Glas spoštovanja in zaupanja

Vesna Žunič, glavna urednica Vive
Vesna Žunič, glavna urednica Vive (Foto: Grega Žunič)

Ob zaključku akcije Moj zdravnik 2010

Pred letom dni sem zapisala, da živimo v času, ki zahteva temeljit premislek o tem, kako naprej – kako hočemo živeti in kakšno dediščino želimo zapustiti. Pa takrat še nismo bili priča dogodkom, povezanim z nestrpnostjo, odmevnimi (nemalokrat napihnjenimi) aferami, s poplavo nepreverjenih informacij, z vse večjo negotovostjo in s stiskami ljudi – tudi na področju zdravstva. Vse to smo občutili med pripravami na letošnjo akcijo Moj zdravnik, ki se žal ni mogla izogniti razočaranju ter prizadetosti nekaterih posameznikov in javnosti nad družbenimi dogodki.

Dejstvo je, da se je dosedanji način življenja izčrpal. Skrajni čas je, da začnemo ustaljene vzorce presegati z dialogom in s strpnostjo, graditi zaupanje v ustanove in stroko ter v središče postaviti spoštovanje sočloveka in življenja v vseh njegovih oblikah. Vse to nas je znova potrdilo v prepričanju, da je edina pot, na kateri se vedno izplača vztrajati, pot pozitivnih vrednot, človečnosti, razumevanja.

Kako zelo je potrebno graditi na zaupanju med pacienti in zdravniki, v reviji Viva opozarjamo že vrsto let. Pri tem nimamo v mislih zgolj zaupanja na medčloveški ravni, med posameznim pacientom in zdravnikom, ki je seveda izrednega pomena za uspešno zdravnikovo delo in tudi za pacientovo počutje. Želimo si namreč tudi znatno večjega zaupanja med zdravstvenimi ustanovami in širšo javnostjo. Če tega ni ali pa je dodobra načeto, so zagotovo slabši tudi odnosi na medčloveški ravni, polni slabe volje in dvoma v strokovnost posameznega zdravnika ali kar v zdravnike nasploh.

Akcija Moj zdravnik že leta opozarja na to, kako pomembni so pravi, pozitivni zgledi zdravnikov, ki so v ponos svojemu poklicu, saj delo opravljajo na osnovi trdnih vrednot, s posebno predanostjo in z izrednim občutkom za sočloveka (letos je bilo predlaganih preko dva tisoč zdravnikov in zdravnic).

Veseli smo, da je takšno prepričanje prevladalo tudi med tisoči glasovalci, zavedajo se namreč, da obstajajo zdravniki in zdravnice, ki si s svojim vsakodnevnim profesionalnim delom in odnosom do pacientov zaslužijo vse naše spoštovanje. In vsi imamo pravico do prav takšnega zdravnika.