Kdo je etični potrošnik?

  • NP
  • ponedeljek, 17. januar 2011
(Foto: Dreamstime)

Etično nakupovanje pomeni prevzemanje odgovornosti za vsakodnevne lastne vplive na svet. Etični potrošnik smo, ko kupujemo izdelke, ki ne škodijo ali izkoriščajo ljudi, živali ali okolja. Na primer, ko kupimo ekološko čistilo, prispevamo sredstva podjetju, ki jih bo porabilo za vlaganje v čiste tehnologije in oglaševanje izdelkov na širšem tržišču. Hkrati ne kupujemo starih čistil, s čemer proizvajalec izgublja stranke in bo zaradi tega morda spremenil svoj način dela. Privlačnost etičnega nakupovanja pa je tudi to, da se splača.

Kot etični potrošnik lahko vsakič, ko kaj kupimo, sprožimo spremembo. Koristi etične potrošnje za družbo so dolgoročne. Spodbuja inovativne izdelke in podjetja, medtem ko postavlja na stranski tir tiste, ki se ne menijo za družbene in okoljske posledice njihovih dejanj. Krepi vpliv potrošnikov na to, kako so izdelki narejeni in kako vodi podjetje svoje posle. Etična potrošnja pokriva teme, kot so pravična trgovina, trajnostno ravnanje z okoljem, skrb za dobrobit živali, razvoj (predvsem lokalnih) skupnosti (kar vključuje uživanje lokalnih izdelkov) ter zdravo prehranjevanje (vključujoč ekološko hrano).

Kljub temu, da je na slovenskem tržišču vse več izdelkov, ki jih smatramo kot etične, je še vedno potrebne več energije in časa za nakup etično proizvedenih izdelkov kot bi nam vzela pot v supermarket in nakup že znanih blagovnih znamk. Počasi se veča povpraševanje, čemur sledi tudi ponudba.

Preden opravimo nakup, si zastavimo nekaj vprašanj:

Ali to resnično potrebujem?

Ali lahko kupim iz druge roke?

Ali si lahko sposodim, najamem, posodim ali si delim?

Ali smo lahko lastniki skupina?

Ali lahko to sam/a naredim?

Kje je bilo proizvedeno?

Ali lahko kupim enak izdelek lokalno?

Ali lahko ocenim celotni vpliv na okolje, ki ga ima moj nakup? To vključuje proizvodnjo, energijo in uporabljene materiale, prevoze, oglaševanje, embalažo ter smeti.

Ali ta izdelek traja dolgo ali ga lahko uporabim le enkrat? Ali ga lahko nadgrajujem, ponovno uporabim, recikliram?

Ali mi proizvajalec garantira, da bo vzel izdelek nazaj in ga recikliral, ko ne bo več uporaben? (To je pomembno pri izdelkih, ki porabljajo veliko virov pri proizvodnji, kot je hladilnik, pralni stroj, televizija, glasbeni stolpi, avtomobili, itd.)

Ali je izdelek najbolj učinkovit glede na porabo energije in materialov, na voljo na tržišču? Ali uporablja okolju škodljive snovi, tako v procesu proizvodnje kot tudi sam izdelek (npr. toksične snovi ali PVC itd.)

So okoljski standardi upoštevani pri proizvodnji?

Ali resnični proizvajalci (to so delavci v tovarni ali obdelovalci v kmetijstvu) dobijo pravično plačilo?

Ali so delovne razmere varne in zdrave ali so to take razmere, pod katerimi ne bi delal noben „zahodni“ delavec?

Ali proizvodnja dobrin krati visoko kvalitetno kmetijsko zemljo proizvodnji hrane za lokalno prebivalstvo?