Podeljena priznanja akcije Moj zdravnik 2011

Petnajsto leto zapored se je s prireditvijo v Festivalni dvorani v Ljubljani uspešno zaključila akcija Moj zdravnik, ki jo organizira revija Viva. Z akcijo želi revija Viva dati vsakemu posamezniku možnost, da se zahvali svojemu družinskemu zdravniku/družinski zdravnici, ginekologu/ginekologinji ali pediatru/pediatrinji ter opozoriti na predanost izbranih zdravnikov v njihovem delu in vsakdanjih stikih z bolniki.

Peter Bossman, dr. med., spec. splošne medicine, je prejel največ glasov in zato so mu podelili priznanje Moj zdravnik 2011, priznanje Moja pediatrinja 2011 je prejela Marisa Višnjevec Tuljak, dr. med., spec. šolske medicine, Moja družinska zdravnica 2011 je postala Valerija Šaško, dr. med., spec. splošne in družinske medicine, in Moja ginekologinja 2011 je Milena Igličar, dr. med., spec. ginekologije in porodničarstva.


Letošnja akcija je, tako kot vsako leto, trajala zadnje tri zimske mesece, od 3. januarja do 18. marca. Glasove za izbrane zdravnike je bilo mogoče oddati na spletu, s kuponi z letakov in iz časopisov ter s klici v posebne oddaje na radijskih postajah in na brezplačno telefonsko številko. Tako kot se za jubilejno akcijo spodobi, je bil odziv velik, kar potrjuje, da je akcija Moj zdravnik še vedno ljudska.

Letošnje leto je bilo oddanih več kot 14.000 glasov! Ponovno so se potrdila prizadevanja Vive, da je dober odnos med zdravnikom in bolnikom eden od pomembnejših gradnikov kakovosti zdravnikovega dela in da si predano, strokovno delo, ki je neločljivo povezan s srčnostjo in toplino, zasluži iskreno zahvalo. Petnajst let je že človek v središču in petnajst let bralke in bralci medijev, poslušalke in poslušalci radijskih postaj ter uporabniki in uporabnice portalov, ki dajejo svoj glas za najboljše, kar je v ljudeh in zdravniškem poklicu.

Priznanje vsem zdravnikom so izročili na svetovni zdravja, 7. aprila, na slavnostni podelitvi v Festivalni dvorani v  Ljubljani. Slavnostni govornik letošnje prireditve, ki si jo je bilo mogoče ogledati tudi v neposrednem prenosu na drugem programu RTV Slovenija, je bil častni pokrovitelj akcije, predsednik države dr. Danilo Türk, ki je na prireditvi povedal: »Izbor mojega zdravnika, skupaj z njegovimi osebnostnimi in strokovnimi sposobnostmi je tudi svojevrstna javna razprava za postavljanje etičnih in strokovnih meril, odnosov v zdravstvu in ocena pogojev za uresničevanje bolnikovih pravic do zdravljenja.«

Peter Bossman, dr. med., se je iskreno zahvalil za priznanje: »Izid glasovanja me je presenetil, še več, sprva kar nisem mogel verjeti, da so mi ljudje izkazali tolikšno podporo. Resnično sem počaščen, saj je to lepo priznanje znak, da delam dobro, hkrati pa je tudi poplačilo za ves trud, ki ga vlagam v svoje delo sam, pa tudi moje družine, ki mi ves čas stoji ob strani. Še posebno pa se želim za izraženo podporo zahvaliti svojim pacientom, ki mi že dolga leta izkazujejo zaupanje.«

Vesna Žunič, odgovorna urednica revije Viva, je na podelitvi povedala: »Vesela sem, da sta z našo akcijo človeška hvaležnost in zavest o zdravju dobili drugo, širšo in globljo razsežnost, predvsem pa zato, ker se ta pozitivna energija, združena v tisočih glasovih, prenaša v slovenski prostor zlasti tja in k tistim, ki jo najbolj potrebujejo – k bolnikom.«

Da so solidarnost, človekoljubje in dobrota vrednote, ki jih v reviji Viva in tudi z akcijo Moj zdravnik negujejo in varujejo kot največji zaklad, kaže tudi dejstvo, da so letos ob glasovanju s pomočjo združenja Slovenska filantropija za zdravnike z SMS-sporočili zbirali sredstva za delovanje Ambulante s posvetovalnico za osebe brez zdravstvenega zavarovanja, Pro Bono. Na prireditvi je revija Viva vodji ambulante, Aleksandru Dopliharju, dr. med., podelila tudi posebno priznanje za prostovoljno, nesebično in požrtvovalno delo zdravnikov, ki v ambulanti delujejo.   

Prireditev je povezovala igralka Eva Kraš, dogodku pa so poseben pečat dodali še nastopajoči: glasbena skupina Alafetiš z baletno predstavo koreografinje Kjare Starič in pevke Tinkara Kovač, Nina Strnad ter Ljuba Jenče s pozavnistom.
Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki