Izbira vodnega filtra

(Foto: Diana Anđelič)

Voda in mi

Voda je osnova življenja. Zagotavlja namreč razmere, v katerih telo lahko opravlja svoje funkcije, in hkrati preprečuje določene bolezni. Vode ne moremo skladiščiti v telesu, tako kot hrano; v človeku se zamenja v treh do petih tednih. Dehidracija ali pomanjkanje vode je zelo nevarno stanje, ki lahko povzroči bolezen in v nekaterih primerih celo smrt, kronična dehidracija pa je bolezen sodobnega časa. Znano je, da bi morali za dobro zdravje popiti od dva do tri litre vode na dan, kar je veliko več, kot je popije večina med nami. Vode ne more nadomestiti nobena druga tekočina, zato je zelo pomembna njena kakovost, saj poleg pomanjkanja v bolezen vodi tudi uživanje oporečne, onesnažene vode. Nekatere lastnosti, kot so slab okus, vonj ali motnost, zlahka opazimo, toda v vodi je lahko še veliko snovi, ki jih ne vidimo ali občutimo, a vendar pomembno vplivajo na naše zdravje.


Onesnaženost voda

Podtalnico, ki je najpogostejši vir oskrbovanja za distribucijske sisteme, vse bolj ogrožajo kmetijstvo (z uporabo cele vrste kemikalij, kot so pesticidi in nitrati), divja odlagališča odpadkov, kanalizacija in greznice ter izlitja naftnih derivatov in industrijskih odpadnih kemikalij. Manjše ko je vodno zajetje, več je možnosti, da bo voda onesnažena, zato je potrebna dodatna previdnost in skrb. Na kakovost vode, ki priteče iz pipe, vpliva tudi stanje vodovodnega omrežja in napeljave v hiši.


Rešitve?

Kako in kje naj torej v tem porušenem naravnem ravnovesju, ko narašča onesnaženje vseh vrst, pridemo do vode brez škodljivih primesi? Ena rešitev je ustekleničena voda, vendar s tem pridelamo na tisoče ton strupenih plastičnih odpadkov, pri čemer se navadno sploh ne sprašujemo o kakovosti izdelka oziroma vode. Drugo rešitev ponuja sodobna tehnologija v obliki filtrov in čistilnikov ter vrste sistemov za filtriranje, čiščenje in mehčanje vode, ki zagotavljajo visoko kakovost pitne vode. Pitna voda v vodovodnem omrežju mora ustrezati predpisanim standardom, kar pomeni, da morajo za osnovno kakovost pitne vode v omrežju poskrbeti vodovodna podjetja. Za nadaljnjo obdelavo, torej filtriranje, mehčanje in čiščenje vode, moramo poskrbeti sami, glede na svoje zahteve in kakovost vode, ki priteče iz pipe.

Filtri

Metode in tehnike čiščenja vode v grobem lahko razdelimo v tri večje skupine - filtri za mehanske delce, sistemi za mehčanje vode in boj proti vodnemu kamnu ter osebne čistilnike vode, s katerimi dodatno filtriramo vodo, ki priteče iz pipe. Pred funkcijskimi in korozivnimi motnjami, ki jih povzročajo predvsem mehanska nesnaga, delci rje, pesek, vodna sluz in podobno, vodovodno napeljavo in priključene naprave ščitijo, čistijo in varujejo linijski filtri. Med različnimi sistemi se pogosto odločamo glede na prostor, kjer bo filter nameščen. Kot so nam razložili strokovnjaki iz podjetja Tome, ki zastopa ter prodaja filtre in čistilnike vode Aqua Kristal, se naložba za vgradnjo filtra hitro povrne, saj so pipe in občutljive armature zaščitene pred delovanjem trdih delcev v vodi, zato ni več treba tako pogosto čistiti in menjavati nastavkov na koncu pip. V vodovodni napeljavi se ne nabira umazanija. Mehanski filter je osnova za vso nadaljnjo pripravo vode.


Tehnike mehčanja vode

Ker je voda izvrstno topilo, je njena kemijska sestava v veliki meri odvisna od zemljišča, po katerem je tekla. Trdota vode je odvisna od raztopine kalcija in magnezija, snovi, ki jih je v naši vodi kar veliko. S segrevanjem vode izločanje kalcija in magnezija v obliki vodnega kamna strmo narašča. Vodni kamen ne odteka, marveč se nalaga na stenah cevi, grelcih in sanitarnih armaturah, to pa vpliva na povečanje porabe energije. Za mehčanje vode je na voljo več tehnik.

Mikromehčanje je postopek, med katerim vodi dodajajo polifosfate. Ti preprečujejo izločanje vodnega kamna, obenem pa na stenah cevi in armatur ustvarjajo zaščitno plast proti koroziji. Pri magnetnem kondicinoranju kristali kalcijevega karbonata po prehodu skozi magnetno polje izgubijo zmožnost povezovanja in se skupaj z vodo izločijo iz vodnega sistema. Pri ionski izmenjavi gre za pravo "mehčanje vode", saj se kalcijevi in magnezijevi ioni pri prehodu skozi ionsko maso dejansko izločijo iz vode. Ko se ionska masa nasiti z ioni, se sproži postopek regeneracije - izpiranje z raztopino kuhinjske soli (ionska izmenjava).

Prenosni čistilniki pitne vode ...

... so pogosto v obliki steklenega vrča z vgrajenim filtrom, v katerega natočimo vodo iz pipe. Čistilniki iz vode odstranjujejo zdravju škodljive snovi, kot so klor in klorove spojine, pesticidi, nitrati, težke kovine, paraziti ... Izbira filtrirnega sistema je odvisna predvsem od težav, ki jih želimo odpraviti.

Pazite se šarlatanov!

Dejstvo je, da smo za svoje zdravje odgovorni predvsem sami. Če bi bila voda čista in prijetnega okusa, je mar ne bi spili več in s tem naredili nekaj dobrega za svoje zdravje? Toda pozor! Na trgu filtrov za pitno vodo je še vedno veliko prodajalcev megle. Večina jih zatrjuje, da njihov filter odstranjuje vse možne škodljive snovi, čeprav je v njem samo nekaj aktivnega oglja. Na tem področju je še vedno veliko šarlatanstva, saj trgovci s pridom izkoriščajo neznanje ljudi. Toda tu štejejo samo izidi analiz, ki so jih opravili zanesljivi laboratoriji. Od prodajalca vedno zahtevajte rezultate testov, ki dokazujejo, v kolikšni meri filter odstranjuje posamezne škodljive snovi. Testi morajo biti opravljeni v zanesljivem laboratoriju. Eden od zanesljivih testov kakovosti pitne vode je aillium test, med katerim v vzorce vode postavijo čebulice navadne čebule ter po določenem času izmerijo in primerjajo dolžino koreninic.

Najpogostejše snovi, ki onesnažujejo pitno vodo:
  • klor in klorovi stranski produkti trihalometani,
  • težke kovine, kot sta svinec in azbest,
  • pesticidi, herbicidi in druge strupene kemikalije,
  • bakterije iz fekalij.

V ljubljanski vodovodni vodi so prisotni predvsem pesticidi in njihovi razgradni produkti (atrazin, desetilatrazin), organska topila (trikloreten, tetrakloreten), težke kovine (krom) in AOX (adsorbirani organski halogeni).


Dobro je vedeti:

Je prekuhana voda varna?
S prekuhavanjem vode resda odstranimo določene snovi, kot so E. coli in druge bakterije, vendar ne odstranimo veliko kontaminantov, vključno s težkimi kovinami, kot je svinec.

Kaj je aktivno oglje?
Oglje je snov z izredno absorpcijsko močjo. Ima pozitiven električni naboj, zaradi česar je še "privlačnejši" za kemične snovi in umazanijo, ki imajo običajno negativen naboj. Ko voda teče skozi pozitivno nabito ogljikovo površino, ogljikova zrnca privlačijo negativne ione kontaminantov in jih tako odstranjujejo iz vode.

Kako ultravijolični žarki čistijo vodo?
UV-žarki prodirajo v celice škodljivih bakterij in virusov ter pri tem uničijo njihovo sposobnost reprodukcije, zaradi česar mikroorganizmi umrejo.

Zakaj je klor manj učinkovit?
Klor vpliva na spremembo okusa in vonja vode. Poleg tega je znano, da je njegov stranski produkt trihalometan rakotvoren.

Kaj je povratna osmoza?
Povratna osmoza je najbolj razširjena tehnologija čiščenja vode. Deluje po načelu polprevodne membrane, ki prepušča čisto vodo in ji omogoča, da teče naprej, ter ustavlja in zavrača vse kontaminante. V tem primeru moramo upoštevati, da sistem reverzne osmoze odstrani iz vode tudi v njej raztopljene minerale (kalcij, magnezij), ki jih je zato treba nadomestiti z ustrezno prehrano.

Ameriška akademija znanosti navaja, da rezultati več kot 50 študij, ki so jih opravili v devetih državah, kažejo na obratno sorazmerje med trdoto vode in smrtnostjo zaradi srčno-žilnih obolenj. V raziskavi so ljudje, ki pijejo vodo, osiromašeno z magnezijem in kalcijem, na splošno kazali večjo nagnjenost do teh bolezni. Mehko vodo povezujejo tudi z zvišano stopnjo sindroma nenadne smrti pri dojenčkih, diabetesa, možgansko-žilnih bolezni in raka.


Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki