Hišni ljubljenček vas ščiti pred depresijo!

  • T.K.
  • ponedeljek, 12. april 2010
(Foto: Diana Anđelić)

Naši mali prijatelji

Mar menite, da je družba edino, kar vam lahko ponudi vaš hišni ljubljenček? Pomislite še enkrat. Nove študije kažejo, da ljudje, ki imajo doma žival − naj je to pes, mačka, ptica, konj, bela miška, ribica, zajček ali kakšno drugo bitje –, že samo zaradi tega živijo daljše in srečnejše življenje …

Mar menite, da je družba edino, kar vam lahko ponudi vaš hišni ljubljenček? Pomislite še enkrat. Nove študije kažejo, da ljudje, ki imajo doma žival − naj je to pes, mačka, ptica, konj, bela miška, ribica, zajček ali kakšno drugo bitje –, že samo zaradi tega živijo daljše in srečnejše življenje …

Ali veste, kakšno terapijo toplo priporočajo ljudem, ki ne zdržijo brez čokolade? Božanje hišnega ljubljenčka, saj spodbuja izločanje iste možganske snovi, feniletilamina, ki se sprošča tudi tedaj, ko jeste priljubljeno rjavo slaščico. Ponuja vam enako ugodje, le da brez maščobe in kalorij. Toda to še ni vse …

Manj bolezni
Neverjetno, toda resnično: otroci, ki odraščajo ob hišnem ljubljenčku, redkeje zbolijo za alergijami in astmo. »Najboljši način za zgraditev trdnega imunskega sistema je izpostavljenost alergenom v prvih letih življenja,« pravi raziskovalec Allan Beck iz newyorškega Univerzitetnega centra za preučevanje povezave med ljudmi in živalmi. Dejstvo je, da šoloobvezni otroci, ki imajo doma hišne ljubljenčke, znatno manj manjkajo v šoli od vrstnikov, ki nimajo te sreče. V nedavni raziskavi je 80 odstotkov takšnih malih srečnežev izjavilo, da jim hišni ljubljenčki pomagajo k boljšemu razumevanju s prijatelji in družino.

Avstralski raziskovalci so še ugotovili, da se ljudje, ki imajo doma psa ali mačko, manj nagibajo k povečani ravni trigliceridov in holesterola v krvi, in sicer ne glede na način prehrane. Posledično ti ljudje redkeje zbolijo za boleznimi srca in ožilja

Občutek topline in skrbnosti
Ljudje, ki vsak dan peljejo na sprehod psa, so seveda telesno dejavnejši in torej bolj zdravi od tistih, ki le poredko vstanejo s kavča. Toda s tem ni možno razložiti presenetljivih izidov nedavne kanadske študije. Raziskovalci so namreč ugotovili, da so ljudje, ki imajo žival, ne glede na to, za katero žival gre, v boljši telesni in splošni zdravstveni kondiciji, kar razlagajo z občutkom odgovornosti, topline in skrbnosti.

Ljubijo nas takšne, kot smo
Vsi vemo, da že pogovor s prijateljem o tem, kar nas tišči, olajša naše težave. Toda raziskave kažejo, da čas, ki ga preživimo z ljubljenčki, zaleže še veliko bolj. V neki študiji so ljudje, ki so bili pod stresom, denimo takrat, ko so jih lovili terminski roki, izražali večjo umirjenost in učinkovitost, če so bili z njimi njihovi ljubljenčki, kot če je podpora prihajala od tesnega prijatelja ali zakonskega partnerja. Znanstveniki sklepajo, da je morebitno pojasnilo tega presenetljivega dejstva v tem, da nas živali ne obsojajo, ampak nas sprejemajo in ljubijo takšne, kot smo.

Znižajo tesnobo
Hišni ljubljenčki zagotavljajo dvojno zaščitno ograjo pred depresijo in slabo voljo. V študiji, ki so jo opravili na Univerzi Kolumbija, so odkrili, da se val serotonina, prolaktina in oksitocina (pomembni hormoni, ki preprečujejo črne misli in slabo voljo) dvigne že po 15 minutah igranja s priljubljeno živaljo. Druga študija, pod katero se je podpisala raziskovalna skupina ameriškega medicinskega centra UCLA, odkriva, da se raven tesnobe že po dvanajstih minutah božanja hišnega ljubljenčka zniža za 24 odstotkov.

Pogovarjajte se z živalmi
Raziskovalci newyorške državne univerze so skupini frustriranih borznih posrednikov podarili psa ali mačko, s katerim so preživeli pol leta. Kaj se je zgodilo v tem obdobju? Kljub hudemu stresu in napetim položajem je borznim posrednikom padel krvni tlak za 50 odstotkov! Znanstveniki so to pojasnili s sproščenostjo, ki jo ljudje občutimo ob stiku z naravo, navzočnost živali pa je nekakšen stik z naravo, ki je na voljo, kadarkoli si zaželimo.

V študiji, objavljeni v Britanski reviji kraljevega medicinskega društva, so upokojenci, ki so dobili v dar psa ali mačko, že po mesecu dni občutili za polovico manj zdravstvenih težav, kot so bolečine v sklepih, visoka temperatura, glavoboli, išias, razbijanje srca, nespečnost, prehlad in gripa.

Nimate ljubljenčka?
Zadošča, če božate tujega dlakavega prijatelja − že v 15 minutah vam bo krvni tlak padel za približno deset odstotkov. Lastniki hišnih ljubljenčkov redkeje potrebujejo zdravnika kot ljudje, ki nimajo živali. Medtem ko raziskave potrjujejo, da osebe z ljubljenčkom v obdobju petih let (ali še dlje) najredkeje obiščejo zdravnika, se je pokazalo, da se ljudje, ki posvojijo žival, takoj počutijo bolje: število obiskov pri zdravniku se zmanjša za deset odstotkov. Lastniki malih živali privlačijo tudi druge ljudi, saj izhajamo iz prepričanja, da so ljudje, ki imajo radi živali, bolj prijazni, simpatični in skrbni.

Nedavna študija, v kateri je sodelovalo 600 lastnikov in lastnic mačk, je pokazala naslednje:

  • 82 odstotkov jih je izjavilo, da jim mačke pomagajo premagovati stres.
  • 75 odstotkov raje deli svoja čustva z mačko kot s prijateljem.
  • 62 odstotkov jih trdi, da jih mačka varuje pred osamljenostjo.
  • 60 odstotkov jih ne moti neprijeten zadah iz mačjih ust, to pa ne velja za partnerjev zadah.
  • 55 odstotkov jih brez besede potrpi, če jim mačka ukrade skoraj celo odejo, jezijo pa se, če jim to naredi partner.
Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki