Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Valentinovo: Je smiselno slaviti zaljubljenost?


(stran 2 od 2)


Za ljubezen ni potrebna zaljubljenost. Ker zaljubljenost ni ne oblika ne stopnja ljubezni, za uresničitev ljubezenskega odnosa pravzaprav sploh ni potrebna. Z očmi, uprtimi v Hollywood, pozabljamo, da ljudje z večjega dela našega planeta še naprej živijo po načelu dogovorjenih zakonov. Ko starši združijo njega z njo, pri tem ni zaljubljenosti, vsekakor pa je ljubezen, saj se dva človeka združita, imata otroke in živita v skupnosti, ki ne precenjuje ne seksa in ne drugih užitkov. Čeprav do tovrstne oblike zakona in družine čutimo civilizacijski prezir in ga doživljamo kot primitivnega, gre ob upoštevanju biološkega parametra kljub vsemu za superiornejši model. Bolj ko so ljudje "primitivni", več je otrok, prihodnjih prebivalcev planeta.

Zaljubljenost je lahko zanikanje ljubezni. Včasih v zaljubljenosti drugi sploh ni pomemben, pomemben je zgolj kot nekdo, ki vzbuja prijetna čustva. Ker je drugi samo sredstvo, ki povzroča užitek zaljubljenosti, je pomemben samo toliko časa, ko premore to moč. Ko se začnejo čustva zaljubljene osebe ohlajati, ji drugi postane nepomemben.

Odkar je zaljubljenost postala čustvo, na temelju katerega si ljudje izbirajo partnerje ter vstopajo v partnerske odnose in zakon, so tudi odnosi in zakoni postali nestabilni. Tako smo priče krizi zakona, krizi družine, posledično pa krizi celotne družbe, saj je družina njena osnovna celica. Zahodne družbe so v krizi natanko od tedaj, ko so začele zaljubljenost enačiti z ljubeznijo.

Seveda zaljubljenost ni vzrok za krizo – pravi vzrok je sprememba posameznikove miselnosti v bogati družbi, ki si želi doseči čim večji užitek zase, tudi prek zaljubljenosti in seksa. Tudi zato utegne kulturnemu antropologu, ki bo čez kakih sto let preučeval našo družbo, zdeti nekoliko čudno, da slavimo zaljubljenost, kljub njenim družbenim posledicam.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd