Moja zdravnica 2020: Hatije Ismaili, dr. med., spec. ginekologije in porodništva

Hatije Ismaili, dr. med., Moja zdravnica in Moja ginekologinja 2020.
Hatije Ismaili, dr. med., Moja zdravnica in Moja ginekologinja 2020. (Foto: (Foto:Aleš Beno))

Prejemnica priznanj Moja zdravnica 2020 in Moja ginekologinja 2020

»Za svoje delo nisem nikoli pričakovala posebnih priznanj ali pohval, vendar mi priznanje Moja ginekologinja in Moja zdravnica veliko pomeni,« pravi Hatije Ismaili, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, iz Splošne bolnišnice Novo mesto. Nadvse ji je namreč pomembno zadovoljstvo pacientk.

»Pri mojem poklicu sta prav gotovo najpomembnejša strokovnost in znanje na področju dela, ki ga opravljam. Zato sta nenehno izobraževanje in zanimanje za napredek, ki ga medicina dosega na tem področju tako pri nas kot v svetu, še kako potrebni. Vendar pa je to le del tistega, kar zajema poklic ginekologinje in porodništva,« pravi dr. Ismailijeva. »Poleg vsega tega je pomemben pristen odnos s pacienti in to, da si zanje vzamemo dovolj časa. Le tako lahko pridobimo njihovo zaupanje, ki nam lahko zelo pomaga, da lahko sodelujemo bodisi med porodom bodisi pri preostalem delu na oddelkih ter v ambulantah,« pojasnjuje.

»Prihajajo novi trendi in drugačne zahteve nosečnic, ki jim skušamo prisluhniti in jim pomagati, da bodo varno rodile. Delo v porodnišnici je zahtevno in odgovorno. Dežurstva in spremenljiv delovni čas zahtevajo veliko truda in energije ter tudi požrtvovalnosti in razumevanja družine.«

Med okrevanjem v bolnišnici se je navdušila nad zdravniškim poklicem

Hatije Ismaili, Albanka, ki je odraščala v Makedoniji, se je v Slovenijo, natančneje v Novo mesto, preselila pred 17 leti, in sicer po študiju medicine na Reki na Hrvaškem. Kot ginekologinja se je zaposlila v novomeški splošni bolnišnici, kjer dela še danes, ob tem pa postala mama sinu in hčerki. Čeprav je živela v Makedoniji, je v otroških letih počitnice preživljala pri starših v Kočevju in dobro spoznala tako slovenski jezik kot tudi slovenske običaje.

Kaj jo je potegnilo v zdravniške vode? »Z družino smo, ko sem bila še otrok, doživeli hudo prometno nesrečo. Med dolgotrajnim zdravljenjem v bolnišnici sem spoznala poslanstvo zdravnikov. Prav ta izkušnja je v meni zbudila željo po tem poklicu,« odgovarja sogovornica. Vendar samo želja ni bila dovolj in starši so jo opozarjali, da bo pot do cilja, ki si ga je postavila, težka, da bo zahtevala trud in odpovedovanje. »Na to sem bila pripravljena in trdno odločena, da se izšolam za zdravnico. Delala sem, študirala in se veselila vsakega koraka v tej smeri,« se začetkov spominja dr. Ismailijeva.


Hvaležna sodelavcem za topel sprejem

Odločila se je za specializacijo iz ginekologije in danes ve, da je bila to pravilna odločitev. »Po končanem študiju sem opravila nostrifikacijo in pripravništvo v Ljubljani ter v tem času tudi sama stopila na pot materinstva,« pravi sogovornica. Prvega otroka je rodila v bolnišnici v Novem mestu in med bivanjem v bolnišnici dobila ponudbo za delo (nadaljevanje pripravništva). »Že takrat sem dobila občutek, da se bom v tem kolektivu dobro počutila, zato sem ponudbo sprejela. Občutki me niso prevarali in sodelavci so me res zelo lepo sprejeli. Prav trenutki, ko so mi novi sodelavci ponudili roko sodelovanja in prijateljstva, so pomagali zgraditi tudi mojo profesionalno osebnost, za kar jim bom večno hvaležna,« pravi dr. Hatije Ismaili, ki je srečo po rojstvu sina kmalu dopolnila še z rojstvom hčerke.

V vseh teh letih je spoznala, da je njeno poslanstvo biti zdravnica. »Vsak trenutek, ko prehodim težko ali veselo pot s svojimi pacientkami, je zame uspeh. Kot mozaik življenja, ki ga želim graditi še naprej,« razlaga. In dodaja, da nikoli ni razmišljala o nagradah, priznanjih in podobnem, ker se zaveda, da imajo za vsak njen uspeh, ki ga doseže kot zdravnica, del zaslug tudi njeni sodelavci. »Tisti, ki so mi v težkih začetkih ponudili pomoč, me učili in pomagali, da sem zgradila to, kar sem danes,« pojasnjuje.

Pacientki pomaga iskren pogovor

Kot pravi, ji priznanje, ki ga je dobila, pomeni zelo veliko, jo pa hkrati tudi zavezuje, da svoje znanje nadgrajuje, da se posveti morebitnim napakam, jih odpravi in postane še boljša. »V takšnih akcijah, kot je akcija Moj zdravnik, slišimo ljudi, tiste, ki so najbolj ranljivi, ki nas potrebujejo in nam zaupajo. S tem, ko dajo glas nekomu od nas, nam v nekem smislu rečejo hvala, zato so takšne akcije zelo pomembne,« meni dr. Ismailijeva.

Poudarja, da verjetno pacientke še bolj kot strokovno opravljena operacija, prisotnost in pomoč v porodnišnici prepriča njeno zanimanje za celotno zgodbo nekega življenja. »Trenutek, ko s pacientko odgrneva zaveso, za katero se pogosto skrivajo še večje težave, kot jih pokaže fizična diagnoza, je pogosto pomembnejši od vsega drugega in pacientki najbolj pomaga iskren pogovor,« ugotavlja sogovornica. Pravi, da se je svojih pacientk najbrž dotaknila prav z osebnim pristopom in iskreno željo po tem, da bi jim lahko celostno pomagala, ne le kot zdravnica, ampak kot človek.


Pacientke mora oskrbeti tudi po telefonu

Širjenje virusa SARS-CoV-2 in bolezni, ki jo ta povzroča (COVID-19), je še bolj obremenilo in omejilo zdravstvo. Zdaj se pomanjkanje kadrov kaže še izraziteje. »Zdravstvo si ne more privoščiti večjega izpada delavcev, ki pa so v teh trenutkih najbolj na udaru. Veliko je nadomeščanja, posledično tudi utrujenosti in zaskrbljenosti zaradi otrok, ki so takrat, ko so starši v službi, prepuščeni sami sebi,« priznava dr. Ismailijeva.

Žalosti jo tudi, da mora veliko pacientk v teh časih oskrbeti kar po telefonu. »To še zdaleč ne more nadomestiti osebnega stika. Pacientka me morda potrebuje ne le zaradi pregleda, temveč tudi zaradi tolažbe, pogovora o skrbeh, ki lahko vodijo tudi v depresijo bodoče mame,« razlaga nagrajenka.


Zdravnica je tudi doma

Brez razumevanja in podpore družine – moža, sina in hčerke, pa tudi staršev – ne bi zmogla, pravi. Za kondicijo, tako fizično kot psihično, poskrbi z rekreacijo, vožnjo s kolesom v naravi, telesno vadbo, družinskimi izleti, rada pa se tudi druži s prijatelji. »A zdravnica v meni živi tudi, ko sem doma. Po težki operaciji sem tudi popoldan z mislijo pri pacientki. Razmišljam, ali me morda potrebuje. Takrat moram oditi nazaj v bolnišnico in se prepričati, da je v redu,« razlaga.

Dodaja, da nekaj tolažilnih besed in nasmeh vedno naredijo čudeže, pacientke pa ji poplačajo s pogledom, v katerem se zrcali hvaležnost. Posebno veselje pa začuti ob vsakem novem življenju, ki ga pomaga spraviti na svet. »Jok komaj rojenega otroka je prav gotovo najlepša pesem. In to je tisto, kar mi daje moč in ljubezen do tega poklica,« še pravi dr. Hatije Ismaili.

Galerija

Hatije Ismaili, dr. med., Moja zdravnica in Moja ginekologinja 2020. (Foto:Aleš Beno)

Hatije Ismaili, dr. med., Moja zdravnica 2020 in Moja ginekologinja 2020. Jure Makovec

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki