Filmske zvezde skrbijo za okolje

(Foto: Shutterstock)

Kdo so najbolj ozaveščeni zvezdniki?

Kaj je skupno Leonardu DiCapriu, Georgeu Clooneyju, Tomu Hanksu, Dannyju Devitu in Edu Begleyju? Prijaznost do okolja, ki ga kažejo s svojim zelenim načinom življenja in številnimi ozaveščevalnimi akcijami.

Leonardo DiCaprio

Ko ne snema filmov, se vozi v svojem hibridu Toyota Prius ali na električnem skuterju. Pred kratkim je kupil ekološko stranišče, za katerega je odštel 3.200 dolarjev, kupil pa je tudi ekološko prijazno stanovanje v New Yorku. Gradbeniki so tako uporabili 65 % ekoloških materialov, 40 % pa lokalnih (tako se zmanjšujejo emisije CO2 zaradi kratkega transporta), namestili so tudi sistem za recikliranje odpadne vode in sončne celice.

Leta 1998 je ustanovil okoljevarstveno fundacijo Leonardo DiCaprio, ustvaril je tudi več filmov, ki opozarjajo na okoljevarstvene probleme, npr. Enajsta ura (The 11th Hour), dokumentarec o klimatskih spremembah, o katerih so govorili priznani strokovnjaki. Njegov zadnji projekt je televizijski program, imenovan Ekomesto, ki bo kronološko predstavljal preoblikovanje kansaškega mesta, ki ga je uničil tornado, v trajnostno mesto. Na spletni strani fundacije se lahko poučimo o posledicah proizvodnje in uporabe plastike, ogroženosti pitne vode, o klimatskih spremembah itd.

George Clooney …

… se zavzema se za trajnostno rabo energije, ljudi ozavešča o odvisnosti od nafte, s proizvajalcem ur Olympus pa naj bi sodeloval, da bi ustvarili poceni in učinkovit avtomobilski motor na gorivne celice. Tudi sam znižuje svoj ogljikov odtis, saj se vozi v električnem avtomobilu Tango car, ki ga je kupil, da bi promoviral avtomobile, ki ne onesnažujejo okolja in niso odvisni od bencina. Sicer pa je angažiran tudi kot glasnik miru pri Združenih narodih.

Tom Hanks …

… podpira raziskovanje in implementacijo alternativnih goriv. Že dolgo se vozi le z električnim avtomobilom, čeprav ima doma tudi običajnega. Leta 2007 je kupil svoj drugi električni avtomobil eBox, ki ga je navdušil s svojo prostornostjo, hitrostjo in udobnostjo. Z enim polnjenjem baterije lahko prevozi 150 milj. Prav tako je tudi podpornik in prostovoljec pri organizaciji The Nature Conservancy, ki deluje po vsem svetu in varuje rastline, živali in naravne habitate, ki predstavljajo biodiverziteto, tako da ščiti ozemlje in vode, ki jih potrebujejo za preživetje.

Ed Begley

Ed Begley mlajši, sicer ne tako poznan ameriški igralec, je eden tistih, ki je zagotovo vodilni pri okoljski dejavnosti, saj je skrb za okolje njegov slog življenja. Tudi v Hollywoodu velja za okoljevarstvenega voditelja, saj na vse dogodke vedno prihaja s kolesom. Živi blizu Los Angelesa, v hiši, ki jo napaja sončna energija.

Kako je mogoče živeti okolju prijazno, je napisal v knjigi Življenje z Edom (Living with Ed), trenutno pa snema tudi resničnostno serijo Zeleno življenje (The Green Living Show), v kateri s svojo ženo Rachelle Carson, tudi igralko, prikazuje okolju prijazen življenjski slog: uporabljata električni avto, sobno kolo, ki napaja opekač, reciklirata, zelenjavo pridelujeta na domačem biovrtičku, med drugim proizvajata tudi naravno čistilo, njuna vrtna ograja je izdelana iz reciklirane embalaže mleka …

Ed sodeluje pri številnih okoljevarstvenih organizacijah, kot so Environmental Media Association, Santa Monica Mountains Conservancy, Thoreau Institute, Earth Communications Office, Tree People, Friends of the Earth in še mnogih drugih. Z okoljevarstvenim delom si je prislužil številne nagrade najbolj prestižnih ameriških okoljskih skupin.

Danny Devito

Veliko slavnih, poleg Devita tudi Brad Bitt, Ed Begley, Edward Norton idr., je vključenih v program »sončni sosedje« (Solar Neighbour Programme), s katerim želijo opozoriti na  prednosti sončne energije, hkrati pa pomagajo družinam z nizkimi dohodki zmanjšati stroške za elektriko s sončno energijo. Ko kdo izmed slavnih kupi BP sistem sončnih celic za svoj dom, to podjetje podoben sistem vsakokrat podari revni družini.

Devito je zaradi okoljske ozaveščenosti po novem v Los Angelesu znan kot član zelene brigade. Še pred leti je bil velik ljubitelj dirkalnikov in avtomobilov, ki zelo onesnažujejo okolje in porabijo veliko goriva, zdaj pa je lastnik Toyotinega hibrida. 

Ali veste, kdo od zvezdnikov živi najmanj okolju prijazno? Najbolj onesnaževalski par naj bi bila David in Victoria Beckham, ki naj bi vsako leto ustvarila 163 ton emisij CO2, saj vsako leto preletita 400.000 km (skoraj razdaljo od Zemlje do Lune), vozita pa se s petnajstimi potratnimi avtomobili. Za primerjavo: povprečen ogljikov odtis za Ameriko na prebivalca je 20 ton emisij CO2, za Anglijo pa polovico manj.

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki