Zimske počitnice

Viki Grošelj
Viki Grošelj (Foto: Diana Anđelić)

No, tole pa je kolumna, za katero sem upal, da mi je ne bo treba napisati. Če jo berete, to pomeni, da je Ministrstvu za šolstvo in šport RS vendarle uspelo pokvariti dobro utečen in smiseln način izvedbe zimskih počitnic.

Zima je čas, ko je športnorekreativna dejavnost zaradi slabših vremenskih razmer precej bolj omejena in otežena kot v drugih letnih časih. Prav zato takrat tudi najbolj potrebujemo smiselno organiziranost in ponudbo teh dejavnosti. Pred daljnimi leti, ko je Ministrstvo za šolstvo in šport RS skrajšalo zimske počitnice z dveh tednov na enega, je zmoglo toliko modrosti, da jih je slovenskim šolarjem predpisalo v dveh različnih tednih. V prvem za ljubljanske in mariborske šole, v drugem za vse druge. Gneča v zimskošportnih središčih je bila bistveno manjša, ponudba rekreativnih dejavnosti veliko boljša in ne nazadnje, kar je seveda pomembno za vso državo, turistične zmogljivosti so bile zasedene štirinajst dni namesto en teden. Takih počitnic smo se navadili, jih sprejeli ter svoj prosti čas tudi veliko bolj smiselno in koristno izrabljali.

Od letos ne bo več tako. Iz meni povsem nerazumljivih in nelogičnih razlogov so počitnice za vse šole spet stlačili v en sam teden. Gneča na smučiščih bo neznosna, ponudba posledično osiromašena in zaslužek turističnih centrov prepolovljen. Če ne štejem posredne škode za veliko število državljanov, ki bodo v izogib neznosni gneči raje ostali doma in svojo čez vse leto smiselno razdeljeno športnorekreativno dejavnost pozimi prepustili "zimskemu spanju".
Edini razlog, ki ga navajajo zagovorniki novega sistema, je ta, da se na mejnih območjih staršem in otrokom včasih križa čas počitnic!? Bolje je torej zaradi nekaj promilov primerov vse Slovence na silo stlačiti v en teden, da se bodo lahko tudi "mejni" na smučiščih in drugih rekreativnih površinah drenjali skupaj z vsemi drugimi!? S tem, da imajo prav vsi taki starši, tako kot njihovi otroci, zakonsko možnost, da dobijo proste dni in počitnice preživijo skupaj.

Ministrstvo za šolstvo in šport je tokrat odločalo kot kak neživljenjski birokratski aparat, ki ne ve, da sta šport in rekreacija izjemno pomemben del človekovega življenja. Birokratu je najbrž laže načrtovati za vse enako in čim bolj enostavno – ne glede na rezultat in smisel odredbe. Da pa to stori ministrstvo, ki že v svojem nazivu promovira šport in s tem zdravo življenje svojih državljanov, mi je povsem nerazumljivo. Oglasil bi se že prej, vendar preprosto nisem verjel, da gredo lahko, pri najbolj odgovornih, stvari tako daleč.

Upam in verjamem, da bodo odgovorni na ministrstvu za šolstvo in šport ta spodrsljaj – da ne rečem veliko napako – ki škodi veliki večini državljanov, kar najhitreje odpravili in vzpostavili prejšnji sistem. Grenak okus ter posledice neživljenjskega birokratiziranja in spreminjanja dobro utečene prakse bodo sicer nekaj časa še ostali, toda to naj odgovorni pač pripišejo sebi. Na nas pa je, da ta birokratski biser poskušamo čimprej pozabiti.

 

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki