Čas počitnic, čas dopusta

Viki Grošelj
Viki Grošelj (Foto: Diana Andelic)

Kolumna

Končno, počitnice! Ne vem, kdo jih je  bolj željno pričakoval! Učenci ali učitelji? Najverjetneje kar oboji. Prav tako pa tudi starši in ostali redno zaposleni. Sam počitnice predvsem razumem kot odmik od rutine vsakdanjika in priložnost, da naredim nekaj zase, predvsem v fizičnem smislu. Noben letni čas ni za to bolj primeren kot prav poletje in noben letni čas nam ne omogoča toliko različnih priložnosti za dejavno preživljanje prostega časa.

Paziti moramo le, da nas ta paleta možnosti ne zbega. Če smo v preostalem delu leta svoje fizične aktivnosti preveč zanemarjali, lahko s pretiranim ukvarjanjem čez počitnice dosežemo nasprotni učinek. Hlastanje za vsem zamujenim je povsem nesmiselno. Več znancev in prijateljev se mi je že pritoževalo, da so jih v pretirani evforiji in naprezanju, da bi v času počitnic ali dopusta nadomestili zamujeno, doletele poškodbe, drugi pa so se vrnili s počitnic bolj sesuti, kot so nanje odhajali.

Pravo razmerje med zdravim in optimalnim gibanjem, ki prinaša koristi telesu in duhu, mora najti vsak sam. Pretiravanje lahko škodi celo bolj kot lenoba. Ob morju sem večkrat srečeval zariple tekače, ki so v hudi vročini tekali pod razbeljenim soncem, ali kolesarje, ki so povsem preznojeni pritiskali na pedala v klanec sredi dneva. Če se nam zdi, da kaj takega že moramo početi, potem to počnimo v zgodnjih jutranjih ali večernih urah, ko se ozračje vsaj malo ohladi. Poletje je predvsem čas plavanja in namakanja v vodi. Izkoristimo ga za to zdravo obliko rekreacije na prostem, saj so nam v preostalih letnih časih zanjo na voljo le pokriti bazeni in kopališča.

Vsem, ki bi bili čez poletje radi bolj dejavni, pa priporočam nekoliko višje nadmorske višine. Na vsakih sto višinskih metrov se ozračje ohladi približno za eno stopinjo, zato so hribovita področja poleti idealna za vse vrste napornejših in dolgotrajnih športnih aktivnosti. Naj gre za tek, kolesarjenje, planinarjenje, alpinizem ali daljše intenzivne sprehode. Tudi tenis ali badminton ter igre z žogo poleti veliko bolj prijajo v znosnem temperaturnem okolju.

Kar koli bomo že počeli, počnimo z užitkom in kolikor je mogoče redno. Če nam bo z redno vadbo uspelo nadaljevati tudi v času po počitnicah, pa še toliko bolje. Le pretiravajmo nikar, saj, kot sem že omenil, pretiravanje lahko škoduje. Tako kot gospodu Novaku iz duhovite knjige avtorjev Thomasa Cathcarta in Daniela Cleina, Ste že slišali tistega o Platonu …

»… Novak se je odločil spremeniti način življenja, da bi lahko dlje živel. Držal se je stroge diete, tekel je, plaval in se sončil. V vsega treh mesecih je Novak shujšal za petnajst kilogramov, si zmanjšal obseg pasu za petnajst centimetrov in povečal prsni obseg za dvanajst. Ves vitek in zagorel se je odločil, da bo postavil piko na i z novo športno pričesko. Ko je potem stopil iz frizerskega salona, ga je podrl avtobus.

Ko je umiral, je vzkliknil: »Bog, kako si mi lahko kaj takega storil?«

In glas iz nebes je odvrnil: »Če povem po pravici, Novak, te nisem prepoznal.«   


Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki