Kako na pot s psom?

(Foto: Dreamstime)

Živali in mi

Nekateri psi vsakokrat z veseljem skočijo v avtomobil, saj vedo, da jih čakajo novi vonji – in še sprehod lahko pričakujejo. Spet drugi vožnjo zelo težko prenašajo in jim pomeni stres, včasih pa celo bruhajo. Nekateri psi so na začetku potovanja nekoliko nemirni, a se počasi navadijo na hrup in gibanje vozila, ki jih celo uspava.

Izpustite obrok
Če vašega štirinožca muči potovalna slabost, ga ne hranite vsaj eno uro pred začetkom potovanja ali pa jutranji obrok izpustite in mu ga ponudite, ko se vrnete z izleta ali ko ne boste več v avtu. Ne pozabite na mirno vožnjo in na to, da mora biti zrak v avtomobilu hladen in svež.

Voda, voda!
Preden se odpravite na potovanje, poskrbite, da bo imel pes -- če že nima mikročipa – ovratnico ter obesek z naslovom in telefonsko številko. S seboj vzemite dovolj sveže vode, sploh če potujete v vročini. Med potovanjem se redno ustavljajte, da se bo pes lahko sprehodil in pil vodo. Psa nikoli ne pustite samega v avtomobilu, saj lahko temperatura v stoječem vozilu naraste do smrtonosnih vrednosti.

Varnostni pas
Med vožnjo z avtomobilom naj pes sedi na zadnjih sedežih ali v zadnjem delu vozila. Majhne pse in mladiče lahko prevažate v posebnih košarah za pse. Primerne so kletke ali plastične košare, ki jih pripnete na sedež ali na dno vozila. Če pes potuje na sedežu, ga morate pritrditi z varovalnim pasom, ki ga namestite na avtomobilski varnostni pas. Tako boste preprečili morebitne poškodbe pri psu ali pri drugih potnikih. Če boste potovali z letalom, se pri letalski družbi pozanimajte o pravilih glede prevoza psov.

V letalu
Psi potujejo v prostoru za tovor, v posebej oblikovanih potovalnih košarah, nekatere letalske družbe pa omogočajo, da je majhen pes lahko z vami v kabini. Na košari za potovanje mora biti znak, ki daje vedeti, da je v košari žival, oznaka pa mora vsebovati tudi podatke o lastniku psa. Če boste s psom potovali v tujino, se z veterinarjem posvetujte o potrebnih cepljenjih in zdravstvenih podatkih.

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Vsi Viva strokovnjaki