Moj družinski zdravnik 2014: Pavel Podlesnik, dr. med, spec. splošne medicine

  • UR
  • četrtek, 03. april 2014
Moj družinski zdravnik 2014: Pavel Podlesnik, dr. med, spec. splošne medicine
Moj družinski zdravnik 2014: Pavel Podlesnik, dr. med, spec. splošne medicine

"Bolnik in zdravnik sta partnerja"

Kot kaže, je Lovrenc na Pohorju poseben kraj za slovensko zdravstvo. Od tam namreč prihaja več kot dvajset delujočih zdravnikov, specialistov različnih področij, in med njimi je tudi moj družinski zdravnik 2014 – Pavle Podlesnik, dr. med., spec. splošne medicine.

Iz domače dravske regije ga je pot po študiju v Ljubljani že na začetku kariere pripeljala na Gorenjsko, kjer je najprej delal s splošni ambulanti v Radovljici innato nekaj let v obratni ambulanti tovarne Elan. Zatem se je vrnil v Radovljico, od leta 1997 pa kot prvi koncesionar na področju splošne medicine vobčini Radovljica hodi po samostojni poti v zasebni splošni ambulantiP & TH. Leta 2011 je uvedel tudi referenčno ambulanto.

K študiju medicine sta ga spodbudili bolezni matere in očeta, pa tudi človeški odnos, ki ga je v njegovem otroštvu med obiski na njihovem domu izkazoval podeželski zdravnik. Prav neposreden stik z bolnikom, skrb zanj in ponujanje  opore tako bolniku kot njegovi družini, so ga spodbudili k specializaciji iz splošne medicine. Toda delo v zasebni ambulanti s koncesijo je vsak dan težje: »Kopičenje administrativnih omejitev ZZZS in njegovi finančni rezi niso prijazni in dobronamerni ne do zdravnikov ne do pacientov, zlasti pa ne do mladih zdravnikov, ki naj bi poprijeli za to delo. Zato me ne čudi izjava mladega zdravnika družinske medicine z nekajletno prakso, da se ob delu s pacienti ter opravljanju dežurne službe in nujne medicinske pomoči počuti izčrpan.«

Odnos med splošnim oziroma družinskim zdravnikom in njegovim bolnikom bogati oba, in če je zdravnikov odnos zavzet,v bolniku vzbuja občutek, da je subjekt in ne objekt. Zaradi vse slabših razmer v našem zdravstvu in naraščajočih obremenitev pa je ogrožen tudi ta odnos. Z ozaveščenostjo ga lahko krepijo tudi bolniki. Tudi strokovno izobraževanje je nujen del zdravnikovega dela, je prepričan. Moj družinski zdravnik 2014: »Nujno je in še uspehe prinaša, vendar ga koncesionarji večinoma plačujemo sami.«

Pavla Podlesnika sprosti že misel na lep gorski razgled, časa za družino pa je, nam je še zaupal, ob obilici dela vselej premalo.

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki