Moj zobozdravnik 2017: Gino Tuljak, dr. dent. medicine

  • Viva
  • četrtek, 06. april 2017
Moj zobozdravnik 2017: Gino Tuljak, dr. dent. medicine
Moj zobozdravnik 2017: Gino Tuljak, dr. dent. medicine (Foto: Matic Bajželj)

"Pri svojem delu ga vedno vodi tak odnos do bolnikov, kot si ga je sam želel imeti. V mladosti je namreč veliko časa preživel na zobozdravniškem stolu in si je dodobra izoblikoval mnenje o tem, kaj je dobra zobozdravstvena storitev."

Vedno ga je zanimalo človeško telo in v gimnaziji je bil prepričan, da bo postal zdravnik. A ko je opazoval svojo starejšo sestro, koliko vikendov, praznikov in noči je kot dežurna zdravnica preživela na delovnem mestu, si je premislil in se po dveh letih študija medicine v Trstu prepisal na stomatologijo v Ljubljani. Tja ga je odpeljala tudi ljubezen.

Po vseh letih dela mu je že zdavnaj postalo jasno, da tudi zobozdravniki nimajo nič bolj lagodnega dela od kolegov zdravnikov, a je kljub temu vesel, da se je odločil za svoj poklic. Če bi bil znova na točki odločitve, bi bila ta povsem enaka.

Z velikimi koraki naprej

Najbolj ga navdušuje nenehen razvoj stroke, ki gre z velikimi koraki naprej. Razvijata se tako diagnostika kot zdravljenje in zobozdravstvo se danes močno razlikuje od tistega, kot ga je spoznaval v študijskih letih. V zdravljenje vstopajo nove in nove metode, tudi mikroskop, s čimer je zdravljenje postalo mnogo natančnejše in tudi uspešnejše, pravi sogovornik. Obžaluje pa velik razkorak med zdravljenjem pri nas in v tujini, tudi kar se tiče zavarovalniškega kritja določenih storitev.

Pacienti bolj osveščeni

Opaža, da se je skrb za ustno zdravje močno izboljšala, zasluge za to pa pripisuje tudi ustnim higienikom, ki jih je pri nas vedno več. Kako pa komentira vse več odraslih, ki v želji po čim lepših zobeh nosijo zobni aparat? »Nikakor ne gre le za modno ali lepotno muho. Nasprotno. Nihče ni prestar za zobni aparat, ki zobe predvsem spravi v pravi položaj, kar potem omogoča tudi lažjo in temeljitejšo skrb za zobe. Če zobje niso pravilno postavljeni, jih je težko popolnoma očistiti in posledice so jasne – več zobnega kariesa,« jasno pove in doda, da je enako zastarelo tudi mnenje, da se določenih nepravilnosti v položaju zob, kot je denimo razmik med zgornjima enkama, ne da popraviti v odrasli dobi.

Strah je odveč

Pri svojem delu ga vedno vodi tak odnos do bolnikov, kot si ga je sam želel imeti. V mladosti je namreč veliko časa preživel na zobozdravniškem stolu in si je dodobra izoblikoval mnenje o tem, kaj je dobra zobozdravstvena storitev. Zelo si prizadeva, da bi v svoji ordinaciji ves čas vladalo prijetno vzdušje, za kar se trudijo vsi, tudi njegova asistentka ter zobni tehniki. Obkroža ga odličen tim, pravi. In kaj svetuje vsem, ki zaradi strahu pred zobozdravnikom odlašajo s pregledom? »Še noben zob se ni sam od sebe pozdravil. Vsakdo, ki ima zobobol, naj čim prej pride k nam. Danes lahko delamo praktično brez bolečin za pacienta; tudi sredstva proti bolečinam lahko pacientu damo tako, da tega sploh ne čuti. Strah pred bolečinami torej ne sme biti razlog, da odlašamo z obiskom pri zobozdravniku.«

Posebna zahvala gre družini

Zelo je vesel, da ga pri delu ves čas podpira njegova ožja družina, zato se ji želi še posebej zahvaliti, hvaležen pa je tudi staršem, pa sestri in svaku, ki sta ga zelo spodbujala že v času študija, ko mu je bilo marsikdaj zelo težko tudi zaradi jezikovnih preprek. Dr. Tuljak je namreč pripadnik italijanske narodnostne manjšine in je končal italijansko osnovno in srednjo šolo, kar se mu je zlasti v prvih letih bivanja v Ljubljani močno poznalo in mu oteževalo že tako zahteven študij. Zdaj so te tegobe preteklost, stres pa je še vedno prisoten, le prihaja iz drugih virov. Ublaži ga s potovanji, na katera gre zelo rad skupaj z družino, vedno raje pa zahaja tudi na očetovo domačijo, kjer skrbi za oljčni nasad.

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Vsi Viva strokovnjaki