Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Varstvo okolja je vir dobička


(stran 3 od 4)


Primer ustekleničene vode

Oglejmo si to na primeru. Za preživetje navadnih Zemljanov, torej nas, ki nismo lastniki kapitala, je dejstvo, da je na našem planetu vse manj čiste pitne vode, katastrofa. Vendar le za nas. Za lastnike kapitala pa ne. Kajti lastniki kapitala nam zdaj namesto čiste vode, ki jo je bilo v preteklosti dovolj, prodajajo ustekleničeno. Seveda v steklenicah iz strupene plastike.

Na prvi pogled v tem ni nobene logike. Vendar le na prvi pogled. Kajti logika je. In to večkratna. Najprej v tem, da je z zornega kota kapitala smiselno uničevati naravno pitno vodo, saj je brezplačno dostopna vsem. Dokler je bilo na planetu dovolj naravne čiste pitne vode, jo je bilo seveda nemogoče prodajati. Povedano drugače, trg za ustekleničeno vodo sploh ni obstajal. Če hočete prodajati vodo, morate torej najprej uničiti brezplačno dostopne vire čiste pitne vode.

Najpreprostejši način, kako to doseči, je, da jo onesnažite. Natanko to je kapital tudi storil. Onesnažil je velik del čiste pitne vode na planetu in s tem ustvaril razmere, v katerih preprosto ni dovolj vode za vse Zemljane. S tem je ustvaril trg za prodajo ustekleničene vode, s katero seveda mastno služi. Seveda je jasno tudi to, da je treba vodo prodajati v oporečnih steklenicah. Saj pitje vode iz takšnih steklenic, počasi, vendar vztrajno vodi v bolezni. S katerimi služi kaka druga veja kapitala, na primer farmacija.

Okolje vir dobička

Enako perverzna logika obvladuje delovanje kapitala na drugih okoljskih področjih. Lepo vas prosim, le čemu ne bi onesnaževali ozračja? Samo onesnaženo ozračje vzpostavi trg za sto in sto reči. Na primer trg čistilnih naprav. Ali trg električnih avtomobilov. In ko bo zmanjkalo kisika – projekt, s katerim se kapital intenzivno ukvarja – bo kapital v kemičnih tovarnah proizvajal kisik. In nam ga prodajal. Le čemu bi imeli brezplačen kisik, če pa lahko kapital ustvari razmere, v katerih ga bomo morali, ampak res morali, kupovati vsi? Enako je z ozonsko luknjo. S segrevanjem planeta. In z vsemi drugimi vprašanji, na katera opozarjajo okoljevarstveniki.
Kapital v uničevanju okolja vidi trg.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd