Klopi. Kako varno v naravo?

(Foto: Pixabay)

Vse kaže, da postajajo klopi najnevarnejša pošasti naših gozdov. Medtem ko medvedi vsako leto ogrozijo le peščico ljudi, klopi dodobra zagrenijo življenje 3000 do 6000 ljudem, ki zbolijo za boreliozo, pa še 250 do 300, ki zbolijo za klopnim meningitisom.

Verjetnost, da se bo na vas prisesal okužen klop, ni majhna. Po ocenah je z borelijo okužen skoraj vsak drugi klop (različni viri navajajo od 41 – 60 %), z virusom, ki povzroča klopni meningoencefalitis, pa je (odvisno od regije) okuženih od 0,5 do 1 odstotek vseh pregledanih klopov. Okuženost klopov z bakterijami, ki lahko sprožijo erlihiozo, je od 1- do 10-odstotna. Kar je še huje, enake bolezni prenašajo tudi bolhe, komarji in drugi krvosesi. Vem, da ne zveni tolažilno, toda taka so dejstva, s katerimi moramo živeti.

Kako se zaščititi?

Obstaja seveda cepljenju proti klopnemu meningitisu, ki pa ne preprečuje okužb z borelijo in zerlihiozo.Četudi ste cepljeni, torej veljajo enaki previdnostni ukrepi, kot če niste.


Trije stebri zaščite

Pri izbiri sinteznih repelentov je treba biti pozoren na sestavo, saj so nekatere sestavine zdravju škodljive. Po mnenju vse večjega števila strokovnjakov je sporna prav najpogostejšaučinkovina DEET. Celo na strani Zveze potrošnikov Slovenije lahko preberemo, da DEET draži kožo, oči in sluznico, njegovi učinki pa se povečujejo ob večji koncentraciji ter izpostavljenosti soncu in toploti.

Pri skoraj vseh testiranih repelentov se je izkazalo, da nas ščitijo znatno krajši čas, kot je napisano na ovojnini. Vedeti je treba, da repelenti ne morejo odgnati vseh klopov. Nekateri klopi so očitno tako vztrajni, da jih nič ne odbije.

Zato dobro zaščito sestavljajo trije stebri: ustrezna oblačila za gozd (svetla, z dolgimi rokavi in hlačnicami), redno pregledovanje telesa in čim bolj naraven repelent, ki ga nanesemo večkrat na dan. Odlične preverjene recepte, kako lahko sami izdelate popolnoma naravne repelente,najdetev knjižici Uživajmo v naravi brez strahu pred klopi. Domači repelenti so zelo učinkoviti, vendar le, če jih pogosto nanašate. V praksi to pomeni, da domači repelent, izdelan na osnovi eteričnega olja, vsako uro ali dve popršite po telesu, laseh in oblačilih. Vem, od otrok je tolikšno natančnost težko pričakovati.


Manj znane rešitve

Klopi ne prenašajo suhega zraka in vročine, zato se držijo sence in vlage.Klopi zaznavajo sonce kot valovanje, zato jih odbija vse, kar ima sončno valovanje. Valovanje oddaja tudi človek, zato ni vseeno, kakšno je naše razpoloženje. Če nas skrbi, ali bomo naleteli na klopa, ga bomo dobesedno priklicali. Depresivni, bolni in žalostni ljudje so pravi magnet za klope.

Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki so dobre volje, valovanje, ki odganja klope. Toplota je rešitev tudi v primeru, da se klop prisesa. Bakterije, s katerimi nas lahko okuži, se deaktivirajo, če se pregrejejo na več kot 42 stopinj Celzija. To je ena od najkoristnejših informacij, do katere smo se dokopali, ko smo se ukvarjali z iskanjem naravnih rešitev za preprečevanje okužbe.

To pomeni, da je klopa in mesto ugriza najvarneje čim prej pregreti z vžigalnikom, s prižgano cigareto (ne ugasnite jo na koži, ampak jo samo približajte!) ali z namakanjem v vroči vodi. Če ga nismo takoj opazili, nekaj časa pregrevajte tudi telo in tako pomagajte imunskemu sistemu, da bo morebitne patogene odpravil že v prvem krogu, še preden se razvije sistemska okužba. Da pregrevanje zagotovo pomaga, lahko sklepamo tudi iz statistike obolevnosti: najnižja je v okoljih, v katerih se ljudje redno savnajo.

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki