Moja družinska zdravnica 2015: Tadeja Čerin, dr. med., spec. splošne medicine

  • Viva
  • četrtek, 02. april 2015
Tadeja Čerin, dr. med., spec. splošne medicine, Moja družinska zdravnica 2015
Tadeja Čerin, dr. med., spec. splošne medicine, Moja družinska zdravnica 2015 (Foto: Matic Bajželj)

Tadeja Čerin, dr. med., specialistka splošne medicine, v Zdravstvenem domu Moste - Polje dela že vse od začetka svoje poklicne poti. Zelo dobro razume zdajšnjo mladino, ki po končanem šolanju v neskončnost piše vloge za zaposlitev. Kot mlada zdravnica je tri leta čakala na prvo zaposlitev. Želela si je delati kot splošna zdravnica, vendar takrat ni bilo prostega mesta za specializacijo, ki si jo je edino želela.

»Delala sem v moževem podjetju, da sem bila zavarovana, in se ukvarjala s tremi otroki. Prvega sem rodila že med študijem, dvojčka pa sta se nam pridružila med mojim čakanjem na službo in specializacijo. Ko so me poklicali iz ZD Moste - Polje in mi ponudili delovno mesto, sem bila resnično srečna in olajšana.«

Zdravnik je zdravnik ves čas

Svoje delo ima nadvse rada in ga ne ločuje od zasebnega življenja. »Zdravnica sem ves čas in vsepovsod, tudi ko nakupujem,« pravi. Tako se ji ne zdi nič nenavadnega, če jo sredi trgovine njen pacient povleče za rokav in jo prosi, ali mu lahko kar tam pregleda vneto oko ali izpuščaj na nogi. Vesela je, da ji pacienti tako zaupajo – zdi se ji, da včasih celo preveč. Toda žal je pogosto edina, ki ji lahko, ugotavlja z žalostjo v glasu. V zadnjih letih se je marsikaj spremenilo:včasih so jo pacienti prosili, naj jim predpiše nekaj dni bolniškega dopusta, zdaj pa se vse pogosteje dogaja, da jih mora prositi, naj si vzamejo nekaj dni počitka. Ne upajo si, pravi. Bojijo se, da bi izgubili službo. Vse pogosteje doživlja tudi to, da jo prosijo za kako tableto, s katero bi utišali bolečine v želodcu, ki jih je povzročila lakota.

V dobrem delovnem okolju

Rada ima svoje delovno okolje, kolektiv in svojo medicinsko sestro. Dobri odnosi ji tudi sicer veliko pomenijo, kar zlasti velja za družino. Zelo ceni, da ji domači zaupajo in verjamejo. Z njimi zelo rada preživlja prosti čas, zlasti s šestimi vnuki. Nekoč dejavna športnica še vedno prisega na gibanje. Gibanje je življenje – najbolj bi jo prizadelo, če ne bi mogla hoditi, smučati, kolesariti. In igrati tenisa! Obožuje ga. Vsa potovanja poveže z njim – poleg turnirja ATP si ogleda še mesto. Najbolj se upira neznanju. Vse življenje se učimo in učimo druge, je prepričana.

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Vsi Viva strokovnjaki