Moja ginekologinja 2021: Damijana Bosilj, dr. med., spec. ginekologije in porodništva

Damijana Bosilj, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, moja ginekologinja 2021
Damijana Bosilj, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, moja ginekologinja 2021 (Foto: Jure makovec)

Pacientki moramo dati oporo, da gre pogumno naprej

Odkrit pogovor je najbolj pomemben, tudi ko sporočaš slabo novico, pravi letošnja dobitnica priznanja moja ginekologinja Damijana Bosilj, dr. med., spec. ginekologije in porodništva. »Nič ne smemo zavijati v celofan, a vendar moramo pacientki ponuditi neko palico, na katero se lahko opre in gre po koncu pogovora pogumno naprej ne glede na diagnozo,« je jasna.

Predstojnica ginekološko-porodnega oddelka v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj Damijana Bosilj je prepričana, da se mora porodnišnica čim bolj približati ženski in da je obojestransko zaupanje temelj vsakega dela. »To je še bolj izrazito v odnosu med zdravnikom in pacientom, saj je, če zaupanja ni, težko za oba – pacient se slabo počuti, zdravnik pa težko dela,« poudari.

Bosiljeva je v ptujsko porodnišnico prišla že leta 2010, in sicer iz veliko večje mariborske, kjer je po končanem študiju v Ljubljani opravljala specializacijo. »Rada delam v ptujski porodnišnici, saj se na področju porodništva v manjši porodnišnici lahko bolj približamo ženski. Mimogrede, v naši porodnišnici se vsako leto rodi od 800 do 900 otrok,« pove sogovornica, ki se je za delo na Ptuju odločila prav zaradi želje po bolj osebnem pristopu pri delu s pacientkami. »V Mariboru, kjer je frekvenca bolnic velika, sem se sicer ogromno naučila in dobila veliko izkušenj, a zelo osebnega pristopa tam nisem mogla razviti. Ta je nemogoč, če sočasno spremljaš porod večjega števila porodnic,« pojasni.

V manjši porodnišnici je drugače in tu je tako kot pri oddelčnem tudi pri ambulantnem delu mogoč bolj osebni pristop. »Kot zdravnica lahko žensko drugače in bolj kakovostno obravnavam, če jo bolje poznam, če poznam zgodovino njenih morebitnih težav,« pojasni. Všeč ji je tudi, da izvajajo veliko operacij (približno 1.500 malih in okoli 500 velikih na leto), pred operacijo pa vsako pacientko pregleda in se z njo pogovori zdravnik, ki jo pozneje zdravi.


Vzpostavila novo ambulanto


»Operiramo vse bolnice razen onkoloških, ki jih pošljemo v terciarno ustanovo. Menim namreč, da je bolj smiselno te operacije izvajati v dveh centrih, ki imata dovolj veliko frekvenco onkoloških primerov, torej v Mariboru in Ljubljani,« pove strokovnjakinja in doda, da potrebuje zdravnik za vzdrževanje »kondicije« dnevne operacije takih primerov. Sicer pa na ginekološko-porodnem oddelku Splošne bolnišnice Ptuj izvajajo vso laparoskopsko, vaginalno in abdominalno ginekološko operativo. »Eden izmed izzivov ob prihodu na Ptuj je bil tudi vzpostavitev ambulante za kolposkopijo in cervikalno patologijo,« pove nagrajenka in doda, da jim je to dobro uspelo, ob visoki strokovnosti pa pacientkam zagotavljajo tudi občutek varnosti.

Veseli so vsakega specializanta

Trenutno imajo na oddelku sedem specialistov in dva specializanta, za katera pravi, da bodo zelo veseli, če se bosta tudi v prihodnje odločila za delo na ginekološko-porodnem oddelku Splošne bolnišnice Ptuj. »Na periferijo dobiti kader je velik uspeh in vesela sem, da so se ti, ki so krožili pri nas, odločili, da bi radi delali na našem oddelku. Zdaj je na potezi zdravstveno ministrstvo, ki naj bi jeseni objavilo razpis za specializacije,« pravi sogovornica in doda, da zaradi neurejenih razmer veliko »narejenih« zdravnikov delo poišče v bližnji Avstriji, kar ocenjuje kot veliko škodo.

Damijana Bosilj veliko in rada dela z mladimi in to ocenjuje kot zelo pomembno. »Znanje je treba predajati. To mi je v veselje in to delam spotoma. Potrebujem pa podporo – da torej dobimo specializacije, da pripravimo mlade za delo v prihodnosti. Zavedati se moramo, da bodo ti, ki jih danes učimo, izdelani komaj čez desetletje,« opozori in doda, da je sama imela odličnega mentorja, ki ji je pokazal, kako je treba predajati znanje.

Najpomembnejši je odkrit pogovor

Tako svojim sodelavcem kot tudi pacientkam rada prisluhne in jim, kot zatrdi, vedno pove resnico. »Tega, da je najpomembnejši odkrit pogovor, sem se naučila že, ko sem delala na področju onkologije. Iskren moraš biti tudi takrat, ko sporočaš slabo novico. Nič ne smemo zavijati v celofan, a vendar moramo pacientki ponuditi neko palico, na katero se lahko opre in gre po koncu pogovora pogumno naprej ne glede na diagnozo,« je jasna sogovornica.

Veliko časa si vzame tudi za nosečnice, saj gre za specifično obdobje v življenju ženske, zato jih poskuša čim bolje spoznati, jih obravnavati celostno in ugotoviti, kakšne osebe so in kaj potrebujejo. Tako vzpostavi zaupanje, zaradi katerega je spremljanje nosečnosti lažje, ponavadi pa ji pacientke prisluhnejo tudi ob porodu, ko je to najbolj potrebno. Poudari, da postajajo vse bolj sodobna porodnišnica, ki se poskuša čim bolj približati ženskam in njihovim željam, predvsem pa z njimi ravnati spoštljivo. Želi si, da bi se porodnice v porodnišnici počutile kot doma in rojevale varno v skladu s strokovnimi priporočili.

Ne izhaja iz položaja moči, ampak pacientki prisluhe

Kaj pa, ko naleti na pacientko, s katero se ne strinja? »Seveda pridejo pacientke, ki mislijo drugače kot jaz, to ni nič hudega. Takim najprej prisluhnem in se poskusim postaviti v njihovo kožo. Poslušam njihove skrbi in pomisleke, nato pa jim pojasnim svoje videnje in možnosti zdravljenja. Včasih kateri predlagam operacijo, pa nanjo še ni pripravljena. Čeprav vem, da brez operacije ne bo dobro, ji nikoli ne rečem, da je moj predlog gotovo pravilen in najboljši zanjo in da se mora tako odločiti. Povem pa ji, da je ne želim operirati zato, ker bi imela premalo dela, ampak zato, ker vem, da ji lahko z operacijo po sodobni poti pomagam.

Vendar pa pri ženski, ki ima pomisleke, nikoli ne vztrajam s svojim predlogom, ampak se raje malo umaknem. Pustim ji nekaj časa, da premisli, se posvetuje, in se potem še enkrat pogovorim z njo. Dovolim jim tudi, da poskusijo z alternativnim zdravljenjem in, na primer, skupaj spremljamo velikost mioma. Ko je ta čez mesec dni enako velik ali večji, se pacientke večinoma strinjajo s predlagano operacijo, in s tem kot zdravnica pridobim dodatno zaupanje in tudi sama lažje delam,« pojasni svojo strategijo.

Poudari pa, da je pomembno predvsem to, da v takih situacijah ni zamerljiva in vzvišena. Pacientke poskuša voditi, jim predlagati, zaveda pa se, da nima pravice od njih ničesar zahtevati. »Vsak se zase odloča sam in to je treba spoštovati,« poudari.

Stiske in težave poskušajo pustiti v službi

Raje dela s pacientkami, kot vodi oddelek, a tudi to ji gre dobro od rok. Kot vodja mora med drugim poskrbeti za to, da gredo sodelavci domov čim bolj pomirjeni, da delijo službene stiske s kolektivom, s kolegi, ki jih razumejo. »Najbolj se v življenju bojim tega, da se ne bi mogla pogledati v ogledalo. Medicina ni črno-bela, je bolj podobna umetnosti kot eksaktni znanosti, zato se lahko kdaj narobe odločiš, a pri svojem delu hočem vedno imeti čisto vest, to pa pomeni, da moram narediti vse, kar je v moji moči in kar verjamem, da je prav,« pravi Damijana Bosilj.

Pravi, da se z leti naučiš nekoliko počistiti stiske in težave pustiti v službi. Sama jih še največ počisti med vsakodnevno hojo po gozdu, ki je njena priljubljena dejavnost, rada pa tudi kolesari, smuča in se potepa po svetu, ko je mogoče. Ponosna je, da je mama dvema odraščajočima otrokoma – to ji pomeni protiutež službi. »Kot ženska in zdravnica potrebuješ podporo doma, razumeti morajo pomen moje službe in sprejeti tak slog življenja,« pojasni in doda, da ima zelo razumevajočega partnerja in otroke.

»Smisel življenja je v preprostosti in za to, da si srečen, ne potrebuješ veliko. Rada imam preprostost in zelo rada imam svoje delo, čeprav me včasih izmuči. A tudi če bi na lotu zadela milijone, bi še vedno hodila v službo in opravljala isti poklic. To je del mojega življenja,« še doda sogovornica.
Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki