O ljubezni in predanosti v športu

Viki Grošelj
Viki Grošelj (Foto: Diana Anđelić)

Kaj je tisto, kar prinaša presežke v rezultatih? Kaj je ključnega pomena za uspeh, naj gre za osebne ali ekipne dosežke, rekreativno področje ali pa za vrhunski šport na najvišji ravni?

Oswald Oelz, legendarni avstrijski zdravnik, znanstvenik in alpinist, je sodeloval pri večini avstrijskih himalajskih odprav, katerih član je bil tudi Reinhold Messner. Mladi alpinistični zvezdnik je takoj pritegnil njegovo pozornost. S svojimi dosežki je namreč močno izstopal med sebi enakimi vrhunskimi plezalci. Oelza je začelo zanimati, zakaj, in pripravil je natančno raziskavo fizičnih in fizioloških sposobnosti najboljših avstrijskih, nemških in južnotirolskih plezalcev. Petnajsterici med njimi je odvzel kri, jim odščipnil del mišičnega tkiva in opravil kopico najrazličnejših testiranj njihovih aerobnih sposobnosti. Analiza rezultatov ga je tako presenetila, da je bil prepričan, da gre za napako. Vse je preveril še enkrat, se posvetoval s kolegi in uvidel, da se ni zmotil. Pokazalo se je, da je Reinhold Messner dosegel drugi najslabši rezultat med testiranimi plezalci! Njegove fizične sposobnosti so sicer pričale o dobri telesni pripravljenosti, toda v primerjavi z vsemi ostalimi vrhunsko izurjenimi plezalci je bil po teh merilih čisto na repu.

"Takrat sem se zavedel, kako pomembna je ne samo motivacija, temveč predvsem predanost dejavnosti, s katero se ukvarjaš," je svoje predavanje na alpinističnem festivalu v Pragi zaključil Oelz.

Ob njegovem predavanju sem se spomnil podobnega primera izpred let, ko sem vodil prvo slovensko policijsko odpravo v Himalajo. Da ne bi ničesar prepustili naključju, je celotno moštvo nekaj mesecev pred odhodom na Fakulteti za šport v Ljubljani opravilo testiranje motoričnih sposobnosti. Kot vodja odprave sem se jih tudi sam z zanimanjem udeležil, čeprav mi ne bi bilo treba. Kar najbolj sem se potrudil, vendar bil vidno slabši od drugih. Še posebno pri teku z vse hitrejšim tempom na atletskem krogu stadiona. Ko nisem mogel več, sem odnehal, odšel pod tuš in se vrnil na stadion. Ostali so še vedno tekli …

Pri analizi testiranj, ki je sledila čez kak teden, je bilo užitek gledati rezultate. Pri vseh je bil vodja testiranj navdušen, saj telesni pripravljenosti članov odprave praktično ni bilo več česa dodati. Rezultat mojih testiranj pa je bil, vsaj v primerjavi z ostalimi, prava katastrofa. "Vi, gospod Grošelj, pa morate skoraj na vseh področjih dvigniti raven svoje pripravljenosti," se je glasil njegov sklepni komentar.

Vesel, da imam tako dobro pripravljeno moštvo, sem z njim odpotoval pod goro. Kmalu po začetku dela na njej so začele fizične razlike med nami izginjati. Ko se je bližal dan odločilnega poskusa vzpona na vrh, so fizično vrhunsko pripravljeni kolegi začeli celo zaostajati. Končalo se je tako, da mi je edinemu uspelo doseči vrh osemtisočaka in se še na smučeh spustiti z njega.
 
Če poskusim odgovoriti na vprašanji z začetka kolumne: dobra fizična pripravljenost, talent, naravne danosti in fizični ustroj telesa so zanesljivo pomembni. Toda brez ljubezni in predanosti temu, kar počneš, ne bo nič.Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki