Moj specialist 2017: Mag. Igor Tekavčič, dr. med., specialist nevrokirurgije

  • Viva
  • četrtek, 06. april 2017
Moj specialist 2017: Mag. Igor Tekavčič, dr. med., specialist nevrokirurgije
Moj specialist 2017: Mag. Igor Tekavčič, dr. med., specialist nevrokirurgije (Foto: Marko Alpner)

“Za bolnika si moramo vzeti čas in njega postaviti na prvo mesto, ne znanosti ali sebe.”

Na odločitev za študij medicine je pri mag. Tekavčiču vplival njegov oče, ki je bil ginekolog. Sprva je sicer kolebal med študijem kemije in medicine, a je na koncu pretehtala slednja.

Ponovno bi se odločil enako

Za specializacijo iz nevrokirurgije ga je navdušil prof. Boris Klun, ki je bil, kot se spominja, zelo dober pedagog, ki je znal pripovedovati zanimive zgodbe iz nevrokirurgije. Pravi, da bi se ponovno odločil enako, čeprav je specializacija iz nevrokirurgije hkrati zanimiva in težka.  Že ves čas je zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana na Kliničnem oddelku za nevrokirurgijo, kjer sicer dela kot splošni nevrokirurg, njegova specialnost pa so operacije hrbtenice. V 42 letih njegovega dela je nevrokirurgija izjemno napredovala, poleg tega da predvsem diagnostično zaradi globinskih slikanj, ki jih omogočajo CT- in MRI-naprave, gre sedaj predvsem v smeri minimalno invazivne kirurgije z endoskopi.

Bolnik mora biti na prvem mestu

Dobrega zdravnika, pravi, poleg znanja odlikuje predvsem to, da se zna posvetiti bolniku. “Zelo pomembno je zagotovo znanje, ki ga je potrebno ves čas izpopolnjevati, a tudi bolniku se moramo posvetiti, zanj si moramo vzeti čas in ga postaviti na prvo mesto, ne znanosti ali sebe. Ključno za dober odnos je tudi, da dosežeš zaupanje pacienta, to pa zgradiš s primernim vzdušjem, pogovorom, empatijo … Z leti dela in izkušnjami je to vedno lažje doseči.” Žalosti ga, da je ravno zaupanje bolnikov v zadnjih letih okrnjeno zaradi medijskih afer, ki odmevajo v javnosti, izpostavljajo in potencirajo se predvsem zdravniške napake, dobro pa je pozabljeno, ker je to “normalno”. Nekateri bolniki se zato za operacije odločajo čez mejo, kar pa ni potrebno.


Najlepši del poklica so uspešne operacije

Najlepši del njegovega poklica so uspešno opravljene operacije, “ko denimo bolnik, ki je imel pred operacijo velike težave ali ni mogel hoditi, po operaciji dobro okreva in se stanje izrazito izboljša in spet hodi. “Včasih tudi bolniki pozabijo, kako hudo je bilo pred operacijo, a ključno je, da mi vidimo napredek.” Ob tem doda še, da je zlasti za bolnike s težavami s hrbtenico zelo pomembno, koliko so sami aktivni v procesu skrbi za svoje zdravje. “Z operacijo naredimo le 30 odstotkov, ostalih 70 pa je na bolnikih samih. Veliko težav bi lahko bolniki tudi preprečili s primernim gibanjem in prehrano.”

Sicer ga veseli tudi, da je vzdušje na oddelku, kjer je zelo veliko timskega dela, dobro, saj je komunikacija med kolegi odlična, kar je zasluga predstojnika. Neprijeten del njegovega dela pa so zagotovo tiste zgodbe pacientov, ki jim na žalost ne morejo več pomagati. “Vedno znova nam je za te paciente zelo hudo, saj jih spremljamo v bolnišnici po več tednov, tudi mesecev, sami so zelo nezadovoljni, prav tako njihovi svojci, mi pa še toliko bolj,” razlaga mag. Tekavčič.


V prostem času v naravo

Predan svojemu delu najde zelo malo časa za sprostitev. In tudi če ga, je pogosto združeval poklic s svojo ljubeznijo do gora kot gorski reševalec ali zdravnik na odpravah v Himalajo in Ande. Danes v prostem času rad hodi na trekinge, smučanje in kolesarjenje, sicer pa ga rad preživlja predvsem z družino in vnuki.
Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki