Revolucija: "penicilin" za hepatitis C

Maja Južnič Sotlar
Maja Južnič Sotlar (Foto: Grega Žunič)

Uvodnik, Viva julij 2016

Ob vseh dogodkih, ki pretresajo naše zdravstvo, je šla medijsko praktično povsem neopazno mimo veličastna novica iz sveta infektologije, točneje s področja zdravljenja in obravnave hepatitisa C.

Ta težka virusna okužba, ki prizadene jetra, je ozdravljiva! Ja, in kaj je tu kaj tako posebnega, se utegne vprašati marsikdo. Veliko. Če le na hitro povzamemo: hepatitis C je okužba, katere neprijetna posebnost je, da se je večina okuženih niti ne zaveda, saj ta (praviloma) poteka brez vidnih in jasnih znakov, ki bi nakazovali na tako resno stanje. Pri nekaterih okužba sama po sebi izzveni, ne pa pri vseh. Pri slabi tretjini primerov okužba v dvajsetih do tridesetih letih napreduje v cirozo ali pa celo v primarni rak jeter. Nič kaj lepa slika, zlasti če vemo, da je po ocenah stroke samo pri nas vsaj deset tisoč ljudi s to okužbo.

Zdaj se je odprla nova era, ki ponuja možnost samih presežnikov. Enega od njih smo že omenili: hepatitis C je torej povsem ozdravljiva bolezen, kar z drugimi besedami pomeni, da je to prva virusna okužba, pri kateri je to sploh mogoče. Vse druge, ko se bolezen razvije, namreč lahko zdravniki s sedanjim znanjem in možnostmi »samo« blažijo in obvladujejo, denimo HIV/aids, nekatere blažijo samo simptomatsko, denimo klopni meningoencefalitis, za prenekatere pa nimajo sploh ničesar, s čimer bi jih nadzirali, denimo ebolo ali zika.

Ker zaščite proti hepatitisu C v obliki cepiva ni in je morda še dolgo ne bo, je zato dejstvo, da imamo zdaj učinkovita zdravila, edinstven dosežek v globalni medicini. A še večji vir ponosa je verjetno lahko drugo dejstvo. Slovenija je namreč s svojim načinom dela v zadnjih dvajsetih letih izoblikovala model obravnave bolnikov, okuženih s hepatitisom C, ki ga je z navdušenjem sprejel tudi ves ostali svet in zdaj snovalci »slovenskega modela« svetujejo strokovnjakom Svetovne zdravstvene organizacije, kako izboljšati obravnavo te okužbe tudi v drugih državah. A ker so dobre stvari vselej tri, naj seveda omenimo tudi tretjo.

Po projekcijah ameriškega centra za analizo bolezni (Center for Disease Analysis) bi ob pogoju, da vsako leto na novo odkrijemo 160 okuženih, do leta 2030 izbrisali hepatitis C z območja Slovenije, s čimer bi postali prva država na svetu, kjer bi se to zgodilo. V tokratni Vivi smo hepatitisu C in vsem novostim v zdravljenju ter zanimivostim, povezanim z obravnavo te okužbe, posvetili celotno prilogo Skrb zase. Verjamemo, da boste ob vsem prebranem tudi vi delili z nami navdušenje nad resnično vrhunskimi dosežki slovenskih strokovnjakov in nam dovolili, da jim tudi v vašem imenu javno izrazimo priznanje še mi. Želimo si še čim več resnično epohalnih mejnikov, ki jih mirno lahko postavimo ob bok takim, kot je bilo denimo odkritje penicilina.