Moja ginekologinja 2015: Suzana Završnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

  • Viva
  • četrtek, 02. april 2015
Moja ginekologinja 2015: Suzana Završnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Moja ginekologinja 2015: Suzana Završnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva (Foto: Matic Bajželj)

Veliko časa posveti ustvarjanju vzdušja zaupanja, saj vsebina njenega dela posega na intimno področje življenja njenih pacientk. Še posebno pozorna je pri delu z mladimi dekleti, ki prvič pridejo na ginekološki pregled. »Pogosto so prestrašene, ker so poslušale zgodbe o slabih izkušnjah ob prvem pregledu, zato jim ga skušam čim bolj olajšati. Mladi danes vstopajo v svet spolnosti čedalje bolj zgodaj, nanjo so pogosto tudi psihično nepripravljeni. Poskušam jih razumeti, predvsem pa ne kritizirati. Če mi uspe preprečiti nezaželeno nosečnost, skupaj z vsemi stiskami, ki jih prinaša, sem zadovoljna,« pravi in doda, da jo najbolj osreči, če njena pacientka na pregled pripelje svojo hčerko.

Opaža, da vse več žensk nosečnost odlaga v poznejša leta, kar prinaša tudi več spremljajočih težav in bolezni ter povečuje možnost zapletov pri načrtovanju nosečnosti in med
nosečnostjo. To zahteva skrbnejši in pogostejši nadzor nosečnic ter številne dodatne preiskave, ki jih nekoč niso opravljali, pove sogovornica. Poleg tega opaža, da so dandanes ženske veliko bolj informirane in razgledane, zato so večja tudi njihova pričakovanja.

Ljubiteljica miru in tišine

Kot zdravnica je nenehno v stiku z ljudmi, zato ima v prostem času rada mir in tišino. Z družino živi ob gozdu, zato najbolj uživa v jutranjih sprehodih in prostih urah ob kavi in časopisu. Z družino že od nekdaj radi potujejo. »Tako spoznavamo nove kulture, obenem pa prosti čas resnično preživimo skupaj. Že od nekdaj rada berem, si ogledam dober film, rada pa tudi plešem in se sprostim v družbi prijateljev.«

Zelo ceni življenje

Kot zdravnica ve, kako krhko je, obenem pa je na lastni koži izkusila, kako težko se včasih spočne. »Moje življenje bi verjetno potekalo drugače, če mi pri 25 letih ginekolog na rednem pregledu ne bi povedal, da bom imela težave z zanositvijo. Po končani fakulteti in vsemu odrekanju, ki spada zraven, še nisem razmišljala o takojšnjem materinstvu. Nikoli se nisem imela za žensko, ki jo opredeljuje izključno materinska vloga, toda ob taki novici se ti prioritete v hipu postavijo na glavo. Želja po otroku je zmagala in se mi po dolgem času tudi uresničila. Takrat sem se zavestno odločila za ambulantno ginekologijo, ki izpolnjuje moje poklicne želje, hkrati pa mi omogoča, da več časa preživim z družino. Čeprav je moje delo včasih rutinsko in občasno pogrešam pestrost dela v bolnišnici, vem, da sem se odločila pravilno,« pravi in sklene, da zaradi svojih težkih preizkušenj še posebno skrbno spremlja nosečnice, saj s tem skrbi za dve življenji.


Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki