Moj pediater 2015: Tomislav Mlinar, dr. med., specializant pediatrije

  • Viva
  • četrtek, 02. april 2015
Tomislav Mlinar, dr. med., specializant pediatrije, Moj pediater 2015
Tomislav Mlinar, dr. med., specializant pediatrije, Moj pediater 2015 (Foto: Grega Žunič)

Tomislavu Mlinarju, doktorju medicine in specializantu pediatrije, ki deluje v Zdravstvenem domu Novo mesto, je prirojena okvara hrbtenice onemogočila, da bi postal kirurg. Namesto tega se je odločil za specializacijo iz pediatrije. Stik s kirurgijo še vedno ohranja – občasno oskrbi kako rano,ki zahteva manjši kirurški poseg, in to mu zadošča.

Zaljubljen v svoje delo

Rad dela z otroki, saj so pristni, iskreni in pošteni. Več težav mu povzroča sporazumevanje z njihovimi starši, ki so se v zadnjih letih precej spremenili – tako v odnosu do svojih otrok kot tudi do zdravstvenega osebja. Pravi, da za pogovore z njimi pogosto potrebuje veliko več časa kot za zdravljenje njihovih otrok. Starši v ordinacijo prihajajo opremljeni s številnimi informacijami, praviloma pridobljenimi na spletu, in zelo težko jih je prepričati, da niso vselej točne. Posledično jih je še težje prepričati, da je kak medicinski poseg dober za njihovega otroka. To se zlasti kaže pri cepljenju, pravi. Opaža tudi, da so se vzgojni pristopi v modernem času zelo spremenili. Starši, pravi Tomislav Mlinar, so čedalje manj starši in čedalje bolj pogajalci. Tako je vse pogosteje priča situacijam, ko se starši predšolskih otrok pogajajo o potrebnosti zdravniških posegov, s čimer se le težko strinja. Otroci potrebujejo starše in ne pogajalcev, meni.

Narava pride k njemu

Svoj mir uživa sredi zelenja na Rakitni, kjer živi s svojo družino. Obdajajo ga travniki in gozdovi, zato ne čuti pretirane potrebe po izletih, saj ima naravo ves čas ob sebi. Veliko dela v hiši in okrog nje, obdeluje njivo in diha svež zrak divjih notranjskih gozdov.

Že vse življenje se upira svojemu egu. »Vedno znova me opozarja, da smo ljudje različni, da imamo različne izkušnje in pojmovanja, da različno razmišljamo. Če to razumeš in spoštuješ, tudi ego miruje – v nasprotnem primeru imamo veliko težav, naš ego pa trpi. Spoštovati moramo različnost.«

V življenju ga je najbolj zaznamoval odnos z dedom. »Bil je izjemen človek. Zelo sem ga imel rad, pravzaprav smo ga imeli radi vsi otroci. Za nas je bil pravi magnet,«še pravi letošnji naj pediater.

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki