Stanovanje pospravite pred obiski!

(Foto: Dreamstime)

Četudi se bolje počutite v nepospravljenem stanovanju, se potrudite, da ga vsaj za silo uredite, preden dobite obiske. Če imate prijatelje in znance, ki prihajajo nenapovedani, se velja še nekoliko bolj potruditi, da vas ne zalotijo v popolnem neredu. Za obiske, tako napovedane kot nenapovedane, ni nič hujšega, kot vstopiti v neurejeno stanovanje.

Na hitro pospravite

Neumestno je, če pričakujete obisk, stanovanje pa začnete urejati šele tedaj, ko so gostje že prispeli. To si lahko privoščite le, če gre za nenapovedan obisk, pa še takrat morate vedeti, da se ne smete lotiti "generalnega" pospravljanja; odstranite le najbolj moteče stvari, kot so umazana posoda, če sedemo v kuhinjo, odložena obleka po naslonjačih in stolih, razmetane blazine na kavču ... Ob nenapovedanem obisku lahko stanovanje tudi prezračite.

Ogledalo stanovanja

Kopalnica in stranišče sta ogledalo stanovanja in temu primerno ju morate tudi vzdrževati. Kopalna kad, umivalnik in straniščna školjka naj bodo vedno brezhibno čisti. Enako velja za vodovodne pipe in kotliček za splakovanje straniščne školjke. Nič kaj prijeten ni pogled na zasušeno umazanijo v umivalniku, še manj prijetno je, če zaudarja iz straniščne školjke. Kopalnico in stranišče vselej počistite za seboj, saj se boste tako izognili zadregi. V sanitarijah naj bo obvezno prisoten osvežilec zraka, vendar pazite, da vonj ni preveč intenziven.

Dnevni prostor

Prostor, ki ste ga določili za sprejemanje gostov in ga imenujemo kar dnevni prostor, naj bo temu primerno urejen. Manjkati ne smejo ne lončnice ne drugi dekorativni predmeti, vendar pri tem velja opozorilo! Sodobni bontoni se tako rekoč v slehernem poglavju obregnejo ob nepisano pravilo: manj je več.

Prostor, poln lončnic ter najrazličnejših dekorativnih predmetov in umetniških izdelkov, ne deluje prijetno. Gostje se bodo v njem "dušili" in prijetno vzdušje bo splavalo po vodi. Kaj boste obesili na stene, razstavili na policah in položili na mizo, je stvar premišljenega in skrbnega premisleka. Zlasti majhna stanovanja in prostori ne prenašajo številnih in velikih dekorativnih predmetov.

Naj poudarim, da plišaste igrače in figurice ne sodijo nikamor drugam kot v otroško sobo. Če je mogoče, naj v prostoru, v katerem sprejemate goste, ne bo televizijskega sprejemnika. Če je to zaradi prostorske stiske neizvedljivo, naj televizor ne zavzema osrednjega mesta v prostoru. Čeprav dejstvo, da med obiski spremljanje televizijskega programa ni dovoljeno, sodi v drugo poglavje, je prav, da ga omenimo.
Članek se nadaljuje »


Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki