Intervju: Peter Bossman, dr. med., Moj zdravnik 2011

Peter Bossman, dr. med., Moj zdravnik 2011
Peter Bossman, dr. med., Moj zdravnik 2011 (Foto: Diana Anđelić)

Peter Bossman, dr. med., specialist splošne medicine, letošnji dobitnik priznanja Moj zdravnik, je pred več kot tremi desetletji iz takrat nemirne Gane prišel v Slovenijo študirat medicino. “Že od malih nog sem vedel, da bom zdravnik,” pravi, “saj sem si želel, da bi, tako kot oče, ki sem ga neizmerno spoštoval, pomagal ljudem.” In jim res – že več kot petindvajset let je eden od najbolj priljubljenih splošnih zdravnikov na Obali. “Zdravniki splošne medicine so temelj zdravstva,” poudarja, “nanje se bolniki najprej obrnejo, obvladati morajo tako rekoč vso medicino, tudi del kirurgije in psihiatrije. Poleg tega v povprečju pregledajo od 50 do 60 pacientov na dan, in za to ne dobijo nobenih dodatkov ali bonitet.”

Najprej seveda iskrene čestitke za priznanje. Vas je izid glasovanja presenetil – zadnje leto ste namreč bolj znani kot župan kot pa kot zdravnik?
Izid glasovanja me je presenetil, še več, sprva kar nisem mogel verjeti, da so mi ljudje izkazali tolikšno podporo. Resnično sem počaščen, saj je to lepo priznanje znak, da delam dobro, hkrati pa je tudi poplačilo za ves trud, ki ga vlagam v svoje delo sam, pa tudi moji družini, ki mi ves čas stoji ob strani. Še posebno pa se želim za izraženo podporo zahvaliti svojim pacientom, ki mi že dolga leta izkazujejo zaupanje.

Se še vedno vsako jutro najprej odpravite v ambulanto in šele nato v župansko pisarno?
Odkar sem župan, nisem več čisto vsak dan v ambulanti, vendar si za to prizadevam. Lahko rečem, da se skoraj vsak dan najprej napotim v ambulanto v Koper, kjer pišem recepte in napotnice, preberem izvide, pregledam pošto in podobno. Trenutno imam 2600 opredeljenih pacientov, tako da je dela veliko. V ambulanti sta zaposleni tudi dve specializantki, ki zelo dobro poznata svoje delo, poleg tega sem svojim pacientom na voljo tudi po telefonu.

"Po naravi sem optimist. Znam poslušati. Vsakomur dam čas, da se izrazi," ste kot župan povedali v enem od intervjujev. So to načela, ki se jih držite tudi pri zdravniškem delu?
Vsakdo, ki opravlja delo z ljudmi, mora znati poslušati. Za zdravnika je to še posebno pomembno. Poleg tega je veliko ljudi, ki k meni ne pridejo le po zdravniško pomoč, temveč tudi na pogovor. V takih primerih zadostuje že to, da pacienta sočutno poslušaš. Že s tem mu lahko pomagaš. To, da lahko pacientu vsaj malo olajšaš težave, mi prinaša veliko zadovoljstva.

Prav čas za pogovor in pojasnila je tisto, kar ljudje pri zdravnikih najbolj pogrešajo. Koliko časa vi namenite posameznemu pacientu?
To je odvisno od vsakega posameznega primera. Večino pacientov zelo dobro poznam, zato mi ni treba na dolgo in široko razlagati, nekateri pa seveda potrebujejo čas, da izpovejo svoje stiske in težave, ki niso vedno zdravstvene narave. V teh primerih si je čas preprosto treba vzeti.

Kako pomembna sta odkrit pogovor ter zaupen in pristen odnos z bolnikom?
Pristen odnos in odkrit pogovor sta zelo pomembna. Brez tega ni potrebnega zaupanja med zdravnikom in bolnikom. Kot mlademu zdravniku mi je bilo marsikdaj zelo težko hudo bolnim bolnikom povedati, da gre njihovo življenje h koncu, sčasoma pa sem se naučil odkritosti. Pomembno je, kako sporočiš novice, predvsem če so slabe in nepričakovane. Sam sem v pogovoru s pacienti vedno iskren in mislim, da to tudi cenijo.Peter Bossman, dr. med., specialist splošne medicine, letošnji dobitnik priznanja Moj zdravnik, je pred več kot tremi desetletji iz takrat nemirne Gane prišel v Slovenijo študirat medicino. “Že od malih nog sem vedel, da bom zdravnik,” pravi, “saj sem si želel, da bi, tako kot oče, ki sem ga neizmerno spoštoval, pomagal ljudem.” In jim res – že več kot petindvajset let je eden od najbolj priljubljenih splošnih zdravnikov na Obali. “Zdravniki splošne medicine so temelj zdravstva,” poudarja, “nanje se bolniki najprej obrnejo, obvladati morajo tako rekoč vso medicino, tudi del kirurgije in psihiatrije. Poleg tega v povprečju pregledajo od 50 do 60 pacientov na dan, in za to ne dobijo nobenih dodatkov ali bonitet.”
Članek se nadaljuje »


Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki