Težave v spolnosti so rešljive

mag. Veronika Seles, psihoterapevtka
mag. Veronika Seles, psihoterapevtka (Foto: Diana Anđelić)

Spolnost v trajnih odnosih ima torej padce in vzpone, tako kot to velja za vse druge vidike življenja. Zgolj učenje novih položajev ne vodi do bolj zadovoljujočega spolnega življenja (četudi tudi to lahko prispeva k temu). To namreč temelji na preprostejših in običajnejših prvinah; med najpomembnejše spadajo primerne razmere in dovolj časa – že zgolj to lahko pripelje do marsikatere spremembe. Najpomembnejši prvini dobre spolnosti pa sta poznavanje in razumevanje samega sebe. To pomeni tudi poznavanje svojega telesa in njegovega delovanja.

Veliko ljudi zmotno meni, da vedo vse, kar je treba vedeti o spolnih mehanizmih in delovanju svojega telesa, v resnici pa primerno védenje o tem premorejo le redki. Večina ljudi, ki kupujejo knjige o spolnosti ali se po pomoč odpravijo k psihoterapevtu, išče natančna navodila o tem, kako naj ravnajo. Toda najpomembnejše je vedeti, da ste prav vi največji strokovnjak za svoje spolno življenje. V knjigah so na voljo predvsem najsplošnejša oziroma specifična navodila, ki veljajo za nekatere ljudi, vendar branje knjig nikakor ne mora nadomestiti raziskovanja lastnih, unikatnih občutij ter ugotavljanja, kaj vam ugaja in kaj ne.

Dobra spolnost v predanem ljubezenskem odnosu je lahko boljša od še tako razburljivega enkratnega srečanja tudi zato, ker partnerja skozi čas razvijeta globlje vzajemno razumevanje, ki omogoči ohranjanje njene kakovosti in zadovoljivosti. Hkrati s tem, ko se z leti vaše potrebe in telo spreminjajo, lahko raziskujete nove vidike svoje spolnosti – seveda, če znate prisluhniti svojemu telesu in te informacije nato deliti s partnerjem. Spolnost v trajnih odnosih pa se lahko – kljub ljubezni – zelo poslabša, če zgrešite pomembni prvini: razumevanja samega sebe in odprto komunikacijo.

Razumevanje oziroma poznavanje samega sebe je veliko več, kot zgolj védenje, kakšni dotiki vam najbolj prijajo. Vaša seksualnost – pri tem imam v mislih, kaj vam je pri spolnosti všeč, kaj vas vzburja, kako se dojemate kot spolno bitje, kaj vam pomeni spolnost – je najbolj kompleksna sestavina vašega spolnega življenja. Spolni akt je resda telesne narave, toda vaša seksualnost je pretežno čustvene in intelektualne narave.

Za razumevanje lastnih spolnih potreb je zelo koristno razumeti, kako ste postali spolna oseba, kakršna ste zdaj. Da lahko to storite, se morate ozreti onstran odnosa, v katerem ste zdaj. Ozreti se morate po svojem otroštvu in najstniških letih, po svojih starših in vseh doživetjih, ki so vas določala. Nekateri pari pridejo na terapijo zaradi spolnosti – domnevajo namreč, da nekaj počnejo narobe. Lahko bi dejali, da se v mnogih primerih pravi razlog za težave v spolnosti skriva v preteklosti. Dokler niso stvari iz preteklosti predelane oziroma razrešene, vam dolge ure urjenja tehnike ne bodo prav nič pomagale.

Eden od najočitnejših primerov je spolna zloraba v otroštvu. Če ste bili zlorabljeni, to lahko usodno vpliva na vaš spolni razvoj. Spolnost utegne postati povezana z zlorabo moči, nezadovoljstvom, jezo in krivdo. Vsako spolno razmerje v odrasli dobi, četudi je ljubeče, vnovič prebudi ta zmedena občutja, ki negativno vplivajo na zaupanje in zadovoljstvo v odnosu. Ozaveščanje, kaj je v preteklosti vplivalo na vaše zdajšnje počutje, vam lahko pomaga do bolj zavestnega ocenjevanja svojih občutij. Lahko vam pomaga, da z njimi navežete stik in jih spremenite.

Pri nekaterih ljudeh pride do težav v spolnosti zaradi mnenja, da je spolnost nekaj grdega in slabega, tega pa so se največkrat naučili od staršev ali pa pod vplivom vere. Spoznanje, da so ta prepričanja povzročila, da v spolnosti ne morete uživati, omogoči, da jih znova izzovete in jih kot odrasla oseba spremenite.

Če sta se oba s partnerjem pripravljena naučiti česa novega o sebi in drug o drugemu, vsekakor postavljata trdne stebre za kakovostno spolno življenje. Toda treba se je zavedeti, da bo spolnost kljub temu imela vzpone in padce. Zapomniti si je treba, da to velja za prav vse pare. Za nikogar ni vedno fantastično. Včasih bosta oba čutila veliko strast, drugič bo spolnost zadnje, na kar boste pomislili.

Včasih v spolnosti nastopijo tudi težave. Spolnost je normalen del normalnega življenja, to pa velja tudi za težave. Za večino težav pa je mogoče najti rešitev, če sta le oba partnerja pripravljena na nekaj kreativnosti ter domiselnosti, seveda pa morajo biti v odnosu tudi ljubezen, želja in volja. Pri vseh težavah vam lahko pomaga tudi izurjen psihoterapevt, saj boste z njegovo pomočjo napredovali veliko hitreje in segli veliko dlje, kot si mislite, da je sploh možno. Navsezadnje je odločitev za terapijo tudi izraz ljubeče predanosti, zaradi katere lahko vaš odnos veliko pridobi.


Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki