Moj zobozdravnik 2020: Rok Jurca, dr. dent. med.

Rok Jurca, dr. dent. med., Moj zobozdravnik 2020.
Rok Jurca, dr. dent. med., Moj zobozdravnik 2020. (Foto: Aleš Beno)

»Delo z ljudmi me veseli že od nekdaj. Medicino obožujem in vedno sem vedel, da bo moja poklicna pot tekla po medicinskih tirnicah,« pravi letošnji prejemnik priznanja Moj zobozdravnik Rok Jurca, dr. dent. med.

Jurca je dokončal študij leta 2003 in po opravljenem stažu takoj začel delati v zasebni ordinaciji v Grosupljem ter se hkrati zaposlil v Železniškem zdravstvenem domu, kjer dela že polnih 17 let. Sočasno ženi pomaga v zasebni ordinaciji na Viču v Ljubljani. Meni, da ima srečo, ker se lahko ob delu srečuje s širokim spektrom ljudi, pri tem pa se trudi pri vsakem prepoznati njegove potrebe in mu pomagati po najboljših močeh.


Pacientu vedno prisluhne

Čeprav ga je med študijem najbolj navduševal naravoslovni vidik njegovega bodočega dela, je skozi leta spoznal, da je največje zadovoljstvo to, da lahko z znanjem in delom, ki ga opravlja, pomaga ljudem. »Osrečuje me zadovoljen in hvaležen nasmeh pacientov, ko jim pomagaš pri njihovih tegobah in težavah,« pravi.

Trudi se, da se pacientu približa ne le kot terapevt oziroma zobozdravnik, ampak tudi kot človek. »Vedno si vzamem čas, da pacientu prisluhnem in res slišim, kar mi želi povedati,« poudarja. Največji izziv mu je to, kako pacientu omogočiti največ in ga zdraviti tako, kot bi zdravil sebe.

Pravi, da je delo zobozdravnika kompleksno, saj ne gre samo za zdravljenje. Prvi stik pacienta z ordinacijo je sestra, ki dvigne telefon, odgovori na elektronsko pošto. Tu se začne celoten postopek, pri sestri se prav tako tudi konča. Brez truda vsakega posameznika v kolektivu zadovoljstva pacientov ne bi bilo mogoče doseči.

Velika škoda zaradi epidemije

Jurca meni, da je zaprtje zobozdravstvenih ordinacij med epidemijo COVID-19 povzročilo izredno škodo, saj ocenjuje, da se je obstoječa patologija občutno poslabšala in da bomo posledice odpravljali še dolgo. »Ljudje imajo močno otežen dostop do zdravnikov, stanja, ki bi morala biti obravnavana, se slabšajo. To se močno kreše z mojim prepričanjem, da mora imeti človek dostop do zdravstva takrat, ko ga potrebuje,« je jasen.

Slovenija potrebuje prenovo zdravstvenega sistema, a kakšna naj bo, ne ve. »Za to imamo politike, pravnike, ekonomiste …,« pravi in dodaja, da si želi, da bi denar sledil pacientu, ker se zna vsak posameznik najbolje odločiti.


Priznanje je dokaz, da je na pravi poti

»Priznanja nisem pričakoval, mi pa veliko pomeni, saj mi daje potrditev, da je pot, ki sem jo izbral, pravilna in da vodi do zadovoljstva pacientov,« komentira Jurca. Dodaja, da se zahvaljuje za vsak glas, priznanje pa je spodbuda, da bo pacientom skušal ponuditi še več.
Meni, da akcija Moj zdravnik v ospredje postavlja tisti vidik dela, ki drugače ni opažen, a je po njegovem mnenju izredno pomemben: »Poudari komunikacijo z ljudmi, prijaznost, upoštevanje in prilagajanje. Vse to, skupaj z zdravljenjem, lahko pripelje do uspeha,« razlaga.

Ne bojte se zobozdravnika

Včasih so se ljudje ob tem, ko so pomislili na zobozdravnika, spomnili na bolečino in neprijetno zdravljenje na zobozdravniškem stolu. Danes lahko v zobni ordinaciji dobimo povsem drugačno izkušnjo, prijazno in brez bolečin, kar omogočajo sodobni materiali in aparati. Jurca zato spodbuja še tako boječe bralce, da zberejo pogum in še danes pokličejo svojega zobozdravnika. »Nekaj pozitivnega boste naredili za zdravje svojih zob ter lep nasmeh in zagotovo boste zadovoljni,« jih opogumlja.


Naj bo dan čim bolje izkoriščen

Prosti čas skuša nagrajenec nameniti družini, njegov stalni spremljevalec pa je tudi šport. Rad teče, hodi v hribe in ravna hrbtenico v fitnesu. A najpomembneje je, »da se odpraviš spat zadovoljen, da si naredil vse, kar si si zastavil za ta dan, in da si ga čim bolj izkoristil,« še poudarja Jurca.

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki