Ljudje z resnimi težavami

Marjan Žiberna, novinar in pisatelj, nekdanji atlet
Marjan Žiberna, novinar in pisatelj, nekdanji atlet (Foto: Osebni arhiv)

Pridi pogledat v naš novi klub, sami težki pacienti, vrženi na kup. Vsakega muči vsaj ena težava, vsak bo prisegu, da njegova je prava.

(Zmelkow, Klub ljudi z resnimi težavami)

Vsakomur je jasno, da vrhunski šport z vsem neznanskim vsakodnevnim naprezanjem ne more biti blagodejen za zdravje, da pa je podobno skrb zbujajoče stanje tudi med rekreativci, si človek najbrž ne bi mislil. Mar ni rekreacija namenjena predvsem krepitvi telesa in dobremu zdravju? A kdor je kdaj nastopil na kakšnem rekreativnem teku ali se vsaj pogovarjal z nastopajočimi, ve, da rekreacija ni zdrava stvar.

Med tekači, ki najbolj zavzeto trenirajo, je težko najti takega, ki bi priznal, sploh pa ne tekmecu, da je dobro treniral, da se počuti močnega in pričakuje, da bo dobro tekel. Okoli starta lahko slišite veliko presenetljivih pogovorov. Vsakomur nekaj manjka, mnogim več stvari naenkrat, nekaterim vse. Ko včasih vlečem na ušesa, si moram priznati, da je tuja nesreča očitno moja radost. Stvar me namreč neznansko zabava.

»Slišim, da dobro mažeš,« pravi z nasmeškom lahkonog, kot trlica suh tekač sotrpinu.
»Ja, sem bil že kar dober, pa sem potem zbolel, zdaj sem pa čisto fuč,« razlaga nagovorjeni, nič manj žilav in pretegnjen. »Pa sem bil res dober, mi je letelo ... Sploh nisem mislil priti, me je žena prepričala. Verjetno bom kar z njo tekel.«

Ali pa: »A si dober, a?« »Čuj, nea se počutim nekaj, sn jedo zelje fčeraj. Nekaj me šraufa po vampi.«
Prvega torej zvija zaradi zelja, drugi je neprespan, tretji ni utegnil za zajtrk pojesti žgancev, ki mu edini ne škodijo pred tekmo, četrti se ga je prejšnji dan na neki obletnici nažrl, peti je pred dvema dnevoma opravil strahovit trening, po katerem si seveda še ni opomogel. Bolni so bili pred kratkim skoraj vsi: viroze, čeprav resda ne take, ki te položijo v posteljo, pa vendar viroze, rahle, a bistvu zoprne gripe, neprijetna vnetja dihal ...

Tudi poškodbam se ni nihče izognil. Enega boli stopalo, drugega zdeluje vnetje pokostnice, tretjemu je pred kratkim odstopil noht na nožnem palcu, četrti ima vse naštete težave in za povrhu že dolgo vneto Ahilovo tetivo. Ahilove tetive tako ali tako mučijo vse brez izjeme, saj je sleherni tekač neposredni potomec največjega grškega junaka v boju za Trojo. Pravzaprav ima še veliko več težav kot Ahil sam, saj je tudi po drugih delih telesa vse prej kot neranljiv.

Tako je, na primer, nekega mojega tekaškega prijatelja pred časom elastika trenirke ožulila po medeničnih kosteh na tako poseben način, da še mesece dolgo ni mogel kakovostno trenirati. Pred leti, ko je imel nenehne težave z Ahilovo tetivo, pa je celo poskušal patentirati posebno obliko zdravljenja. Temeljila je na nošenju debelih gamaš iz grobe volne, ki močno draži kožo, tudi v najbolj vročem poletnem vremenu. Nesrečnik, ki se želi rešiti nadloge, si jih ne sme sneti niti v avtu, ki se je ves dan grel na vročem soncu. Če švic teče izpod gamaš po stopalki za plin ali sklopki, je terapija toliko učinkovitejša. Vendar se je zadrta ortodoksna medicina na to inovativno metodo odzvala brezbrižno, celo odklonilno. Ali je prijatelj odstopil od nje, ker ga je znanstvena nejevera tako prizadela ali zaradi česa drugega, ne vem. Sčasoma jo je nehal uporabljati in oglaševati. Pa tudi Ahilove tetive so ga začele spet ubogati.

»Človek bi mislil, da bo na športnih terenih prišel med zdrave ljudi. Pa vidim, da vsem nekaj manjka,« je rekla znanka, ki jo je zaneslo med atletske sodnike. Očitno je, da se sama s športom ni nikoli ukvarjala. Kar pa ne pomeni, da ni dojemljiva.

»Če hočeš s kom navezati stik, ga samo vprašaj, kako je z njegovim zdravjem in poškodbami,« je zelo hitro ugotovila. Sploh ni pomembno, da vam ni ne on ne kdo drug nikoli prej nič povedal o kakšnih težavah. Če vprašate po poškodbah, ne morete zgrešiti. Je že kdaj kdo srečal povsem zdravega športnika?

A po startnem strelu se vsi ti invalidi in bolniki zaženejo z nepričakovano hitrostjo. Silna volja, ki jih žene, je res nekaj fantastičnega.

Na cilju se nekateri svojih bolezni, poškodb in vsega, kar jih je pred startom oviralo, kot po čudežu ne spomnijo več. Tisti, ki s svojim tekom niso zadovoljni, pa skomignejo z rameni in povedo, da je šlo vse po pričakovanjih. Potem pa ponovijo, kakšne težave vse imajo, če sogovornik tega morda ni vedel ali pa je že pozabil, in da so jim te preprečile dober nastop, za katerega bi bili sicer pripravljeni, če …

Potem steče kakšno pivo, vsaj med tistimi, ki niso ravno športni fundamentalisti, in že se vsi razgledujejo po naslednjem tekmovanju, ki je na vrsti čez teden dni in na katerem spet ne bodo mogli nastopiti tako dobro, kot bi lahko, če ...


(Odlomek iz knjige Mojtek, ki je nedavno izšla pri založbi Grahovac.)
Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki