Renata Završnik Mihič, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, o prejemu priznanja Moja zdravnica 2014

  • ponedeljek, 09. december 2019
Renata Završnik Mihič, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, Moja zdravnica 2014
Renata Završnik Mihič, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, Moja zdravnica 2014 (Foto: Grega Žunič)

Leta 2014 sem prvič postala zdravnica leta kot ginekologinja, pred tem je bilo to v domeni družinskih zdravnikov. Najprej sploh nisem mogla verjeti, da je to res.

Zdelo se mi je čudovito, neverjetno, da so me pacientke izbrale za to veliko priznanje. Počutila sem se neverjetno vznemirjena in si mislila, ali je to sploh mogoče. Skratka, priznanje me je doletelo nepripravljeno, bila je čudovita in nepozabna izkušnja. Seveda mi priznanje mojih pacientk pomeni ogromno. Hkrati pa mi prinaša veliko odgovornost, da ves čas delam strokovno, odgovorno, da poskušam narediti za pacientke, kar lahko v okviru stroke in pravil zavarovalnice, ter pri tem graditi tudi dober, spoštljiv in pristen odnos s pacientkami.

Akcija Moj zdravnik je super, saj prinese priznanje za delo zdravnikov, ki ostanejo le navadni zdravniki in so ponavadi brez dodatnih titul, saj jim za pisanje člankov, obiskovanje strokovnih izobraževanj ostanejo le popoldnevi, ko nimajo ambulant, ali vikendi, ki jih trgajo od družin. So pa ti zdravniki z dušo in telesom povezani s svojimi pacienti za več generacij in so jim na voljo včasih tudi 24 ur na dan.

Zdaj razmere v zdravstvu niso rožnate, saj ves čas beremo o aferah, cenah, ki jih dobavitelji določajo previsoko, vedno novih pravilih, obremenitvah. Opažam, da je velika težava tudi, da terciarni in nekateri sekundarni centri ne razumejo delovanja sistema zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja, ne spoštujejo pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja in dopolnilnega zavarovanja ter ne upoštevajo sistema in sprejetih pravil. Ljudje pa so bolni in želijo svoje zdravje nazaj z našo pomočjo, a je ta včasih zaradi predolgih čakalnih vrst prepočasna, velikokrat pa tudi hitra in učinkovita.

Kljub vsemu se mi zdi, da so pacienti z nami na splošno zadovoljni in dokaz za to so tudi takšna visoka priznanja, ki nam jih podelijo.


KDO BO MOJ ZDRAVNIK 2020? GLASUJTE ZANJ >>> GLASOVNICANastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki