Moj ginekolog 2019: Aleksander Merlo, dr. med., spec. ginekologije in porodništva

Moj ginekolog 2019: Aleksander Merlo, dr. med., spec. ginekologije in porodništva
Moj ginekolog 2019: Aleksander Merlo, dr. med., spec. ginekologije in porodništva (Foto: Jure Makovec )

Cenimo dosežke svojih predhodnikov!

Medicina je ginekologa in porodničarja Aleksandra Merla zaznamovala že v najzgodnejšem otroštvu. Kot sin splošnega zdravnika, ki je deloval na območju Krasa od Sežane do Gorice, je na številnih poteh, ko je spremljal očeta, lahko neštetokrat v živo videl, kaj pomeni hitra, prava in usposobljena pomoč, ki je na terenu neredko pomenila tudi razliko med življenjem in smrtjo.

»Oče je kot splošni zdravnik delal tako rekoč vse: od zdravljenja otroških bolezni, oskrbe poškodb, do porodov. Njegov avto, s katerim se je vozil po razdrapanih kraških poteh, je bil obenem tudi reševalno vozilo, s katerim je prepeljal tudi veliko porodnic in žensk, ki so bile žrtve padarskih poskusov reševanja nezaželenih nosečnosti. Takrat sem videl, kaj pomeni zapleten porod in kako hitro se vse lahko konča slabo.

Takrat je bila smrtnost porodnic še zelo visoka in tudi zato tako močno podpiram, da se je porod preselil v varno okolje porodnišnic. Obenem pa je prav to tudi razlog, zakaj sem tako zelo nejevoljen, da ministrstvo za zdravje ne naredi reda in ne ustavi rojevanja na domu, ki so ga sprožile ženske, nezavedajoč se, kako nepredvidljiv je porod in kako hitro imamo lahko hud zaplet, ko šteje vsaka minuta. To je igranje z dosežki številnih ljudi, ki so se desetletja trudili vzpostaviti zanesljiv, strokoven in varen sistem,« je jasen Aleksander Merlo.

Do porodnic prijazni

V postojnski porodnišnici dela tako rekoč od začetka svoje kariere. Ponosen je, da so iz majhne, »zakotne« ustanove zrasli v eno najbolj zaželenih in uglednih bolnišnic za ženske bolezni v Sloveniji. Sloves so si pridobili kot ena do porodnic najbolj prijaznih porodnišnic, kjer je osebje vedno pripravljeno prisluhniti bodočim mamicam. Tako so bili prvi, ki so ponudili porod v vodi, 24-urno možnost epiduralne analgezije in še kaj.

Zlasti je tega vesel, ker jim je pred dobrimi dvajsetimi leti grozilo, da bodo porodnišnico zaprli. Ko je to izvedel, se je s kolektivom in krajani glasno uprl in tako pristal v politiki in dva mandata v parlamentu. »To je bil zame povsem nov svet. Nikoli nisem želel biti politik, a sem spoznal veliko zanimivih ljudi, kar je za našo porodnišnico še danes občasno koristno,« pove nekdanji poslanec, ki pa tudi v času svojega političnega delovanja nikoli ni zapustil stroke.

»Delo v parlamentu se je začenjalo ob desetih, s svojo ekipo sodelavcev pa sem bil vsak dan že pred šesto v operacijski, kjer sem opravil vse, kar je bilo treba, nato pa odšel v Ljubljano v drugo službo, delo zdravnika pa pogosto nadaljeval po delu v parlamentu. Svojega zdravniškega dela ne bi nikoli zamenjal za nič drugega. Delam v zelo dobrem timu, poskušamo biti strokovna in do človeka prijazna ustanova. Malo nas je, a delamo veliko in ne poznamo utrujenosti.«

Novinarji želijo sočne zgodbe

Zelo ga moti uravnilovka v zdravstvu. »Imam zelo dober kader, in rad bi jih temu ustrezno tudi nagradil in plačal, a ne morem. A to je le en del neprijetne zgodbe našega vsakdanjika. Drugi so naši »nadzorniki« iz odvetniških in novinarskih vod. Prvi vse pogosteje prihajajo rojevat s porodnicami, drugi pa priletijo vedno, ko gre kaj narobe. Ob naših uspehih in dobro opravljenem delu jih ni.«

Internetne mame

V desetletjih dela sprva kot opazovalec ob očetu in pozneje kot izšolan zdravnik je seveda bil priča velikim družbenim spremembam, ki se kažejo tudi na ljudeh. Ena največjih pridobitev sodobnega časa se mu zdi legalizacija splava, ki je še ne tako dolgo nazaj povzročal velike tragedije. In kako se današnje nosečnice razlikujejo od tistih, za katere je skrbel njegov oče?

»Predvsem se zdaj o nosečnosti in porodu govori veliko in odprto. Ko so ženske hodile k zdravniku pred štirimi desetletji, so to skrivale, o porodu se niso glasno pogovarjale, ženske stvari so bile tabu. Danes je povsem drugače. Tudi kroženje informacij je z internetom in družbenimi omrežji neprimerno lažje, kar se zelo pozna, neredko tudi v negativnem, saj si bodoče mamice marsikaj razlagajo po svoje in veliko časa porabim, da jim pojasnim nekatere stvari.

Je pa danes zaradi tega veliko lažje tudi mladim generacijam študentov medicine in mladim zdravnikom; na voljo imajo vse znanje, številne vire in literaturo, možnost izmenjave in izobraževanj v tujini. Zdravljenje je neverjetno napredovalo, enako tudi diagnostične metode! Vse to tako zelo olajša delo in je kot noč in dan s časi, v katerih sem se učil sam,« pojasni sogovornik in za konec še pove, da ga takrat, ko ni v operacijski sobi, najbolj sproti sprehod v gozd. »Nič čudnega, da so tudi naše operacijske sobe obarvane zeleno. Zelena barva zelo pomirja.«