Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Varstvo okolja je vir dobička


(stran 2 od 4)


Laži in nemoč voditeljev

Na tem mestu se seveda zastavi vrsta vprašanj, kot so: ali politični voditelji zavestno lažejo; ali jim je res vseeno za okoljevarstvene probleme; in seveda ključno vprašanje, zakaj kljub politični moči, ki jo premorejo, ne naredijo prav nič. Če skušamo povsem na kratko nanizati odgovore na zastavljena vprašanja, je jasno, da politični voditelji lažejo zavestno, četudi jim je morda celo mar za okoljevarstvene probleme. Lažejo zato, ker ne smejo povedati resnice.

Resnice so povezane tudi z odgovorom na tretje vprašanje – zakaj ne naredijo prav nič. Nič ne naredijo zato, ker ne morejo narediti prav nič. To pa zato, ker v zahodnih demokracijah v resnici ne vladajo demokratično izvoljene vlade, marveč kapital. Vlade so le njegove marionete. Kar pomeni, da so zahodne demokracije le navidezne oblike vladanja. So le videz vladanja. Na svetu so zato, da ustvarjajo ta videz. Kar tudi pridno počnejo. Nič več kot to.

Vsi v istem čolnu?

Ker torej zahodnim demokratičnim družbam vlada kapital, reševanje okoljevarstvenih vprašanj pač poteka tako, kot to ustreza kapitalu. In takrat, ko mu to ustreza. Ne pa političnim elitam. Ali vladam. Ali državljanom.

Zakaj, hudiča, pa kapitalu ustreza, da okoljevarstvena vprašanja niso deležna reševanja, bi še vprašal človek. Saj tudi največji kapitalisti živijo na istem planetu kot mi. Če bo onesnažena vsa voda, bo onesnažena tudi zanje. Če ne bo več kisika, ga tudi zanje ne bo. Torej smo vsi v istem čolnu. Na to opozarjajo tudi okoljevarstveniki.

In vendar to ni čisto res. Natančneje: je že res, da smo vsi v istem čolnu, da moramo torej vsi preživeti na istem planetu, vendar je preživetje lastnikov kapitala na tem planetu zavezano povsem drugačni logiki kot preživetje nas, ki nismo lastniki kapitala. Za nas nelastnike velja logika okoljevarstvenikov. Zato se v njej prepoznamo. Jo podpiramo. Toda ta logika velja le za nas. Ne pa tudi za lastnike kapitala. Torej za tiste, ki dejansko vladajo državam našega sveta. Natančno zato, ker je njihova logika drugačna od logike okoljevarstvenikov, se njihove zahteve ne uresničijo.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd