Moja pediatrinja 2019: Ksenija Kozorog, dr. med., spec. pediatrije

Moja pediatrinja 2019: Ksenija Kozorog, dr. med., spec. pediatrije
Moja pediatrinja 2019: Ksenija Kozorog, dr. med., spec. pediatrije (Foto: Aleš Beno)

Vsak človek je poklican za neko delo in tisti, ki v sebi začuti, za kaj je poklican, bo svoje delo zagotovo opravljal z veseljem, pravi Moja pediatrinja 2019 Ksenija Kozorog. Tako je tudi sama preprosto kar vedela, da je medicina tisto pravo, in ni se zmotila, kajti svoje delo še vedno opravlja z veseljem.

Poklicna pot

Njena poklicna pot je bila zelo razgibana. Začela je na oddelku za anesteziologijo v bolnišnici Celje, kjer je delala dobra štiri leta. Najbolj so jo zanimali najmlajši pacienti, tako bi se skoraj odločila za specializacijo iz otroške anesteziologije. Potem je prišla družina, majhen otrok, obenem pa se je pokazala priložnost za delo zdravnice v šolskem dispanzerju in po nekaj letih tudi možnost za specializacijo. Ves čas specializacije je delala kot splošna zdravnica v urgentni službi, najprej v ZD Velenje, potem pa v ZD Laško, vmes pa še nekaj časa na otroškem oddelku celjske bolnišnice in v celjski porodnišnici. Zdaj je že osmo leto zaposlena v ZD Sevnica, kjer skrbi za dobrih 1.900 otrok.

Prvi mentor med specializacijo na pediatrični kliniki v Ljubljani je bil pokojni dr. Kopač, od katerega se je ogromno naučila, pa ne le medicine, ampak tudi človeške plati zdravljenja, razumevanja staršev in otrok. Pomemben pečat je pustila tudi dr. Ana Meštrovič, predstojnica otroškega oddelka v celjski bolnišnici, ki je imela do mladih zdravnikov materinski odnos, da so se čudovito razumeli med seboj in delali z navdušenjem, čeprav je bilo dela veliko, zdravnikov pa malo. »Prav ta njen pristop nas je vlekel naprej,« se spominja Ksenija Kozorog, ki je še dolgo dežurala v bolnišnici, zdaj pa ob svojem rednem delu dežura le še v porodnišnici.

Prevelike obremenitve

»Pediatri smo poleg družinskih zdravnikov in ginekologov zelo obremenjeni, tako s številom opredeljenih pacientov kot administrativnim delom, po drugi strani pa so tudi starši iz dneva v dan zahtevnejši. Včasih je treba pregledati tudi do 60 malih pacientov na dan. Za vsakega se je treba maksimalno potruditi, da česa ne spregledaš in si obenem prijazen, da najdeš toplo besedo spodbude, da otroka in starše pomiriš.«

Kljub temu si niti enega dneva ne predstavlja brez svojega dela. »Vsako veselje staršev ob ozdravitvi otroka, ko vidim, da je komu bolje, ker sem kaj dobrega svetovala, omogočila, da je bolezen hitreje minila, vse to mi je v strašno zadoščenje. Seveda so tudi hudi in težki trenutki, ki se ti zarežejo v spomin in te spremljajo vse življenje. Na moji poti jih je bilo veliko, tudi takih s tragičnim koncem, ampak nekako si vedno rečeš, da je jutri nov dan, nova priložnost, da boš nekomu omogočil lepši dan in lepše življenje,« pravi moja pediatrinja 2019.

Odnos z bolniki in starši

V ambulanti nasproti pediatru nikoli ni samo eden, temveč dva – mali bolnik in starš. Odnos je treba vzpostaviti takoj, ko starši z otrokom vstopijo v ambulanto. Empatija pomaga oblikovati odnos z otrokom, zelo pomembno pa je tudi, da starši pediatru zaupajo in so umirjeni, ker to otrok prek staršev začuti. »Zaupanje gradim z iskrenostjo, veliko pomaga tudi to, da si dosegljiv čim večkrat, ko te potrebujejo, tudi zunaj ordinacijskega časa.«
Čeprav je doma v mestu, ali morda prav zato, najbolj uživa v naravi. Ima majhen košček zemlje, na katerem stoji stara babičina hiška, in tam si najbolj izprazni glavo in napolni baterije. Pogosto mora biti v ozadju na potiho radio, ker je z glasbo življenje lepše.

Prejeto priznanje vidi kot odsev zaupanja v preteklo in sedanje delo, ki je rezultat ne samo strokovnosti, ampak tudi dobrega timskega dela, medsebojnega zaupanja, spoštovanja in pravega občutka za sočloveka. Obenem čuti, da ji nalaga izjemno odgovornost za naprej, da vse doseženo ohrani in še nadgrad
Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki