Oblačila iz poliestra – onesnaževalci okolja

Oblačila iz sintetičnih vlaken, kot je poliester, lahko med enim samim pranjem sprostijo več kot 1.900 mikrovlaken. Ker so ti delci tako zelo majhni, se izmuznejo filtrom, končajo v kanalizaciji in slednjič pripotujejo v ocean.
Oblačila iz sintetičnih vlaken, kot je poliester, lahko med enim samim pranjem sprostijo več kot 1.900 mikrovlaken. Ker so ti delci tako zelo majhni, se izmuznejo filtrom, končajo v kanalizaciji in slednjič pripotujejo v ocean. (Foto: Shutterstock)

V Kaliforniji skušajo uvesti predpis, po katerem bi morala vsa oblačila, ki vsebujejo 50 odstotkov poliestra, nositi dobro vidno opozorilo, da med strojnim pranjem sproščajo plastična mikrovlakna ter da jih je namesto tega potrebno prati na roke.

Če bo zakon sprejet, bodo prodajo oblačil brez te oznake prepovedali že v začetku 2020. Oblačila iz sintetičnih vlaken, kot je poliester, lahko med enim samim pranjem sprostijo več kot 1.900 mikrovlaken. Ker so ti delci tako zelo majhni, se izmuznejo filtrom, končajo v kanalizaciji in slednjič pripotujejo v ocean.

Tako dosežejo in onesnažijo življenje v morjih in celo našo pitno vodo, opozarjajo predlagatelji zakona. Pri tem navajajo raziskave, ki so v vzorcih rib in morskih mehkužcev z lokalne tržnice v 25 odstotkih rib in tretjini mehkužcev odkrili onesnaženje s plastičnimi mikrovlakni. Združeni narodi svarijo pred posledicami onesnaženja z mikroplastiko, saj so delce, manjše od petih milimetrov, začeli odkrivati v vodnih virih po vsem svetu.