Moj pediater 2020: Denis Baš, dr. med., spec. pediatrije

Denis Baš, dr. med., Moj pediater 2020.
Denis Baš, dr. med., Moj pediater 2020. (Foto: Aleš Beno)

»Vzgojen sem bil v duhu pomagati drugim in to z veseljem počnem še danes,« pravi Denis Baš, dr. med., spec. pediatrije, letošnji nagrajenec v kategoriji Moj pediater. Že v osnovni šoli so ga zanimali naravoslovni predmeti, v gimnaziji pa sta ga pritegnili tudi psihologija in filozofija. »Medicina je zaobjela vsa moja zanimanja, in če bi še enkrat izbiral študij, bi sprejel enako odločitev,« je prepričan Baš, ki je, kot pravi, do pediatrije prišel po spletu srečnih okoliščin.

Kot zdravnik s pridobljeno licenco je samostojno delo začel v otroškem dispanzerju ZD Kamnik, kjer je po specializaciji iz pediatrije delal več let. Od lanske jeseni pa je zaposlen kot vodja pediatrične ambulante s koncesijo Juventina baby v Ljubljani.

Kdo bo moj/ pediater/moja pediatrinja in moja zdravnica/moj zdravnik 2021? Glasujte na:


GLASOVNICA MOJ ZDRAVNIK 2021


Najlepše so drobne in preproste reči

»S kar nekaj kilometrine lahko rečem, da so najlepše tako v življenju kot v poklicu tiste drobne in preproste reči. To je lahko nasmeh otroka, ko zapusti ambulanto, pa čeprav se je cepil ali pa mu je sestra morala odvzeti kri. Občutek, da si nekomu v težkem trenutku pomagal in mu mogoče s pogovorom odvzel breme, ki ga čuti. Včasih je lahko to samo objem otroka, ki veselo vstopi v tvojo ambulanto. Predvsem pa si vesel, da je otrok, ki je nekoč obiskoval tvojo ambulanto, postal zdrav, odgovoren in srečen odrasel človek,« pravi Baš. Poudarja, da svoje delo res opravlja z užitkom in pogosto breme občuti šele, ko se vrne domov. Takrat potrebuje nekaj časa, da postane uporaben član družine.


Odnos zaupanja in sproščenosti

Včasih je videti, kot da je obisk pri njem »en sam hec«, a v resnici ves čas razmišlja in se odloča o diagnostiki, zdravljenju in morebitnih zapletih, ki se lahko pojavijo pri določenem stanju. »Pridobiti je treba zaupanje otroka, da ga lahko nemoteno pregledaš, in staršev, da sledijo tvojim napotkom. Vse skupaj pa je treba opraviti v omejenem času. To od človeka zahteva veliko koncentracije in energije,« priznava.

Tako poskuša odnos z malimi pacienti in njihovimi starši graditi na zaupanju in sproščenosti, saj se zaveda, da je obisk zdravnika že sam po sebi, tako za otroke kot starše, stresno dejanje. Če le gre, pregled izpelje prek igre in z veliko domišljije, staršem pa poskuša preprosto razložiti zapletene stvari, pri čemer rad uporablja slikovno gradivo ali modele.

Kot pravi, dela v odličnem kolektivu, katerega člani poskušajo izzive z odgovornostjo in inovativnostjo spremeniti v uspešno zgodbo. Skupaj s kolegico pediatrinjo Jernejo Ahčan in diplomirano medicinsko sestro Tejo ter sestro Katjo se trudijo v ambulanti otrokom pričarati okolje, v katerem se vsi počutijo sprejete in zaželene.


Veliko dela po telefonu in elektronski pošti

Ves čas epidemije zaradi virusa SARS-CoV-2 je delal v svoji ambulanti ter opravljal še dežurstva in delo v koronaambulanti. Ker je dejaven tudi v zdravniški zbornici in sekciji za primarno pediatrijo, se je v tem času udeležil tudi številnih telekonferenc, kjer so se dogovarjali o načinu dela.

»Kar naenkrat smo veliko dela opravljali po telefonu in elektronski pošti. Ljudje so potrebovali veliko informacij, bili so zelo zaskrbljeni. Pediatri smo ves čas opravljali cepljenja in sistematske preglede predšolskih otrok, bolne otroke pa smo obravnavali v posebnih ambulantah s polno zaščitno opremo,« pojasnjuje Baš.

Za strpnost in solidarnost

Tudi v njihovi ambulanti so morali delo prilagoditi novim razmeram. »Trenutno je za nas velik izziv razločevanje med sezonskimi in okužbo z novim koronavirusom. Ozko grlo so vstopne točke za testiranje, težko je dobiti zvezo in naročiti bolnika na bris na novi koronavirus,« razlaga Baš. Pravi, da negotovost in strah iz ljudi pogosto prikliče obrambno delovanje, ki se kaže tudi z agresivnejšo in nestrpnejšo komunikacijo do zdravstvenega osebja. »Strpnost in solidarnost bosta vrlini, ki ju bomo vsi skupaj poleg vsega drugega močno potrebovali pri svojem delu,« poudarja.

Prepričan je, da terjajo ti zahtevni časi veliko sodelovanja in iznajdljivosti. »Še bolj se pokažejo vse slabosti, na katere opozarjamo že v normalnih razmerah. Naj bodo ta spoznanja vodilo do prepotrebnih sprememb in izboljšav,« komentira aktualne razmere v zdravstvu.

Kdo bo moj/ pediater/moja pediatrinja in moja zdravnica/moj zdravnik 2021? Glasujte na:

GLASOVNICA MOJ ZDRAVNIK 2021


Priznanje je motivacija in obveza za naprej

Priznanja je zelo vesel. Meni, da je morda eden od razlogov zanj tudi njegovo delovanje v več krajih (zdaj Ljubljana in Litija, pred tem Kamnik), kjer je spoznal veliko otrok in njihovih staršev. Upa, da jih je prepričal s strokovnostjo in načinom komuniciranja, ter obljublja, da bo še naprej svoje delo opravljal strokovno in ob pozitivni naravnanosti.

Vsako priznanje, ki ga človek prejme za svoje delo, je velika motivacija in hkrati obveza za prihodnost. Spremembe na bolje so vedno dobrodošle. »Pomembno je tudi, da predajaš svoje izkušnje in znanje na mlade generacije,« pravi, zato se bo kot mentor mladim specializantom trudil, da bo dobro opravil tudi to delo.

Zdravnik naj bo zmožen empatije

»Če bi opisali idealnega zdravnika, bi se verjetno vsi strinjali, da mora imeti široko znanje, ki ga je pripravljen nenehno nadgrajevati, poleg tega pa je zmožen empatije, je odločen in iznajdljiv, se zna prilagoditi vsaki situaciji, je predan in sočuten ter si vzame čas za bolnike,« pravi Baš. Akcijo Moj zdravnik vidi kot iskanje teh lastnosti v čim večji možni meri. »Ravno zaradi specifičnosti našega poklica, ki se dotakne najbolj intimnih in prelomnih obdobij človekovega življenja, so tovrstne akcije dobrodošle in pomembne,« poudarja.


Vzemite si čas zase in za svoje bližnje

V prostem času Baš rad kolesari in se odpravi v hribe, sproščata pa ga tudi poslušanje glasbe in dobra hrana. Uživa v odkrivanju novih jedi in pogostitvi v krogu prijateljev. Prav slednji mu, skupaj z družino, pomenijo največ. Večino prostega časa preživi z družino, pri kateri ceni potrpežljivost in vso podporo.

»Pomembno je, da odkrivamo in sooblikujemo svet po svojih zmožnostih. Da vsak lahko razvije in izkoristi svoje dobre potenciale. To je ključ do uspešne in zadovoljne skupnosti,« poudarja.

Prepričan je, da je v še tako težki situaciji vedno možnih več izhodov, samo pogumno moramo izbrati in se ob neuspehu ne predati. Ko sprejmemo sebe in bližnje z vsemi dobrimi in slabimi lastnostmi, lahko neobremenjeno in brez ovir napredujemo. »Vzemite si čas zase in za svoje bližnje zdaj in ne prelagajte tega v prihodnost,« še sporoča.

Kdo bo moj/ pediater/moja pediatrinja in moja zdravnica/moj zdravnik 2021? Glasujte na:


GLASOVNICA MOJ ZDRAVNIK 2021
Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki