Meter začimb namesto sto metrov vrta?

(Foto: Shutterstock)

Ker nimam vrta, torej tudi nimam veliko prostora za sajenje in gojenje zelenjave, imam pa nekaj okenskih polic in manjši balkon. Kaj mi priporočate, da posadim? To vprašanje je Mina iz Slovenskih Konjic naslovila na ekipo Skupaj za zdravje človeka in narave.

Celo v koncentracijskih taboriščih je nekaterim uspelo ohraniti zdravje, ker so poznali rastline, ki že v zelo majhnih odmerkih pomembno prispevajo k našemu zdravju. Začimbe so v marsičem koncentrat snovi iz sadja in zelenjave ter najmočnejši antioksidanti. Delujejo alkalno (razkisajo telo), mnoge pa nas tudi učinkovito branijo proti bakterijam, virusom, zajedavcem in kvasovkam. In karje v zadnjem času vse pomembneje: mnoge začimbe čistijo naše telo kemijskih snovi, ki vanj pride s hrano, z vodo in s čedalje bolj onesnaženim zrakom.

Ali ste vedeli da je v enem samem gramu origana enaka količina antioksidantov, kot jih vsebuje 400 gramov svežih ali kuhanih paradižnikov? Ali da boste z 2 gramoma bazilike zaužili več antioksidantov in drugih varovalnih snovi kot s 700 grami bučk ali da majhen šopek peteršilja (10 gramov) vsebuje več antioksidantov in alkalnih rudnin kot 700 gramov krompirja, po katerem ga radi potresemo.

Če ste nesrečni, ker nimate vrta in sadovnjaka, vas lahko potolažimo, da boste že z rezanjem dveh šopkov drobnjaka na leto zbrali približno 2 kilograma svežega drobnjaka – po količini vitamina C je to enakovredno temu 20 kilogramov jabolk.

Trpežnost brez primere

Dodaten razlog, zakaj je vredno še tako majhen kotiček zemlje zasaditi z začimbnicami, je njihova nezahtevnost. Spadajo namreč med redke rastline, ki odlično prenašajo sušo. Če morajo sosedje svoje lepe rožice vsak dan zalivati in jih vsak teden dognojevati, tisti, ki imamo raje začimbnice, zalivamo samo enkrat na teden. Njihovo gnojenje pa ni le nepotrebno, marveč celo škodljivo. Sleherni presežek dušika namreč zmanjša produkcijo antioksidantov in varovalnih snovi. To je tudi razlog, zakaj imajo na hitro vzgojene in razvajene sadike težave z rastjo. Začimbnice, ki jih boste prenesli iz manj idealnega okolja, vam bodo odlično uspevale tudi ob minimalni negi. Poleg tega jih naslednje leto ni treba kupovati na novo, saj z izjemo lovora, rožmarina in bazilike domala vse preživijo zimo.


Zaloga za zimo

Če boste gojili začimbnice, je pomembno samo to, da imajo dovolj sončne svetlobe, kajti to je njihova osnovna hrana, ki jo preobražajo v eterično olje. Že počitek ob začimbnicah je aromaterapevtsko doživetje. Njihove moči lahko ujamete in shranite tudi za temne dni. Če želite ohraniti kar največ njihovih zdravilnih snovi in eteričnih olj, je pomembno da jih nabirate v dneh, ko je njihova aroma najintenzivnejša, pri čemer si lahko pomagate tudi s setvenim koledarjem.

Sušenje večine začimb, katerih listine vsebujejo veliko vlage (timijan, majaron, origano, šetraj, rožmarin …), je nadvse preprosto. Majhne šopke obesite na vrvico ter jih pustitena prepišnem senčnem mestu. Vlažne začimbe, kot so listi bazilike, peteršilja in krebuljice, je najbolje uporabiti sveže ali pa jih vložiti v olje, denimo v obliki pesta.Vse postopke sušenja in razlago, zakaj začimb ni pametno zamrzovati, smo opisali tudi v knjigi Ščepec rešitve.

Kot vidite, shranjevanje dragocenih hranil iz začimbnic za zimo poteka veliko preprosteje in hitreje kot pri sadju in zelenjavi. Poleg tega ne boste potrebovali sladkorja, kisa …in tudi kuhati vam ne bo treba.Torej veselo na delo – naj bo vaš balkon dišeča oaza zdravja in užitka.

Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Zlatko Fras

dr. Zlatko Fras dr. med. spec. internist

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki