Moja družinska zdravnica 2011: Valerija Šaško, dr. med., spec. splošne in družinske medicine

  • UR
  • četrtek, 07. april 2011
Valerija Šaško, dr. med., spec. splošne in družinske medicine, Moja družinska zdravnica 2011
Valerija Šaško, dr. med., spec. splošne in družinske medicine, Moja družinska zdravnica 2011 (Foto: Diana Anđelić)

Zaupanje, iskrenost in prijateljstvo

Valerija Šaško se je rodila v okolici Krapine na Hrvaškem. V mladosti ni imela posebne želje po tem, da bi postala zdravnica, vendar jo je življenje vseeno pripeljalo na zdravniško pot. Študij je končala v Zagrebu, nato pa je kot pripravnica dobila delo na Ptuju, kjer je tudi opravila strokovni izpit. Do leta 1995, ko je dobila koncesijo in opravila specializacijo iz splošne in družinske medicine, je delala v Zdravstvenem domu Ptuj. Delo splošne zdravnice, pri katerem skrbi za 2741 pacientov, jo zelo veseli, saj pokriva široko področje medicine in je raznoliko. Še posebno ji je všeč, da pacienta spremlja ves čas in mu sledi vse življenje, pogosto pa zdravi tudi vse družinske člane.

 "To, da lahko pacienta spremljamo ves čas, je dobro zanj in za nas. Tako lahko vzpostavimo lep odnos zaupanja, iskrenosti in partnerstva," pravi Valerija Šaško. Po štiriindvajsetih letih zdravniškega dela se zaveda, da je osnova dobrega odnosa med pacientom in zdravnikom prav v komunikaciji in zaupanju, ki se stke med njima. Valerija Šaško je prepričana, da lahko pacienti zaupajo zdravniku šele tedaj, ko zdravnik z njimi vzpostavi pristno komunikacijo in dober odnos. Šele takrat lahko zaupajo tudi v njegovo zdravniško strokovnost. Energijo za delo si nabira doma.

Živi v vasici v okolici Ptuja, kjer se lahko sprosti v spokojni naravi in ob živalih ter najde mir v pristnih sosedskih odnosih. V zavetju spokojnega okolja in družine se napolni z energijo za vsak nov delovni dan. Priznanje moja družinska zdravnica 2011 jo je zelo razveselilo. Čeprav so ji nekateri pacienti povedali, da so glasovali zanjo, tega priznanja ni pričakovala in jo je presenetilo. "Svojim pacientom se želim zahvaliti za zaupanje, ki so mi ga izkazali. Vesela in ponosna sem, da so nagradili moj trud, še posebno v teh časih, ko se o zdravnikih piše predvsem slabo. Lepo je, da tu in tam dobimo priznanje in zahvalo za dobro opravljeno delo, ki zahteva celega človeka, in da to pacienti spoštujejo," sklene Valerija Šaško. 

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki