Jasna Dekleva, dr. med., spec. splošne medicine, o prejemu priznanja Moja zdravnica 2010

  • ponedeljek, 09. december 2019
Jasna Dekleva, dr. med., spec. splošne medicine, Moja zdravnica 2010
Jasna Dekleva, dr. med., spec. splošne medicine, Moja zdravnica 2010 (Foto: Diana Anđelić)

Priznam, da sem bila tistega leta, ko sem dobila priznanje Moja zdravnica 2010, nemalo presenečena.

Pred letom 2010 so namreč to priznanje prejemali izključno zdravniki iz manjših slovenskih krajev; domnevam, da se v takšnih okoljih ljudje, pacienti lažje, hitreje in tesneje navežejo na svojega družinskega zdravnika, v večjih mestih pa smo, nasprotno, vsi bolj zazrti sami vase. Zato naziva zdravnice leta res nisem pričakovala.

Me pa je priznanje, seveda, močno razveselilo. Predstavljam si, da bi moji pacienti in pacientke ne glasovali zame, ko se jim – vsaj večjemu delu – ne bi zdelo, da jim resnično stojim ob strani, ko jim je najtežje. In to je lepa misel, ki me osrečuje.

Sama se zaradi priznanja menda nisem nič spremenila, se mi je pa večkrat zazdelo, da so nekateri pacienti čutili ponos, da za njih skrbi zdravnica, prejemnica Vivinega priznanja. Če se je zaradi tega tudi okrepilo njihovo zaupanje vame, je to lahko samo dobro, saj se pogosto pokaže, da je prav pacientovo zaupanje v zdravnikovo strokovno podkovanost in predanost eden temeljnih kamnov uspešnega zdravljenja. Z leti pa opažam, da je vse več suhega, brezosebnega birokratskega dela – kakor da niso ljudje, temveč papirnati obrazci tisto, za kar v zdravstvu navsezadnje gre. In vendar sem prepričana, da večina zdravnic in zdravnikov pa tudi drugega osebja v zdravstvu v pogosto nehvaležnih razmerah svoje delo opravlja zavzeto in predano.

Kadar v medijih nanese beseda na slovensko zdravstvo, je praviloma govor o njegovih senčnih plateh, no, včasih seveda poročajo tudi o izjemnih, prebojnih uspehih naših strokovnjakov. Resnica pa je, da je glavnina našega življenja sestavljena iz majhnih, drobnih stvari. Za večino pacientov je tako predvsem pomembno, da se čutijo sprejete, strokovno obravnavane, da jih zdravnik zna poslušati, se jih potrudi razumeti. In prav na to dinamiko zna opozoriti akcija Moj zdravnik.

KDO BO MOJ ZDRAVNIK 2020? GLASUJTE ZANJ >>> GLASOVNICA