Ekološki mladinski raziskovalni tabor Polžek

Zeliščni vrt ob šoli.
Zeliščni vrt ob šoli.

Ob podpori Regionalnega centra Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) s sedežem v Murski Soboti in Mestne občine Murska Sobota je na Osnovni šoli III Murska Sobota (OŠ III Murska Sobota) od 26. do 28. junija 2013 potekal že 11. ekološki mladinski raziskovalni tabor Polžek.

OŠ III Murska Sobota že skoraj pet desetletij posveča veliko pozornost naravoslovno-tehničnim dejavnostim. Interes učiteljev je predvsem ta, da učencem prenesejo znanja, ki jih bodo s pridom uporabljali v življenju. Zato v sodelovanju z ZOTKS izvajamo raznovrstne aktivnosti.

Tabor Polžek za mlade ekologe

Namen tabora Polžek je tako vedoželjnim udeležencem, ki jih narava in ekologija posebej zanimata, v sproščenem okolju nuditi dodatne vsebine s tega področja. Tabor je bil letos namenjen mladim od 8 do 13 let. Posebnost tabora je ta, da so vsebine vsakokrat nove, kar pomeni, da je osrednja tema tabora vsako leto drugačna, preostale dejavnosti pa vsebinsko navežemo na izbrano tematiko. Takšen način dela je predvsem pomemben z vidika posameznih učencev, ki se tabora udeležujejo več let zapored, saj na ta način razširijo svoje obzorje na področju naravoslovja in zdravega načina življenja. Tematike, ki smo jih obdelali na taborih v preteklih letih, so bile: voda, zrak, barve okrog nas – naravna barvila, odpadki, hiše nekoč in danes, arhitektura, naravni materiali, divje rastline itd.

Raziskovali so zdravilne rastline

Letos so udeleženci tabora raziskovali zdravilne rastline. Spoznali so posamezne rastlinske dele, pestrost zdravilnih rastlin ter njihove uporabne dele in učinkovine, izvedeli pa so tudi, kako rastline pravilno nabiramo in sušimo. Poleg tega so spoznavali škodljivce in koristne živali na vrtu ter ukrepe, s katerimi lahko rastline na naraven način zaščitimo pred različnimi boleznimi. Teoretično delo smo podkrepili z eksperimentalnim delom. Vzeli smo dve glavi solate, ju s paličnim mešalnikom zmečkali ter nato vodo precedili skozi gazo. Presenečeni smo bili, koliko vode vsebujejo rastline. Udeleženci so ugotovili, da je od tega odvisen tudi čas sušenja pri posameznih rastlinskih delih in različnih vrstah rastlin. Pri barvilu, ki smo ga pridobili iz rastlin, smo potem ugotavljali, katera barvila se skrivajo v zelenem rastlinskem barvilu, ki povzroča spremembe pestrosti barv jeseni.

Ustvarjalne delavnice z zelišči

Zdravilne rastline smo uporabili tudi na ustvarjalnih delavnicah, kjer smo izdelali zeliščno solno kopel, recikliran papir z zelišči, učenci so narisali svojo rastlino in izdelali poslikave na steklo. Polega tega pa so v lonček posadili zdravilno rastlino s šolskega zeliščnega vrta, ki jo bodo lahko gojili za domačo uporabo. Za premagovanje stresa smo izdelali še sprostitveno žogico z ajdovo kašo, za zabavo pa kumarično obrazno masko z jogurtom in peteršiljem.

Udeleženci tabora so izdelali tudi ognjičevo mazilo, ki pospešuje celjenje ran ter spodbuja rast novega tkiva, pomaga pri zmečkaninah, podplutbah, pretrganih mišicah, preležaninah, trdovratnih gnojnih ranah in čirih, opeklinah, oteklinam, bradavicah in lišajih. Poleg ognjičevega so izdelali še kamilično mazilo, ki blaži sluznična vnetja, je antiseptik, razstruplja in pospešuje celjenje ran, zdravi zlato žilo, celi opekline, rane, otekline, blaži prekomerno potenje rok in nog, pomaga pri alergijah, vnetju dihalnih poti ter obnosne votline itd. Udeleženci so na ta način spoznali, da lahko tudi sami doma brez posebnih pripomočkov pripravijo naravno, zdravju prijazno mazilo. 


Kulinarična delavnica za uporabo zelišč

Na taboru je potekala tudi kulinarična delavnica, v sklopu katere smo pripravili različne jedi z zelišči, in sicer prekmursko jed zlejvanko, ki smo ji dodali drobnjak in rožmarin, ter jogurtovo pecivo z meto. Iz skute in sirčkov ter masla smo izdelali različne zeliščne namaze, ki so še bolj zdravi, če dodamo sveža zelišča, saj so zdravilne učinkovine večje, prav tako pa je izrazitejši tudi okus. Zraven smo pripravili osvežilni napitek iz rabarbare, melise in listov zelišča coca-cola.

Častitljivi starostnik v Botaničnem vrtu Pivola

Za zaključek tabora smo obiskali Botanični vrt Pivola, kjer smo med drugim spoznali tudi drevo, ki imajo častitljivih 140 let – mamutovec. Seznanili smo se tudi s strupenimi rastlinami kot je orjaški dežen, se naučili, kako ukrepati, če pridemo v stik s takšno rastlino, ipd.  Ob koncu so udeleženci tabora med 60 vrstami zdravilnih rastlin izbrali vsak svojo in jo opisali.

Učenci so na ta način na taboru pridobili koristna znanja, povezana z zdravilnimi rastlinami, ki jih bodo lahko s pridom uporabili v svojem življenju. Na popoldanskih ustvarjalnih delavnicah pa so se sprostili, preizkusili svoje ročne spretnosti in tkali nova prijateljstva. Glavni namen vseh znanj in dejavnosti, ki smo jih ponudili udeležencem, je bil mladim približati zdrav način razmišljanja in življenja, ki je lahko edina popotnica k bolj kakovostnem, zdravemu in sproščenemu življenju.

Velika zahvala gre prizadevnim mentoricam brez katerih tabora nikakor ne bi mogli izvesti: Simoni Prša, Ani Balažic, Miri Pojbič Vöröš ter Marjetki Bokan.


Galerija

Zeliščni vrt ob šoli.

Botanični vrt Pivola.

Katera barvila so v zelenih rastlinah?

Ognjičevo mazilo.

Reciklirni papir z zdravilnimi rastlinami.

Udeleženci tabora z mentorji.