Dušanka Bandelj Klančar, dr. med., spec. ginekologije, Moja ginekologinja 2003

  • UR
  • četrtek, 03. april 2003
Dušanka Bandelj Klančar, dr. med., spec. ginekologije, Moja ginekologinja 2003
Dušanka Bandelj Klančar, dr. med., spec. ginekologije, Moja ginekologinja 2003 (Foto: Diana Anđelić)

Pomembno je, da z veseljem hodiš v službo

"Ambulanta je enako polna kot po podelitvi priznanja moja ginekologinja leta 2001. Ženske še vedno rade prihajajo, morda tudi zato, ker se skušam postaviti na drugo stran, v njihovo kožo in se vprašati, kaj bi jaz pričakovala v isti situaciji. Idealu, ki si ga predstavljam, se skušam kar najbolj približati in jim pomagati po najboljših močeh, tako, kot bi si želela, da bi kdo drug pomagal meni.

Veliko žensk se še vedno ne odziva na vabila na preventivni ginekološki pregled. Menim, da je to stvar terena, na katerem ginekolog dela. Če se potrudi in stopi do žensk na terenu, če se zavzame in jim s predavanji predstavi pomen preventivnih pregledov, je tudi odziv občutno boljši. Veliko je predvsem strahu, toda stvari se spreminjajo, kajti ljudje se čedalje bolj zavedajo, da morajo sami bolj poskrbeti za svoje zdravje, če hočejo lepo starost. Poslanstvo ginekologa na terenu je, da osebno seznanja ljudi in jih spodbuja, kajti pisna vabila so brezosebna.
Pomembno je, da si človek, da imaš široko srce in da z veseljem hodiš v službo."

Z dvema priznanjema za naj ginekologinjo leta je verjetno tudi sama komu vzornica, njeni pa sta dr. Alemka Saks, ki jo je med opravljanjem specializacije v ordinaciji splošne prakse navdušila za ginekologijo, in dr. Tatjana Kodrič.