Prof. dr. Pavel Poredoš: Ob jubilejni 15-letnici akcije Moj zdravnik

  • UR
  • sreda, 23. februar 2011
prof. dr. Pavel Poredoš, dr. med., predsednik Slovenskega zdravniškega društva
prof. dr. Pavel Poredoš, dr. med., predsednik Slovenskega zdravniškega društva (Foto: Diana Anđelić)

Akcijo revije Viva, v okviru katere najzaslužnejšemu zdravniku na primarni ravni podelijo priznanje moj zdravnik oziroma zdravnik leta, sem kot zdravnik in predsednik Slovenskega zdravniškega društva brez pomislekov in z veseljem podprl. V naših medijih namreč pogrešam pozitivna sporočila. Večina informacij, ki jih zasledimo v medijih, se namreč nanaša na težave, zaplete, nesrečne dogodke in afere. To zlasti velja za zdravstvo, ki je v zadnjem obdobju deležno bolj malo spodbud in pozitivnih ocen.

Na naslovnicah tiskanih medijev in v uvodnikih elektronskih sporočil zasledimo predvsem kritike posameznih zdravstvenih delavcev, zlasti zdravnikov, le izjemoma pa so na vidnih mestih predstavljeni dosežki naših kolegov ter njihova požrtvovalnost in predanost poklicu. Zato je akcija revije Viva izjema, kajti nagovarja požrtvovalne zdravnike, ki dobro delajo ter imajo spoštljiv in prijazen odnos do svojih bolnikov. Glas bolnikov pomeni nadvse pomembno oceno našega dela, saj so prejemniki naših uslug – in če že ne morejo v celoti oceniti strokovnosti našega dela, lahko ocenijo našo odprtost, požrtvovalnost in prijaznost. To pa so prvine, ki zagotavljajo kakovost našega dela in vzpostavljajo razmere za vzajemno zaupanje.

Zato kljub pomislekom nekaterih kolegov, da akcija favorizira nekatere zdravnike in da ne temelji na preverjenih merilih za ocenjevanje zdravnikovega dela, menim, da v naš prostor prinaša pozitivno sporočilo. Kljub številnim kritičnim ocenam našega dela, ki ga prinašajo mediji, namreč gradi mostove med zdravstvenimi delavci (zdravniki) in bolniki, s čimer utrjuje vzajemno zaupanje.

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Vesna Plevnik Vodušek

Vesna Plevnik Vodušek dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki