Novoletni čas in ljubljenčki

  • NP
  • sobota, 28. december 2013
(Foto: Grega Žunic)

Pokanje petard

Pokanje petard in pirotehnike živali plaši, vznemirja in jim povzroči precejšen stres. Za psa je zagotovo najbolje, da ob novoletnem pokanju ostane v naši družbi, v prostoru, kjer je pokanje najmanj slišno.

Prestrašene živali zaradi pokanja petard drhtijo, se obilneje slinijo, lajajo in zavijajo, skrivajo se ali želijo pobegniti, zavračajo hrano … Nekateri psi nenadzirano urinirajo, se zaradi stresa iztrebljajo na neobičajnih mestih (v stanovanju) ali celo dobijo drisko. V takih trenutkih moramo pse pomiriti ter jih zaščititi pred petardami in njihovim zvokom. Če znaki stresa ne minejo niti po ponehanju pokanja, utegne biti vzrok zanje drugje, zato je priporočljiv posvet z veterinarjem.

Vivin klicaj

  • Stres lahko ublažite s svojo navzočnostjo, s pomirjujočo besedo in božanjem. S psom se igrajte, pogovarjajte in ga ljubkujte.
  • Zavedajte se, da ljubljenec čuti vaš strah – če je strah vas, bo tudi njega, zato bodite čimbolj veseli in sproščeni.
  • Če je le možno, psa ne puščajte samega. Če že mora biti sam, naj bo to za čim krajši čas. Lahko mu predvajate glasbo ali pustite prižgano televizijo, kar bo vsaj malo preglasilo pokanje.
  • Ko psa peljete na sprehod, izbirajte poti, na katerih je slišati najmanj pokanja. Imejte ga na povodcu, da se ob poku ne bo prestrašil in poskušal prečkati cesto ob neprimernem trenutku.
  • Pri psih v pesjaku bodite poskrbite, da jim mimoidoči ne bodo metali petard pod noge. Če zaradi pokanja zelo trpi, ga vsaj začasno povabite v hišo.
  • Če kljub trudu strah ne poneha, prosite veterinarja za pomirjevalno sredstvo. Pomirjevala niso dovoljena za živali z epilepsijo, breje psice ter živali v šoku ali s krči.

Živali pravno ščiti zakon o zaščiti živali

Vsakdo, ki opazi obmetavanje živali s petardami ali drugimi pirotehničnimi sredstvi (peta alineja 15. člena v Zakonu o zaščiti živali), lahko dogodek prijavi neposredno veterinarski inšpekciji. Obmetavanje živali s petardami ali drugimi pirotehničnimi sredstvi se kaznuje z globo od 1.600 do 42.000 evrov. Za prijavo potrebujete opis dogodka in naslov, na katerem se je zgodil. Če je do spornega ravnanja prišlo na javnem mestu ali je hipne narave (ob prihodu inšpekcije bi bilo že prepozno), se lahko obrnete na policijo. Ta identificira osebo in sestavi zapisnik, ki ga pozneje veterinarska inšpekcija uporabi pri obravnavanju primera.


Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki