Dr. Zdenka Čebašek – Travnik: Ob jubilejni 15-letnici akcije Moj zdravnik

  • UR
  • torek, 04. januar 2011
Dr. Zdenka Čebašek – Travnik
Dr. Zdenka Čebašek – Travnik (Foto: Diana Anđelić)

Odkrita hvaležnost za zaupanje

Akcija Moj zdravnik je ena redkih priložnosti, ko lahko pacienti neposredno, odkrito in javno izrazijo svojo hvaležnost zdravnikom, ki so jim zaupali svoje zdravje. Bistvo te akcije je torej ocenjevanje odnosa med pacienti in njihovimi zdravniki in se zato močno razlikuje od drugih novic o zdravnikih. V mislih imam poročanje o vrhunskih dosežkih posameznih zdravnikov kot tudi poročanje o zapletih pri zdravljenju, kjer ostaja ta človeška dimenzija odnosa dostikrat povsem v ozadju. Akcija nam tudi jasno sporoča, da ljudje znajo opaziti in ceniti tiste zdravnike, ki svoje delo opravljajo z veliko znanja in s spoštovanjem pacienta, hkrati pa predstavlja tudi motivacijo za študente medicine.

Uredništvu revije Viva gre zahvala, da že 15 let omogoča in zagotavlja, da so zdravniki za svoje delo nagrajeni s strani pacientov. Kot so ob podelitvah povedali nagrajenci, nagrada Moj zdravnik resnično veliko pomeni tako njim samim kot njihovim bližnjim, ki so z razumevanjem spremljali njihovo delo.

Sem ena tistih zdravnic, ki imam svojega izbranega zdravnika. To se mi zdi nujno, saj tudi zdravniki lahko zbolimo in potrebujemo zdravniško pomoč. Ker oba poznava bolezenske znake, je najin odnos lahko bolj kolegialen, kot je to v primerih, ko pacient ni zdravnik. To pomeni, da se o bolezenski znakih hitro sporazumeva, pri predpisovanju zdravil pa odločanje prepustim njemu. Gre torej za odnos medsebojnega zaupanja in spoštovanja.


Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Vsi Viva strokovnjaki