Živila, nevarna za pse

  • N.P.
  • petek, 21. maj 2010
(Foto: Diana Anđelić)

Naj nas psi še tako milo gledajo, jim nikoli ne smemo ponuditi naslednjih živil:

Alkoholne pijače: Etanol je sestavina vsake alkoholne pijače, ki je za naše ljubljenčke strupen, če ga zaužijejo preveč. Ker so veliko manjši od nas, nanje močno vplivajo že majhne količine alkohola. Znaki zastrupitve z alkoholom so opotekanje, spremembe v vedenju, pretirano navdušenje, depresija, okrepljeno uriniranje, počasnejše dihanje ali srčni zastoj, v najhujšem primeru pa celo smrt.

Jabolka, marelice, češnje, grozdje, breskve in slive: Če psi pojedo velike količine koščic, pečk, ali semen tega sadja, se lahko zastrupijo. Koščice, pečke in semena namreč vsebujejo snov, podobno cianidu, ki lahko povzroči želodčne krče, bruhanje in drisko ali celo ovirano dihanje, hiperventilacijo in šok.

Avokado: Vsi deli te rastline so za pse škodljivi, saj vsebujejo strupeno snov persin. Znaki zastrupitve so ovirano dihanje, napet trebuh ter zastajanje vode v prsnem košu, trebuhu in okrog srca. Ni znano, kakšna je količina, ki že lahko povzroči tovrstne posledice.

Pecilni prašek: Ta snov je najpogosteje v rabi pri peki. Če pes poje preveč izdelkov, ki vsebujejo pecilni prašek, to lahko pripelje do neravnovesja elektrolitov, odpovedovanje srca ali mišičnih krčev.

Čokolada: Poleg veliko maščobe čokolada vsebuje tudi kafein in teobromin. Ti snovi sta nevrološka stimulansa in sta strupena, če pes zaužije veliko čokolade. Znaki zastrupitve so odvisni od količine in vrste čokolade. Za manjše pse je nevarna jedilna čokolada, saj lahko pri njih že 20 do 30 g povzroči smrt. Po zaužitju manjših količin čokolade utegnejo nastopiti prebavne težave (driska, bruhanje).

Čebula: Surova, sušena in kuhana čebula vsebuje psom škodljiva dušikov propildisulfid in alilpropilsulfid. Zdravstvene težave lahko povzroči že zaužitje srednje velike čebule. Strupene snovi v čebuli povzročajo razpadanje rdečih krvničk. Znaki zastrupitve so bruhanje, pozneje pa tudi slabokrvnost, zavračanje vode in hrane, povišan srčni utrip in hitrejše dihanje.

 

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki