Moja zdravnica 2018: asist. Maja Lampelj, dr. med., spec. ginekologije in porodništva

 Moja zdravnica 2018: asist. Maja Lampelj, dr. med., spec. ginekologije in porodništva
Moja zdravnica 2018: asist. Maja Lampelj, dr. med., spec. ginekologije in porodništva

»Novo življenje se mi po več kot desetletju dela v svoji stroki še vedno zdi čudežno. Ob porodu, ko otrok zajoče, se mi še zmeraj zarosijo oči,« pripoveduje asist. Maja Lampelj, specialistka ginekologije in porodništva v UKC Maribor, letošnja prejemnica priznanja Moja zdravnica. Da k zdravniškemu poklicu sodi tudi prijazen odnos, poudarja: »Na takšen način obravnava pacientov teče bolj gladko. Moram pa reči, da določeno mero prijaznosti pričakujem tudi od njih. Prijaznost je namreč del vzajemnega spoštljivega odnosa.«

Vaše pacientke vas očitno izjemno cenijo, veliko dobrega so povedale oziroma zapisale o vas in vašem delu. Kaj vam tak odziv pomeni?
Krasne pacientke imam. Prejela sem čudovito priznanje za svoje delo. Laska mi in godi, »boža« mi srce, hkrati pa ob tem nazivu čutim novo, dodatno obliko odgovornosti. To je odraz zadovoljstva mojih pacientk, kot takšnega ga sprejemam. Za vsako izmed njih si želim, da bi bila ob zaključku najinega srečanja zadovoljna in pomirjena, da bi mojo ordinacijo zapustila z nasmeškom na obrazu. Moje delo me zelo izpolnjuje, opravljam ga rada, da z njim osrečujem tiste, ki jim je namenjeno, ki jim služi(m), pa je sploh neverjetno lep občutek. Hvaležna sem za takšen odnos s svojimi pacientkami, hvaležna za zaupanje, ki so mi ga izkazale.

Družinski zdravniki pravijo, da zaupanje pacienta ni nekaj, kar nastane čez noč – odnos se gradi in razvija, pogosto počasi in previdno. Kakšne so vaše izkušnje?
Kot izbrana osebna ginekologinja številnim pacientkam se s to trditvijo strinjam, saj menim, da je pridobivanje zaupanja pacientov proces. Ni pa nujno potrebno, da traja dolgo. Pomemben je pristop zdravnika do pacienta. Kot porodničarka v drugem največjem kliničnem centru v državi se pogosto, skoraj vsakodnevno, znajdem v situacijah, ki zahtevajo takojšnje in hitro ukrepanje. Časa za razlago je takrat malo, včasih na poti v operacijsko dvorano ob premikajoči se postelji pacientke skoraj nič. Pomembno je, da z nekaj besedami, z razločnimi stavki pacientki jasno in odločno razložiš resnost stanja. Verjamem, da odločnost vliva zaupanje.

Znani slovenski porodničar je nekoč dejal, da ni plačan za prijaznost. Pa vendar – prijazne besede, pogovor in pojasnila pacientom velikokrat pomenijo ogromno.

Postavke prijaznost res še nisem zasledila na plačilnem seznamu, sem bila pa zanjo že neštetokrat (po)plačana. Prepričana sem, da prijazen odnos sodi k številnim poklicem, kjer ljudje medsebojno sodelujejo, tudi k mojemu. Na tak način obravnava pacientov teče bolj gladko. Moram pa reči, da določeno mero prijaznosti pričakujem tudi od njih. Prijaznost je namreč del vzajemnega spoštljivega odnosa. Seveda pa prijaznosti ne smemo zamenjati s pomilovanjem. Takšna vrsta pretiranega sočustvovanja v mojem poklicu ni na mestu. Zameglila bi razum in sposobnost sprejemanja pomembnih odločitev. Včasih se zgodi, da nosečnica pričakuje prav slednje. Ko ji tega ne nudim, se ji zdim hladna in nedostopna, sem imela priložnost slišati. Na srečo so takšni primeri izjeme in ne pravilo, kajti bodoče mame najbolj skrbi zdravje njihovega nerojenega otroka in manj njihovo lastno.

Kaj je tisto, kar daje največjo vrednost poklicu zdravnika: strokovno znanje, etika, človečnost, empatija …?
Bo kar prava mera vsega naštetega in še marsičesa očem skritega. Strokovno znanje je pogoj za opravljanje poklica zdravnika, vrednost pa mu daje še mnogo drugega, tu mislim predvsem na tisto dodano vrednost. Prepričana sem, da zna vsak zdravnik zase kar dobro oceniti in ve, koliko je »vreden«.

Zakaj ste se odločili za zdravniški poklic in zakaj prav ginekologija oziroma porodništvo?
Odkar pomnim, sem si neizmerno želela postati zdravnica, natančneje kirurginja. Od kod takšna neverjetna želja, sploh ne vem, zagotovo pa ne iz družine, saj nihče ni bil zdravnik. Spomnim se, da sem kot najstnica v Fontano di Trevi v Rimu vrgla kovanec in si zaželela postati zdravnica, čeprav nisem bila vraževerna. Za vsak slučaj pa vendarle. V šolo sem vedno rada hodila in mi je šla dobro od rok. Starši so mi omogočili študij medicine in tako sem si to željo lahko izpolnila. Spogledovala sem se s plastično kirurgijo in z ginekologijo s porodništvom, ki je prav tako kirurška stroka. Zanimivo je, da sem bila sprva porodništvu nekoliko manj naklonjena, ko pa sem se začela z njim podrobneje spoznavati, mi je postajalo vse bolj všeč. In zdi se mi, da bo to še kar trajalo.

So trenutki, ko na ultrazvoku prvi zagledate plod ali ko se otroka prvič dotaknete, še vedno vznemirljivi? Kakšni občutki vas takrat prevevajo?
Novo življenje se mi po več kot desetletju dela v svoji stroki še vedno zdi čudežno. Priznam, da se mi ob porodu v porodni sobi, ko otrok zajoče, še zmeraj zarosijo oči. To se mi na srečo ne zgodi v operacijski dvorani ob carskem rezu. Vsakemu »svojemu« novorojenčku kot popotnico v ta svet zaželim »vse najboljše«. Že nekaj let je to moja navada in še danes dobro vem, kdo je novorojenček, ki sem mu to na tak način zaželela prvič. Postal je krasen fantek, njegova mama pa moja draga in dragocena prijateljica. Predvsem ona je »kriva« za pozornost, ki sem je zdaj deležna.

Veliko lepih novic prinašate, včasih pa so te žal tudi slabe. Kako se soočate z njimi in kako v takih trenutkih pomagate pacientkam?
Na srečo je delo porodničarja običajno zelo lepo, dogaja pa se tudi, da je vse kaj drugega kot le »čestitam, fantek je«. Vsako odkritje težav v nosečnosti ali pri porodu je zame predvsem izziv. Zgodi se, da me kakšno stanje pretrese, a me ne ohromi. Pacientki je v takšnem primeru potrebno razložiti vse možnosti, ki jih ima na razpolago, da lahko izbere zase najustreznejšo. Vsaka slaba novica v nosečnosti je za bodočega starša sprva velik šok in zelo neprijetna, vendar danes to več ne pomeni, da se bo takšna nosečnost nujno slabo končala. Včasih je potrebno pomisliti tudi na možnosti zdravljenja v tujini, ki jih pri nas ne nudimo. Sama se s slabimi novicami za paciente in zase soočam z mislijo: »Na koncu bo vse dobro. In če še ni dobro, še ni konec.« To misel sem si sposodila od neznanega avtorja in mi je v življenju že mnogokrat prišla prav.

Vse več žensk ima težave z zanositvijo, zakaj je temu tako? In – kakšne so pri nas možnosti zdravljenja?
Vse več parov ima težave z zanositvijo! Vzroki so številni, pogosti in redki, pri enem ali drugem spolu. Pogosto vzroka za neplodnost ne odkrijemo. Skrbi me tudi, da ima vse več parov težave s spolnostjo, pa na to nismo dovolj pozorni oziroma tega ne izpostavljamo dovolj. Ljudje spadamo med najmanj plodne vrste na planetu. Zrele spolne celice imajo kratek rok trajanja, zato se oploditev v enem menstrualnem ciklusu zgodi v zelo nizkem odstotku. Redni spolni odnosi so pogoj za zanositev, pa vse več parov že tega prvega pogoja ne izpolnjuje. Sicer pa se z reproduktivno medicino v našem centru ukvarjajo strokovnjaki na oddelku, ki ima v svetovnem merilu odlične rezultate pri zdravljenju neplodnosti.

Povprečna starost, ko se ženske odločajo za zanositev, se je v zadnjih dveh desetletjih močno zvišala. Kje je meja, kdaj je tveganje previsoko?

Ženske zaradi načina življenja družino načrtujejo pri višji starosti kot nekoč. Žal se takrat stvari vedno ne izidejo tako, kot bi si želele. So težave z zanositvijo morda cena, ki jo plačujemo za emancipacijo? Meja je biološko določena z menstrualnim ciklusom in arbitrarno glede na številne dejavnike pri možnostih oploditve z biomedicinsko pomočjo. Tveganje za neuspešno zanositev se z višanjem starosti viša, kot porodničarka pa moram dodati, da je takrat tudi tveganje za zaplete v nosečnosti in pri porodu višje. Kdaj je tveganje previsoko, pa je nemogoče posplošiti; odvisno je od posameznega primera, zato je nujno potrebna individualna obravnava.

Je v Sloveniji veliko rizičnih nosečnosti?

V Sloveniji in v svetu je vse več tveganih nosečnosti. Težave so tudi v višji starosti nosečnic, kot ste že sami nakazali. Ob tem imajo nosečnice številne pridružene sistemske bolezni, ki so jih imele že pred zanositvijo ali pa se razvijejo v nosečnosti. Bolezni so lahko ali pa niso neposredno povezane z nosečnostjo, ki je pogosto le sprožilni dejavnik zanje. Težav in zapletov v nosečnosti je toliko, kot jih opisujejo številne obsežne medicinske knjige ne le iz ginekologije in porodništva, ampak tudi drugih strok. Manj pogoste bolezni postajajo pogostejše.

Slovenija je med prvimi v Evropi po nizki stopnji umrljivosti dojenčkov in porodnic. Čigava »zasluga« je to – imamo na tem področju dobro urejen zdravstveni sistem?
Slovenija se lahko pohvali s tem, da po nizki stopnji neonatalne umrljivosti ni le med prvimi v Evropi, ampak celo med vodilnimi v svetu. Največja zasluga gre zagotovo strokovno usposobljenemu osebju in multidisciplinarnemu pristopu pri obravnavi pacientov. Ob tem imamo dobro urejen zdravstveni sistem, ki vse to omogoča, čeprav je pogosto težava prav v pomanjkanju kadra.

Naš zdravstveni sistem je sicer že dolgo na udaru kritik – upravičeno ali ne? Kakšno je vaše mnenje?
O tem zelo nerada sodim, ker imam upravičeno mešane občutke. Imam pa sporočilo za ljudi, zavarovance, ki imajo občutek, da za zdravstveno zavarovanje plačujejo previsoke premije in ničesar ne izkoristijo: čim manj si želite koristiti zdravstveno zavarovanje, raje si želite ostati zdravi! Sicer pa lahko iz svoje stroke omenim kar nekaj izjemnih prednosti našega javnega zdravstvenega sistema. V Sloveniji imamo zaradi dostopne in neplačljive kontracepcije zelo nizko stopnjo neželenih nosečnosti, prav tako nizka je stopnja mladostniških nosečnosti in splavnosti. Oskrba v porodnišnici za otročnico in novorojenčka je v primerjavi s svetom zavidljivo dolga, prav tako tudi porodniški oziroma starševski dopust.

Kdo bo moj zdravnik 2019? Glasujete lahko>>TUKAJ!


Galerija

Moja zdravnica 2018: asist. Maja Lampelj, dr. med., spec. ginekologije in porodništva

S slabimi novicami za paciente in zase se soočam z mislijo: »Na koncu bo vse dobro. In če še ni dobro, še ni konec.« To misel sem si sposodila od neznanega avtorja in mi je v življenju že mnogokrat prišla prav.

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki