Poznate svoj kakec?

Tili Kojić
Tili Kojić (Foto: Matic Bajželj)

Uvodnik Viva julij, št. 284

Od emotikonov do kaka-kafeja, enega trenutno najbolj vročih trendov v Rusiji in na Daljnem vzhodu, velika potreba doživlja pravo renesanso. Zasluženo? Bi nam res moralo biti za kakec sploh tako mar? Odgovor je nedvoumen. Seveda! Prebava je ogledalo stanja v črevesju, od zdravja prebavil je v veliki meri odvisno naše splošno zdravje, pa tudi počutje. In vendar je to nekaj, o čemer se (še vedno) ne (radi) pogovarjamo.

Od kod sploh tolikšna zadrega okoli kakanja? Vsi to počnemo, živali to počnejo, politiki to počnejo, in se o tem tudi pogovarjajo, celo tisti modre krvi. Če ne bi kakali, bi nas to sčasoma pokončalo. Velika potreba je eden redkih opomnikov, ki jih dobimo o svojim zdravju, in sicer (če je vse po sreči) vsakodnevno, kljub temu pa temu naravnemu procesu ne posvečamo dovolj pozornosti.

Zagotovo veliko časa in energije namenjate temu, da uživate zdravo in dobro hrano. Toda ali veste, kako dobro jo vaše telo tudi izkoristi? Se pravilno razgradi, se vsa hranila absorbirajo?

Prav to nam sporoča dober in lep kakec, kot tudi da je z našim zdravjem vse tako, kot mora biti. Mišice so močne, presnova je v redu, telo dobi dovolj vlaknin in drugih hranil ter vode, hormoni so srečni, stres ni prevelik in črevesna flora je v ravnovesju. Priznajmo, da je že občutek po opravljeni potrebi dober, počutiš se lahkotnejši, sproščen, življenje je lepo. Nekateri ob tem doživijo celo občutke vznesenosti, znane kot kako-forija. Po drugi strani, če blato ni najlepše, je to znak, da nekaj ni v redu.

Dobra novica je, da se da marsikaj običajno popraviti ali vsaj ublažiti s prehrano, obvladovanjem stresa, več vode in telesne aktivnosti. Redkeje, a vendar, spremembe pri iztrebljanju ali v blatu nakazujejo na resnejša stanja in bolezni. Ker v teh primerih pravočasna zdravstvena oskrba lahko prepreči marsikateri resnejši zaplet, ne zamudite vodiča po vseh vrstah, barvah, oblikah in drugih posebnostih blata, ki vam bodo v pomoč pri razumevanju tega, kaj sporočajo o stanju v drobovju.

O svoji veliki potrebi razmišljajte kot o lučki v avtomobilu. Vsi sovražimo, ko zasveti, a nam je jasno, da je pomembno in da je nujno ukrepati. Motor morda potrebuje nekaj čisto malega, kot je nov zračni filter, ali pa je le dva kilometra pred tem, da ga raznese. Če nič ne ukrenete, utegnete obtičati kje ob robu ceste in z orjaškim računom za avtomehanika. Zato naj vam kakanje postane blizu, opazovanje svojega blata pa še ena zdrava navada. Na veselo in zdravo kakanje in naj se vam čim večkrat dobro ....

Viva, revija za boljše življenje, julij 2017, številka 284