega – česa, pa je odvisno od tega, v katerem sektorju so vodovodne pipe: partnerstvu, denarju, prijateljih, modrosti, sorodnikih …

Še nekaj nasvetov
Vlaga in plesen sta nadlogi, ki ju je treba čim prej odpraviti, saj zrcalita stanje v življenju stanovalcev. Prazne škatle so velike zbiralke energije, zato se jih čimprej znebite.
Poskrbite, da bo okolica vaše hiše spet oživela. Poskrbite za trato, poživite ribnik, očistite bazen, popravite poškodovane palčke v vrtu in vse druge predmete v hiši in zunaj nje, od pripomočkov do dekorativnih predmetov.  Prepleskajte balkonsko ograjo; ko bo za to čas, nanjo namestite cvetje, ki je energetsko koristno za vaše stanovanje ali hišo.

ABC pleskanja
Ko boste pleskali stanovanje, uporabite karseda naravne barve, ki prepuščajo vlago in dihajo, s čimer ohranjajo naravno vlažnost sten oziroma gradbenih materialov. V bivalnih in spalnih prostorih se izogibajte barvam, ki ne prepuščajo vlage ali pa so zgolj paropropustne, kot so na primer barve lateks. Te so še posebno nepriporočljive, če je stanovanje novo in še vlažno, saj se tovrstne barve sušijo dlje, zato stene dolgo ostanejo vlažne, najobčutljivejšim pa lahko primeri, da bodo zaradi tega slabše spali.

Kakšne barve za različne prostore?
Zaželeno je, da izbirate med pastelnimi barvami. V številnih priročnikih lahko preberete, da je lahko kotiček za igranje oranžne barve, pisalna miza rumene, stena ob postelji modra, spalnica vijolična, kopalnica modra ali zelena, jedilnica rdeča (če želite pojesti veliko ali preveč), lahko pa tudi rumena ali oranžna, saj vas bo tako napolnjevala z optimizmom. Ne pozabite, da uporaba barv glede na namen prostora ali strani neba pogosto ni najprimernejša, saj mora biti izbira odvisna tudi od tega, kdo živi v prostorih in v kakšne namene jih bomo uporabljali. To so zgolj možnosti, saj je treba upoštevati kvaliteto energij, ki vlada posameznemu prostoru.

Vse to poudarjam zato, ker mnogi mislijo, da pri določanju barv za posamezne prostore veljajo nekakšna splošna pravilo. Neka gospa je pripovedovala, da so stene v spalnici oranžne, njen mož pa ima šibko srce. Zanimalo jo je, ali bi jo morala prepleskati v modro ali zeleno barvo. Ko sva opravili analizo, se je izkazalo, da je oranžna v tem primeru edina in najboljša izbira – tako zanjo kot za njenega moža. V drugi družini je hčerka želela imeti sobo v rožnati barvi, trpela pa je za pogostimi migrenskimi glavoboli. Analizirali smo prostor in ugotovili, da bi s to barvo bolezen samo še poslabšala. Še primer za kopalnico. Rekli smo, da sta najpogosteje priporočeni barvi za kopalnico modra in zelena. Pri prijateljici, ki je kopalnico opremila z modrimi ploščicami, se je izkazalo, da bi morale biti rumene. Tu se je skrival tudi odgovor na vprašanje, zakaj ji tako zelo odteka denar.


Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki