Domače živali od zgodovine do danes

  • NP
  • četrtek, 01. april 2010
(Foto: Dreamstime)

Nekdaj le v loncu, danes člani družine

Dandanes so domače živali, še posebno psi in mačke, pomemben del družine. Skorajda ni doma, v katerem ne bi bivala vsaj ena domača žival. Povsod po svetu se njihovo število bliskovito veča, še hitreje pa se povečuje količina denarja in časa, ki jim ju namenjamo. Nekoč ni bilo tako, kajti še v prejšnjem stoletju so domače živali veljale za razkošje.


Malica ali pomočnik

Pred stoletji so ljudje razlikovali med živalmi, ki so se jih bali in so jim bile nevarne, ter tistimi, ki so bile primerne za prehrano. Pozneje so ugotovili, da so lahko nekatere živali tudi koristni pomočniki: mačke so bile namenjene za lov miši, psi so pomagali pri lovu ali čuvanju živine. Po koncu druge svetovne vojne, ko se je pojavil srednji razred in so ljudje zaslužili več denarja, se je to spremenilo, saj so imeli ljudje več denarja in časa, ki so ju lahko namenili tudi za živali.

Danes člani družine

Dandanes pa domače živali niso le del doma, marveč družinski člani, naši družabniki … prijatelji. Še pred petdesetimi leti prejšnjega stoletja si je bilo nemogoče predstavljati, da bi mačka živela v hiši, saj še niso poznali mačjih stranišč. V trgovinah ni bilo pasje in mačje hrane. Ljudje so se morali znajti sami, medtem ko se zdaj srečujemo z drugo skrajnostjo: ponudba za živali je šla tako daleč, da jim lahko kupimo oblačila znanih modnih ustvarjalcev, igrače, ovratnice itn. Skrb za živali je olajšalo in izboljšalo več stvari.

Veterinarji znajo ozdraviti najrazličnejše bolezni, tako da vse več ljudi odšteje veliko denarja za zapletene operacije, da bi lahko njihovi prijatelji živeli še naprej. V specializiranih trgovinah zapravimo vse več denarja tudi za različne igrače in pripomočke, kot so oblačila in ovratnice, hrana, posebej pripravljena za živali. Na voljo so pasje šole in celo sprehajalci psov, frizerji, varuške in hoteli za živali, kamor jih odpeljemo, kadar zanje ne moremo skrbeti. Živalim je dovoljen vstop na najrazličnejše kraje, kamor nekoč niso smele, denimo v trgovine in gostinske lokale. V posameznih državah, denimo v ZDA, je v nekaterih podjetjih dovoljeno, da uslužbenci s seboj pripeljejo psa ali kako drugo domačo žival. Ves ta napredek je zelo olajšal skrb za živali, poglavitni razlog, zakaj jih imamo tako radi in zakaj so tako pomemben del našega življenja, pa je v tem, da nam ponujajo družbo in so naši prijatelji.

Ali veste …

... katera je najbolj priljubljena domača žival?
Po anketi z ameriške spletni strani so najbolj priljubljene domače živali zajčki, ki jim sledijo psi, dihurji, mačke, papagaji, ribe, morski prašički, hrčki, želve in mongolska puščavska podgana.